Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Paştele culinar

GALERIE
Stelian Dumistracel
  • Stelian Dumistracel
- +

Grijile mass-mediei, dar mai ales ale unor canale tv, în preajma Învierii, cel puţin cu două săptămâni premergătoare sărbătorii, au ilustrat îndoctrinarea publicului în legătură cu "masa de Paşte" (dar vine şi săptămâna de după, cu discursul centrat pe urmările lăcomiei; de "Paştile sanitar" ne vom ocupa data viitoare). 

E drept că, din când în când, secvenţe cu scene de prin biserici sau concursuri de toacă, sfioase anexe ale zonei culinar-pascale, au mai întrerupt tumultul îndemnurilor şi calculelor despre ce şi cât ne trebuia spre a face faţă (şi pentru a supravieţui, apoi) unei mese-ameninţare, măcar ipotetice (întrucât marea masă rămâne pe picioare şi îşi poate trage sufletul în vederea nopţilor de Crăciun şi de Anul Nou).

Griji şi sfaturi. În caz că nu aţi fi ştiut ce se cuvenea să mâncaţi după Înviere, s-au găsit binevoitori: "friptură şi borş de miel, cozonaci, pască, vin roşu, drob" şi, fireşte, nu au fost pierdute din vedere ouăle roşii (în copilărie, se spunea că nu trebuie să mănânci ouă în ziua întâi de Paşti, ca să nu-ţi miroase gura tot anul!). Au existat şi variaţii privind materia primă sau regiunile: "Dacă vă simţiţi curajoase, încercaţi o friptură de iepure sau de curcan"; "stufat de miel oltenesc sau friptură în crustă de verdeţuri şi unt" şi câte altele. Ce mai interesează? "Vinul poate ruina (!) ore întregi de trudă în bucătărie, dacă nu este ales în ton cu preparatele de pe masă". Nu s-a neglijat nici esteticul: "culori vii şi primăvăratice la vase şi decoraţiuni" (pompoane din hârtie, ouă false, şerveţele, din care se pot face "iepuraşi").

Aţi făcut faţă? Eşti dator să fii în rând cu lumea, deci o grijă-provocare a reprezentat-o preţul achiziţiilor, în formulări aparent grijulii: "Cu 183 de lei ai tot ce vrei pe masa de Paşte!"; sau: "La un calcul simplu al pieţei, o masă de Paşte pentru două persoane duce undeva către 316 lei. Fără fiţe şi fără prea mult alcool". Poate v-aţi restrâns spre aceste baremuri, dar, deşi de prisos, cităm alternative: "Mi-am propus să cheltuiesc în jur de 800 de lei anul acesta" (/opiniatimisoarei.ro/), respectiv, fără a intra în amănunte, "Jumătate de salariu pentru masa de Paşte". Deci, iată cum, "După şapte săptămâni de post şi smerenie, credincioşii sărbătoresc Învierea Domnului, prilej mare de bucurie, cinstit printr-un ospăţ îmbelşugat, format din preparate culinare specifice" (/healthy.kudika.ro/). Ce s-ar putea adăuga, decât ceea ce se potriveşte unui procent însemnat din populaţia ţării? Mai ales în ziare, s-au strecurat şi informaţii despre ghinionişti: "Pensionarii cu pensii mici au bătut la uşa Casei de Ajutor Reciproc..., de unde pot lua nişte bănuţi care să îi ajute să pună ceva pe masa de Paşte"; "Copiii sărmani din Galaţi au primit pachete cu mâncare pentru Paşte" (/stirileprotv.ro/).

Dinamism. Tabloul ar rămâne deficitar fără a cita incendiara prezentare a stărilor de spirit şi a reacţiilor actanţilor. Este remarcabil vocabularul discursului public-publicitar ce descrie determinarea (cum se zice acum) celor informaţi şi aţâţaţi să nu se lase surprinşi de evenimente; mai întâi, câţiva termeni: febră, goană, buluc, a lua cu asalt, a se călca în picioare, agitaţie, haos; enunţuri-alarme: "Febra cumpărăturilor de Paşte şi 1 mai"; "A început goana după mielul pentru masa din ziua de Paşte!"; "Românii se calcă în picioare la cumpărături"; "Buluc la cumpărături pentru masa de Paşte!". N-a dispărut însă cavalerismul: "Bărbaţii iau cu asalt magazinele în goană după cadouri". Se mişcă repede şi alţii: "Hoţii se pregătesc să dea lovitura" (la apartamente rămase goale în "mini-vacanţă"). Nu mi-a fost dat să fiu martor la asemenea zguduiri sociale, dar se pare că ar exista chiar motive de îngrijorare în ceea ce priveşte "flancul estic al NATO".

Frontul de vest, însă nu doar acesta. Urmărim terminologia şi în alte direcţii: "Românii iau cu asalt Ungaria!"; dacă intri la griji, te liniştesc circumstanţele: "Magazinele din Ungaria, luate cu asalt de români"; "Sătmărenii golesc magazinele din Ungaria" etc. (în alte împrejurări, însă, şi România, în emisiuni tv, e luată, tot cu asalt, de unguri). Beligeranţă şi pe frontul de sud: "De Paşti românii iau cu asalt Bulgaria"; "De Paşte, românii iau din nou cu asalt magazinele din Bulgaria". Deocamdată, nimic de semnalat la nord şi dinspre răsărit (doar basarabenii ce se mai calcă pe picioare, dansând, prin staţiunile din România). Cât despre mişcările interne, nu îndrăznim detalierea unui dobrogean "pol al distracţiei", cu transmisii tv în direct din oră în oră, agreat pentru că "nimeni nu te judecă şi poţi să faci ce vrei tu!" (Romtv, 30.04).

Rămânând pe gânduri, poţi să dai dreptate celor ce susţin că mesajele comerciale privind stomacul şi distracţiile au confiscat semnificaţia religioasă a Paştilor; înseşi noile formule de fitirisire sunt suspectate: "«Sărbători fericite», «Paşte fericit» reprezintă o noutate a lumii care consideră că fericirea este o masă bogată, un drum spre picnic fără ambuteiaje..." observa un preot (/activenews.ro/).

* Ca încheiere, un călduros "Hristos a înviat!". 

Stelian Dumistrăcel este profesor universitar doctor în cadrul Departamentului de Jurnalistică şi Ştiinţele Comunicării de la Universitatea "Al. I. Cuza” Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri