Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Terenul unei şcoli a fost confiscat de primărie

Pe terenul şcolii dintr-o comună ieşeană se construieşte cu forţa un parc

GALERIE
excavator
  • excavator
- +

Pe terenul Liceului Tehnologic de Industrie Alimentară Ţibana se construieşte un parc în condiţiile în care primăriile pot face acest lucru doar cu aprobarea Ministerului Educaţiei.

Conducerea Liceului Tehnologic de Industrie Alimentară Ţibana s-a trezit, luni dimineaţa, cu excavatoare şi muncitori pe terenul şcolii. Primăria comunei Ţibana s-a decis să trimită o echipă cu muncitori pentru a începe construcţia unui parc prin PNDL (Programul Naţional de Dezvoltare Locală), finanţat din fonduri naţionale, fără a consulta nici conducerea unităţii, care are titlu de proprietate pe teren, şi nici Ministerul Educaţiei Naţionale. Argumentaţia conducerii comunei este că terenurile pe care funcţionează şcoala şi clădirile aparţin Consiliului Local, unitatea de învăţământ primind drept de folosirea a lor o dată la fiecare 12 luni. Însă aceeaşi hotărâre de guvern care a stabilit că terenurile şi clădirile şcolilor sunt gestionate de consiliile locale precizează că aceştia nu au voie să le schimbe destinaţia fără acordul MEN şi fără a informa conducerea unităţii şcolare. Or conducerea comunei Ţibana nu a făcut niciuna dintre ele.

Pompierii nu ar putea interveni

În 2004, pentru implementarea unui proiect Phare în valoare de 600.000 de euro, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară din Ţibana a intabulat toate teritoriile pe care se află clădirea, cele 1,7 hectare, având titlu de proprietate dată de către „Comisia Judeţeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor“, pe „cetăţeanul Şcoala Generală Ţibana“, aprobat şi semnat de către Prefectură şi Oficiul Judeţean de Cadastru, conform documentelor intrate în posesia „Ziarului de Iaşi“. Atelierul şcolar care a rezultat din acest proiect a fost ridicat pe un teren aliniat lângă clădirile şcolii, prin proiectul „Phare Tvet 2003“. Însă în urma începerii lucrărilor, şcoala nu mai are acces la vidanjarea apelor reziduale şi pentru încărcarea rezervorului de propan, care sunt aflate pe terenul viitorului parc, după cum susţin reprezentanţii şcolii. „Nu putem obţine avize de funcţionare, nu avem nicio cale de acces auto, fapt care atrage după sine că atelierul nu va putea funcţiona, prin urmare va determina reacţii ale Curţii de conturi europene care monitorizează proiectul“, a precizat unul dintre cadrele didactice ale şcolii. Acesta a precizat că parcul s-a extins până la trotuarul atelierului şi nu se pot respecta astfel normele de PSI şi de Protecţia Muncii, iar în cazul unui incendiu maşinile de pompieri nu pot interveni. „Mai mult, atelierul a fost racordat iniţial la reţeaua de aducţiune de apă a comunei Ţibana, dar cum reţeaua nu este funcţională, şcoala noastră a luat bani de la o asociaţie franţuzească pentru a construi un puţ forat, care abia face faţă la grupurile sanitare ale atelierului, debitul de apă fiind insuficient pentru operaţiile desfăşurate în atelier. Dar constructorii parcului au construit un cămin în apropierea sursei noastre de apă la care se vor racorda abuziv pentru alimenta parcul, ceea ce nu este în regulă“, a precizat aceeaşi sursă.

„Vor sta copiii să se uite toată ziua la cei din parc“

Profesorii de la şcoală precizează că s-au trezit cu muncitorii pe proprietatea şcolii fără a fi întrebaţi şi fără a se cere vreo aprobare de la minister. Remi Diaconu, cadru didactic al şcolii, susţine că elevii nu mai au acum, cu implementarea parcului, spaţiul necesar pentru a sta în curte, aceasta având suprafaţa prea mică, fiind şi riscuri de securitate date de apropierea parcului public de unitatea şcolară. „Ne afectează enorm de mult. Dacă la doi metri de şcoală va fi parcul public, vor sta copiii toată ziua să se uite cum stau unii în parc, pun manele, dansează, beau şi nu poţi să le spui nimic. Şi aşa de abia îi putem ţine departe de gardurile şcolii. Nu ne-au lăsat niciun spaţiu, nu avem loc să facem o groapă, ne-au nenorocit aici“, a adăugat Remi Diaconu. Conducerea liceului precizează că a înaintat o sesizare oficiului juridic al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, iar mâine va avea loc o inspecţia la nivelul unităţii şcolare. „Am trimis două adrese, am înştiinţat inspectoratul şi acum aşteptăm să vedem ce se întâmplă. Iar când lucrările au început eu nu am fost anunţată, pur şi simplu ne-am trezit cu un şantier în curtea liceului, cu excavatoare şi tractoare. Când l-am sunat pe domnul primar mi-a spus că atât clădirile cât şi terenurile sunt în administraţia lor, că nu vede el de ce eu ar trebui să fiu informată şi că nu se va pune în genunchi în faţa mea pentru o semnătură“, a declarat Rodica Rusu, directoarea liceului.

Primarul susţine că totul e legal

Surse din interiorul adminsitraţiei locale susţin că primarul, Gheorghe Rotaru, fost PDL, a trecut recent la PSD, iar acest proiect este răsplata sa, iar implementarea ar fi fost deja stabilită înainte de trecerea acestuia într-un alt partid. Contactat telefonic de către „Ziarul de Iaşi“, acesta a precizat că proiectul este bătut în cuie, că „nu se poate abate de la el“ şi că domeniul public aparţine de Consiilul Local care „decide şi hotărăşte ce se întâmplă“. „Eu nu pot să fac nimic. Proiectul e aşa şi nu pot să mă abat. El nu blochează nimic, nicio cale de acces, va fi spaţiu verde despărţit de gard viu. Este domeniul public aparţine de CL şi el hotărăşte. Mâine (n.r. - astăzi) voi avea o comisie de la IŞJ care vine, le pun toate documentele pe masă şi vedem. Noi ridicăm parcul pe un teren care e liber de sarcini, nu dăm jos clădiri, este o livadă şi un teren liber. Ce se face acolo se face în binele comunităţii“, a declarat Gheorghe Rotaru. Inspectorul şcolar general, prof.dr. Camelia Gavrilă, susţine că, în principiu, conducerea unei comune nu poate să construiască nimic pe terenul unei şcoli, chiar dacă terenul este al Consiliului Local, fără să obţină aprobare de la Ministerul Educaţiei Naţionale. „Ştiu situaţia, mâine merge o echipă de la IŞJ să vedem care este situaţia fiindcă am fost sesizaţi de la şcoală. Se vor verifica datele problemei, vom analiza, şcoala este a Consiliului Local dar, la modul teoretic, tot ce înseamnă teren, şcoală, sunt date în administrarea şcolii şi nu pot fi nicicum înstrăinate fără acceptul Ministerului Educaţiei. Trebuie să existe avizul MEN altfel este complet ilegal. Vom vedea care este situaţia în acest caz“, a declarat prof.dr. Camelia Gavrilă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri