Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

PERLE! Elevii din Iași au scris „lucruri trăsnite“ la Bac: „Baltagul este roman falic“

GALERIE
examen
  • examen
- +

Aceasta este una dintre perlele absolvenţilor ieşeni de la „bac“-ul din această perioadă, la proba de limba şi literatura română. „Ziarul de Iaşi“ a vorbit cu profesorii care au corectat lucrările de la Iaşi şi prezintă în exclusivitate câteva dintre perlele strecurate în teze.

Cele mai savuroase perle ale elevilor ieşeni, de la bacalaureat, prezentate în exclusivitate de către „Ziarul de Iaşi“, au făcut referire la romanul „Ion“, de Liviu Rebreanu, profesorii precizând că acest lucru este explicabil prin faptul că „Ion“ este una dintre operele preferate de către tineri la examenul maturităţii, atunci când acesta se poate plia temei.

Vă prezentăm mai jos o selecţie realizată din materialul primit de la corectori, grupate pe romane şi cu explicaţii acolo unde au fost necesare.

  1. «Acţiunea romanului „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război“ se petrece în cel de-Al Doilea Război Mondial şi a fost publicat in 1916»
  2. «Ela nu a mai apucat să îl înşele pe Ghiorghidiu că a început războiul»
  3. «Giurguveanu (n.red. - din „Enigma Otiliei“) este poreclit şi Guica (n.red. - confuzie cu personajul din „Moromeţii“)»
  4. «Baltagul este roman falic»
  5. «Ion a murit ca un câine»
  6. «O scenă zguduitoare din roman este când Ion o lasă însărcinată pe Ana pe cuptor»
  7. «Acţiunea se petrece în Transilvania şi romanul începe cu scena în care sătenii joacă bătuta moldovenească (n.red. - când, de fapt, jucau „someşana“)»
  8. «Romanul Ion a fost scris de Ioan Slavici»
  9. «Ion o cinsteşte pe Ana cu un pahar de ţuică fiartă, un gest atipic pentru Ion, că în restul romanului nu mai face asta»
  10. «Ion îi spune Anei „da du-te odată şi te spânzură“ (n.red. - ghilimelele aparţin elevului)»
  11. «Socrul lui Ion l-a rugat să-i dăruiască un copil, Ion îl ascultă şi dă naştere unui copil»
  12. «Un alt conflict din romanul Ion este cel dintre unguri şi maghiari»

Ce spun profesorii care au corectat

„Ziarul de Iaşi“ a reuşit să stea de vorbă, în exclusivitate, cu profesori din munici­piul Botoşani care au corectat o bună parte dintre tezele elevilor din Iaşi, care au dat bacalaureatul la Limba şi Literatura Ro­mână. Conform acestora, tezele elevilor au fost bune, „considerabil mai bune“ comparativ cu cele corectate anul trecut, din judeţul Vaslui, existând, desigur, şi ex­cepţii. Profesorii au avut de corectat câte o sută de teze şi au precizat că se observa o diferenţă între clasele foarte bune, care aveau lucrări aproape trase la indigo.

„Au fost seturi la rând care erau bune, cu câte 15 pagini scrise, însă altele aveau maximum cinci pagini. Puteai să ai seturi de la un singur liceu, de exemplu, în funcţie de cum erau numerotate la Iaşi. Şi se cunoaştea asta fiindcă toţi au scris aproape acelaşi lucru - erau chestiuni predate la clasă, nu e vorba de un comentariu învăţat, ci de aceleaşi idei asamblate altfel. Era cam acelaşi limbaj“, au spus profesorii pentru „Ziarul de Iaşi“.

Dintre sutele de teze care le-au trecut prin mâini, au remarcat că există un număr foarte mare de note între 9 şi 10, teze care erau lucrate şi gândite frumos, şi mult mai puţine note de 5 sau sub 5 faţă de anul trecut, când au avut de corectat lucrările din Vaslui.

Greşeli frecvente - încurcarea personajelor

Însă până şi elevii din Iaşi, provenind chiar şi de la licee mai bune, au scăpat perle în lucrările lor. Una dintre cele mai grave şi des întâlnite greşeli a fost abordarea operei Moromeţii la punctul al III-lea, deşi acesta nu poate fi încadrat în categoria „roman interbelic“. Peste acestea, examinatorii au sărit complet, oferind punctaj 0, indiferent de cât de bine era redactată lucrarea. Apoi, tot la punctul al treilea, o altă greşeală comună a fost încurcarea unor personaje şi plasarea lor dintr-un roman în altul. Au existat probleme şi la subiectul al II-lea, unde elevii au trebuit să realizeze un text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte despre „rolul jocurilor pe dispozitive electronice (calculator, tabletă, telefon inteligent etc.) în viaţa tinerilor“.

„La textul argumentativ trebuiau să dea exemple şi mulţi au ales varianta cea mai simplă, să scrie despre prieteni de-ai lor sau despre fraţi care poartă ochelari din cauza calculatorului, că stau câte zece ore la calculator, când de fapt trebuiau să se concentreze mai mult pe importanţa jocurilor“, au adăugat profesorii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri