Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Din cele peste 30 de unităţi private din oraş care inscriu copii la gradinita, doar 15 au autorizaţii sau acreditari

Peste 15 grădiniţe private din Iaşi sunt in afara legii! "Ziarul de Iasi" publica lista celor autorizate

GALERIE
gradinita copii
  • gradinita copii
- +

Scandalul de la nivel naţional iscat după ce o directoare de grădiniţă din Bucureşti a bătut un copil, şi după ce s-a dovedit că acea unitate funcţiona ilegal, are repercusiuni şi la Iaşi. În municipiu există în prezent peste 30 de instituţii private care înscriu copii de grădiniţă la cele trei grupe de vârstă, din care doar aproximativ 15 grădiniţe sunt în evidenţa Inspectoratului Şcolar Judeţean. Dintre acestea, 10 au autorizaţie de funcţionare, în timp ce 5 au acreditare. Ce sunt aşadar celelalte peste 15 entităţi care înscriu totuşi copii în regim de grădiniţă? Sunt de-a dreptul păcăleli.

Grav este că multe dintre acele aşa-numite grădiniţe, ce nu au autorizare de nici un fel, se numesc oficial „centre educationale", "centre de excelenţă“ sau denumiri similare, însă, în realitate, selectează copii pentru grădiniţă inducând în eroare părinţii. Acestea scapă astfel controlului oricărei autorităţi şcolare. Pentru că o listă completă a acestora nu există la nici o autoritate, „Ziarul de Iaşi“ publică astăzi, pentru informarea părinţilor, lista tuturor instituţiilor preşcolare autorizate să funcţioneze legal în oraş. Verificaţi cu atenţie lista, dacă aveţi copii înscrişi în sistemul şcolar privat!

UPDATE 12:41

Inspectoratul Școlar Județean Iași a făcut o modificare în lista cu grădinițele acreditate și autorizate publicată inițial de Ziarul de Iași. În urma acestei modificări ni s-a adus la cunoștință că Gradinița Longavit este acreditată și nu autorizată cum a fost prezentată inițial. Ambele situatii permit insa inscrierea legala a copiilor in regim de gradinita, ilegala fiind o institutie aflata in nici una din situatiile de mai sus, adica acreditata sau autorizata provizoriu.

Ora 3:00

Conform articolului 29 din OUG nr. 75/2005, acreditarea unei instituţii se face în doi paşi. Primul este autorizaţia de funcţionare provizorie, care reprezintă actul de înfiinţare, şi care acordă instituţiei în cauză dreptul de a desfăşura procesul de învăţământ şi de a organiza admiterea la studii. Cel de-al doilea pas este acreditarea, care constă în drepturile de mai sus, plus dreptul de a emite diplome, certificate şi acte de studii recunoscute de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, şi de a organiza, după caz, examen de admitere.

Conform datelor oficiale ale ISJ Iaşi, actualizate, potrivit site-ului institutiei, in 30.03.2016, grădiniţele şi şcolile care au acreditare definitiva sau autorizaţie de funcţionare, şi care pot, aşadar, şcolariza sau înscrie copii, la grădiniţă sau scoala, in mod legal, sunt: Grădiniţa „Iris“, Grădiniţa Veselă, Grădiniţa „Junior“, Şcoala Primară „Junior“, Grădiniţa „Agape“, Grădiniţa „Sf. Nicolae“, Iugani, Şcoala Postliceală „Prof. Dr. Brânzei“, Grădiniţa „Licurici“ din Slobozia, Colegiul „Wurmbrand“, Şcoala Postliceală Sanitară „Ştefan cel Mare şi Sfânt“ din Paşcani, Grădiniţa „Fericitul Ieremia“ din Tomeşti, Grădiniţa FEG, Şcoala Primară FEG, Grădiniţa „Surorile Providenţei“, Şcoala Spectrum, Liceul „Spiru Haret“, Şcoala Postliceală FEG, Şcoala „Euroed“ şi Şcoala Postliceală Sanitară „Dimitrie Cantemir“, Grădiniţa Kitty, Grădiniţa Longavit, Şcoala Postliceală „Olga Sturdza“, Şcoala Primară „Lorelay“, Şcoala Primară „Ioana“, Grădiniţa Ioana, Grădiniţa „Căsuţa Zânelor“, Grădiniţa „Atelier nr. 1“, Şcoala Primară „Atelier nr. 1“, Grădiniţa „Excellence“, Grădiniţa „Penilla“, Grădiniţa „Mama Filomena“, „Hensel si Grettel”, Grădiniţa „Micul Prinţ“, Şcoala Gimnazială „Paradis“, Şcoala Postliceală Sanitară „Aprendis“, Grădiniţa „Euro Kid“, Şcoala cu Program Prelungit „Tesori“, Grădiniţa PP „Kids Garden“, Şcoala Gimnazială, Generală şi Grădiniţa „Varlaam Mitropolitul“, Şcoala „Happy Stars“, Hârlău, Şcoala Gimnazială „Seven Hills“ din Palas.

Ca urmare, entitatile care nu se regasesc pe lista de mai sus (cea a institutiilor cu autorizatie sau cu acreditare) nu pot in mod legal face inscrieri de copii in regim de gradinita.

Cine poate controla

Cum inspectoratele şcolare nu au atribuţii în controlul entităţilor neautorizate, cine are, aşadar, obligaţia să controleze grădiniţele care se deschid în Iaşi, şi care nu sunt autorizate? Ne spune chiar prefectul judeţului, care, anterior, a fost şef al „Protecţiei Consumatorului“, având, aşadar, experienţă în activitatea de control al serviciilor oferite publicului. „Noi am făcut controale la OPC... Sunt unele care nu funcţionează ca şi unităţi de învăţământ, sunt în genul unor fundaţii, asociaţii, care nu desfăşoară activităţi de învăţare. Ei au doar un contract cu părinţii, care îşi asumă tot. Dacă ni se aduc cazuri concrete, noi putem investiga. Am găsit şi instituţii care se aflau într-un provizorat. Noi putem iniţia un control oricând la aceste grădiniţe“, a precizat prefectul Marian Grigoraş.

După cererea de autorizare, intervin alte instituţii de control. „Controalele pentru acreditare sunt făcute de ARACIP (n.r. - Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar), iar autorizaţia de funcţionare este dată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Noi mergem şi verificăm, cum de exemplu am fost recent la «Junior»,  procesul de învătare. Dar cei care spun dacă e în regulă sau nu sunt cei de la ARACIP“, ne-a declarat Sabina Manea (foto), purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi. Reprezentanţii ISJ ne atrag atenţia însă asupra altei probleme.

În Iaşi există puţine grădiniţe private, raportat la populaţie, însă există multe aşa-numite „Centre Educationale" sau chiar asa-numite "Centre de Excelenţă“, care s-ar fi înmulţit ca ciupercile după ploaie, şi de care nu ştie nimeni la nivel de autoritate de control. Mai grav este că multe din acestea se prezintă ca grădiniţe, şi duc în eroare părinţii. „Conform legii educaţiei şi legii de acreditare, de controale se ocupă ARACIP. Tot ce înseamnă insa centre educaţionale (n.r. - din care unele isi aroga nelegal titulatura de gradinita) nu ţine de noi. Există o nemulţumire a grădiniţelor care au autorizaţie şi acreditare, deoarece, pe langa acestea, care functioneaza perfect legal, aceste asa-zise centre educationale s-au înmulţit, nu ştim câte sunt, şi cred că Primăria este cea care ar trebui să facă un control, prin organele sale de poliţie. Nu trebuie făcută această confuzie, între grădiniţe şi aceste centre, care păcălesc părinţii cumva, şi care nu oferă aceeaşi calitate educaţională, garantată de Ministerul Educaţiei“, ne-a declarat Aura Ţabără, inspector şcolar responsabil de învăţământul privat în cadrul ISJ.

Situaţii similare la Cluj-Napoca şi Timişoara

La sfârşitul lunii martie, directoarea Grădiniţei „Flipper Garden“ din Bucureşti a fost reţinută de Poliţie, acuzată de rele tratamente aplicate minorului. Acest lucru s-a întâmplat după ce au apărut imagini filmate cu aceasta cum bătea copiii, iar părinţii care şi-au recunoscut micuţii în filmare au depus plângere la Poliţie. Directoarea a fost surprinsă de mai multe înregistrări cum lovea copiii peste faţă, îi trăgea de păr, îi ducea într-un loc ferit unde le aplica un tratament traumatizant, trăgându-i de haine şi zguduindu-i violent.

Ulterior incidentului, s-a dovedit că acea grădiniţă funcţiona ilegal, inducând în eroare părinţii cu firma de la intrare pe care scria „Grădiniţă“, instituţia fiind de fapt înregistrată ca „centru de excelenţă“, o chestiune vagă şi nereglementată. „Acea grădiniţă nu există“, declara ministrul Educaţiei după incident. Controale făcute în alte oraşe au scos la iveală un adevărat fenomen al grădiniţelor ilegale.

La Cluj-Napoca şi Timişoara, de exemplu, procentul entităţilor care înscriu ilegal copii la grădiniţă, din total, este similar cu cel de la Iaşi: aproape jumătate. Fenomenul este încurajat şi de faptul că, la „absolvirea“ grădiniţei, părinţii nu au nevoie de un act, similar diplomei de absolvire, pentru înscrierea la clasa zero sau întâi.

Consultați lista cu instituțiile scolare acreditate si autorizate dun judetul Iași aici.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri