Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Peste 850 de persoane cu funcţii de conducere în administraţia locală,cercetate pentru corupţie

GALERIE
coruptie, politisti
  • coruptie, politisti
- +

Poliţiştii au trimis procurorilor, în acest an, peste 750 de dosare penale privind fapte de corupţie, în care au fost suspectate 1.617 persoane, 854 dintre acestea având funcţii de conducere în administraţia publică locală, potrivit Poliţiei Române.

De la începutul acestui an şi până în prezent, Poliţiei Române a soluţionat, cu propunere de declinare a competenţei în favoarea parchetelor, 757 de dosare penale în domeniul prevenirii şi combaterii corupţiei, dintre care 257 au fost trimise Direcţiei Naţionale Anticorupţie. În investigarea cazurilor, poliţiştii au colaborat cu Serviciul Român de Informaţii.

În aceste dosare sunt suspectate 1.617 persoane, dintre care 633 pentru săvârşirea infracţiunilor de dare şi luare de mită, 176 pentru trafic şi cumpărare de influenţă, 31 pentru conflict de interese şi 777 pentru infracţiuni conexe celor de corupţie, prevăzute în Legea 78/2000, arată luni Poliţia Română, într-un comunicat de presă transmis agenţiei MEDIAFAX.

Dintre cele peste 1.600 de persoane cercetate, 854 aveau funcţii de conducere în cadrul administraţiei publice locale, 301 dintre acestea fiind deferite Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Măsuri preventive au fost luate în cazul a 109 persoane, dintre care 45 au fost arestate preventiv, pentru opt s-a dispus arestul la domiciliu, măsura controlului judiciar a fost luată faţă de alte 33, iar 23 au fost reţinere, fiind emise 46 de rechizitorii.

Poliţia Română prezintă şi câteva dintre cazurile instrumentate de procurori cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară de la structurile de investigare a fraudelor.

Într-unul dintre cazuri, un medic gorjean este suspectat că, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, pe care le avea ca funcţionar public, a participat la luarea deciziilor privind încadrarea în grad de handicap a mamei, soacrei şi socrului său, semnând, totodată, certificatele de încadrare în grad de handicap şi documentele de evaluare medicală.

Prin încadrarea lor în grad de handicap, mama şi socrii medicului au beneficiat de indemnizaţie lunară, buget complementar şi indemnizaţie de însoţitor. Astfel, mama sa a încasat prestaţii sociale în valoare totală de 28.869 lei (pentru perioada august 2012 - mai 2014), soacra sa, în valoare de 24.215 lei (pentru intervalul august 2011 - iulie 2012), iar socrul său suma de 18.110 lei (pentru perioada decembrie 2012 - august 2013). Procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au trimis în judecată pe medic, pentru şase infracţiuni de conflict de interese.

Într-un alt caz, prezentant de Poliţia Română, un arădean este suspectat că, în perioada 2007-2012, când a fost contabil la o primărie din judeţul Arad, a efectuat plăţi către o societate comercială administrată de acesta şi mama sa, obţinând astfel 1.219.532 de lei. Parchetul Curţii de Apel Timişoara l-a trimis în judecată pentru conflict de interese în formă continuată (373 de acte materiale), fals intelectual şi uz de fals.

Un alt medic, din Sălaj, care se ocupa de expertiza medicală a muncii, a fost prins în flagrant în timp ce primea o sumă de bani. În această cauză au fost audiate peste 150 de persoane, anchetatorii stabilind că medicul ar fi primit aproximativ 20.000 de lei (în lei şi valută) pentru confirmarea gradului de pensie de boală în cadrul reviziilor anuale. Parchetul Tribunalului Sălaj l-a trimis în judecată pentru luare de mită.

Numărul poliţiştilor care se ocupă exclusiv de combatrea corupţie, alături de procurori, a fost a fost suplimentat prin dispoziţia şefului Poliţiei Române, Petre Tobă. De asemenea, Poliţia Română a intensificat colaborarea cu celelalte instituţii cu atribuţiuni în domeniu, în vederea prevenirii şi combaterii corupţiei, a precizat sursa citată.

"Corupţia reprezintă o ameninţare la adresa democraţiei şi a securităţii statului. Astfel, Poliţia Română, prin structurile specializate desfăşoară activităţi de prevenire şi combatere a faptelor de corupţie, sub delegarea procurorilor anume desemnaţi de la parchetele teritoriale, şi acordă sprijin Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Agenţiei Naţionale de Integritate. Colaborarea cu ANI este importantă întrucât un conflict de interese nesoluţionat poate conduce şi la săvârşirea altor fapte de corupţie sau conexe acestora", se mai arată în comunicatul citat.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri