Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Peste 93% dintre elevii ieşeni vor să facă religie la şcoală. Ce se întâmplă cu ceilalţi?

GALERIE
ora religie scoala
  • ora religie scoala
- +

„Educaţia religioasă“ are priză la părinţii ieşeni: judeţul este pe locul şase în ţară după procentul elevilor care vor să facă religia. 94,23% din cereri aparţin elevilor de confesiune ortodoxă, 3,23% catolici şi şi 2,54% alte culte. Ce este însă de făcut cu elevii care nu au semnat pentru aceste ore?

Potrivit cifrelor Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, aproximativ 100.000 de elevi din judeţ, reprezentând 93,21% din numărul total, s-au înscris la orele de educaţie religioasă, conform datelor centralizate la nivelul judeţului până vineri, ora 18, de către inspectorat. Aceste cifre plasează Iaşul, spun reprezentanţii ISJ, pe locul al şaselea la nivelul întregii ţări, ca cerere pentru efectuarea orelor de religie. Din numărul total de 107.000 de elevi care puteau să opteze pentru opţional, 100.337 de tineri au adus formularele completate la şcoală până vineri, când a fost ultima zi de înscrieri. Printre aceştia, conform reprezentanţilor ISJ, sunt şi elevii de la seral sau cei cu frecvenţă redusă care nu ar avea în orar ora de religie.

Orarele nu pot fi modificate

„Datele sunt de la nivelul orei 18, vineri, şi procentul s-ar putea să meargă spre 94% cu restul de date care încă nu au fost introduse în sistem. Procentul este unul foarte bun, din câte înţeleg de la inspectorul de specialitate suntem pe poziţia a şasea la nivelul ţării ca procentaj de opţiune pentru religie“, a declarat prof.dr. Camelia Gavrilă, inspector general al ISJ Iaşi. Aceasta a precizat că, din totalul de cereri depuse, 94,23% au fost elevi de confesiune ortodoxă, 3,23% catolici şi şi 2,54% alte culte.

Prof.dr. Camelia Gavrilă a precizat că nu preconizează probleme în şcolile din ţară cu privire la cadrele didactice care predau religia şi care să rămână fără norme, pentru că, din câte au observat, cazurile de elevi care nu doresc să facă religia la şcoală sunt disparate, nefiind vorba de clase întregi care au declinat obiectul. „Nu mi se pare a fi o problemă, nu am analizat concret pe fiecare şcoală, dar nu credem că va fi o problemă majoră care să pună în pericol catedrele profesorilor titulari. Chiar şi presupunând că ar mai exista o scădere a interesului în anii următori, s-ar putea rezolva în sistem fără a periclita catedrele titularilor“, a adăugat prof.dr. Camelia Gavrilă.

Problema cea mai mare rămâne, susţine aceasta, găsirea unor soluţii la nivelul unităţilor şcolare pentru ca elevii care nu fac orele de religie să se poată retrage într-o sală de clasă, în bibliotecă, într-un laborator care nu este folosit, şi unde să poată să stea şi să consulte alte materiale. „Trebuie să punem accent pe ideea de securitate sau implicare a lor în alte proiecte în şcoală, ca să existe ocupaţie în timpul orelor respective. Orarele nu pot fi modificate cu ora de religie doar la început şi la final, pentru că norma are 18 ore, şi orarul presupune intrări la toate clasele“, a conchis inspectorul şcolar general.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri