Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Piciorul diabetic: diabeticul trebuie să se trateze şi pentru cea mai mică leziune!

GALERIE
picioare
  • picioare
- +

Astfel se poate evita situaţii grave, cum ar fi chiar amputaţia piciorului.

Dr. Michaela Şotropa, medic diabetolog în cadrul Clinicii de Diabet şI Boli de Nutriţie a spitalului „Sf. Spiridon“ Iaşi: „Piciorul diabetic (PD) reprezintă una dintre cele mai importante complicaţii ale diabetului zaharat. Termenul de „picior diabetic“ include leziunile apărute la nivelul membrelor inferioare la pacienţii cu diabet. Leziunile interesează concomitent pielea, ţesutul subcutanat, nervii, vasele şi ţesutul osos. Este întâlnit la 1-5% dintre diabetici, la care, de regulă, boala este de durată şi adesea neglijată. Cauzele majore ale apariţiei PD sunt neuropatia (afectarea nervilor piciorului), arteriopatia (afectarea vaselor de sânge ce irigă piciorul) şi infecţia.

Ce leziuni pot apărea

Uscăciunea pielii. Această afecţiune apare datorită afectării nervilor ce inervează glandele sudoripare de la nivelul piciorului. Pacientul poate descrie prurit mâncărime) cu leziuni ce se pot suprainfecta. Nu se recomandă folosirea unor creme grase pentru că ele pot duce la supraîncălzirea pielii, care întreţine uscăciunea pielii. Se recomandă folosirea unor creme ce conţin uree sau sorbitol. Calusul reprezintă o zonă de îngroşare marcată a pielii, apărută ca răspuns la traumatismele mici şi repetate. Jumătate dintre calusuri ascund sub ele ulcere. Pentru îndepărtarea lor nu se vor folosi piatra ponce sau instrumente ascuţite. Îndepărtarea lor se va face chirurgical sub supraveghere medicală. Pentru tratamentul pe termen lung se preferă folosirea unor creme pe bază de uree.

Infecţiile fungice pot afecta, în special, spaţiile interdigitale şi unghiile (onicomicoza). Important de reţinut este faptul că infecţiile fungice sunt porţi de intrare pentru infecţiile bacteriene, de aceea ele trebuie depistate rapid şi tratate. De obicei, tramentul se face local cu antimicotice, administrarea orală fiind rezervată cazurilor grave.

Perturbări ale sensibilităţii piciorului. Pacientul diabetic poate descrie parestezii (furnicături), prurit ( n.r. - senzaţie de mâncărime), durere sub formă de arsuri, apărute mai ales noaptea, atingere dureroasă, insuportabilă uneori, exercitată chiar de pătură, nesiguranţă la mers (senzaţie de mers pe un strat de gumă sau vată), lipsa sensibilităţii la căldură sau rece. Tratamentul pentru aceste afecţiuni trebuie stabilit de către medicul specialist diabetolog. Echilibrarea metabolică (nivelul glicemic) reduce semnificativ aceste manifestări. Deformările articulaţiilor de la nivelul piciorului apar sub acţiunea traumatismelor mici şi repetate, ce se transformă, în timp, în microfracturi. Astfel, pot să apară degetele în formă de „ciocan“ sau de „gheare“. Apariţia acestor deformări poate duce la dezvoltarea unor ulcere. De aceea, încălţămintea este foarte importantă, pantofii trebuie să fie comozi.

Ulcerul neuropat. Din cauza affectării nervilor piciorului, pacientul poate să nu mai perceapă diferenţa de temperatureă sau atingerea; astfel un traumatism mic poate să rămână nesesizat şi leziunea rezultată să evolueze ducând la ulcer nedureros, ce se poate infecta. Locurile predilecte sunt feţele laterale ale degetelor şi spaţiile interdigitale. De îndată ce observaţi o astfel de leziune trebuie să vă adresaţi medicului specialist.

Arteriopatia membrelor inferioare. Afectarea arterelor piciorului duce la o scădere a irigării piciorului, mai ales în condiţii de necesar crescut (mers). Pacientul poate prezenta de la durere la mers (mers şchiopătat), picioare reci, dispariţia pilozităţii, piele subţia, atrofia musculaturii până la durere în repaus şi ulceraţii şi necroze ( în special ale degetelor).

Gangrena diabetică este rezultatul final al evoluţiilor ulcerelor şi infecţiilor de la nivelul piciorului. Gangrena reprezintă moartea ţesuturilor de la nivelul piciorului. Este o urgenţă şi trebuie să vă adresaţi imediat medicului specialist. Iniţial se încearcă salvarea membrului respectiv, dar în cazuri avansate se practică amputaţia pentru a preveni propagarea infecţiei în organism. Este de preferat să vă trataţi pentru cea mai mică leziune pentru a nu ajunge în această gravă situaţie.

Unghia încarnată. Pe lângă disconfort şi durere, această leziune este un punct de plecare pentru infecţia unghiei şi a ţesuturilor înconjurătoare. De aceea, pentru tratament este nevoie de consultul unui chirurg şi tratament antibiotic.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri