Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Piese de puzzle

GALERIE
ghenadie nicu200
  • ghenadie nicu200
- +

Suntem în Moldova de peste Prut, într-o Basarabie debusolată identitar, sfâşiată etnic şi auzim că, dacă tot a apărut o ţară, „mai devreme sau mai târizu va apărea şi o cultură proprie, şi o literatură”.

Cum se uită ruşii la basarabeni şi români, viziune mai nouă. N-am citit, pardon, nimic din „surpriza mare a literaturii contemporane ruse”, cum îl numeşte, pe blogul său, Alexandru Vakulovski. Tipul - pe numele său Vladimir Lorcenkov - are vreo 32 de ani şi provine, pe linie maternă, din serbi rusificaţi (din Novaia Serbia, Ucraina) şi români bucovineni. Tatăl său e un rus din fosta gubernie Moghiliov, acum Belarus. Fiul se consideră rus şi îşi revendică drept limbă maternă, evident, rusa. E, se pare, dintre obsedaţii de forţă, genul de macho atent la propria musculatură: ras pe cap, cu un barbişon gen Dzerjinski („primul conducător al poliţiei poilitice bolşevice”, cum scrie pe Wikipedia...), merge la sală, în 1992 devenea campionul Moldovei la înot şi, cum altfel, „am o atitudine respectuoasă faţă de toate băuturile spirtoase”...

Îmi scot amănuntele astea dintr-un interviu pe care i-l ia Vasile Ernu, în numărul pe iulie-august al revistei Moldova (un magazin editat sub auspiciile Ministerului Culturii). M-a cam nedumerit că e în rusă (n-am întâlnit practica asta la ruşi, măcar din drag de paritate), dar partea bună pentru cine e în chestie, adică ştie ruseşte, e că avem ideile nefalsificate prin traducere. Ideile şi, implicit, personajul.

Să spun cum mi se impune: un teribilist egofil până peste poate, cu judecăţi cam megalomanice, dar nelipsite de interes, putând, vreau să spun, deveni, eventual, obiectul unei dezbateri. Pentru că tipul ambiţionează nişte note în ordine etnopsihologică şi mănuşa aruncată în sensul ăsta e de ridicat măcar când şi când. Să-l vedem mai întâi pe emitent. Mă servesc, repet, cu destule riscuri, probabil, de un simplu interviu şi nu am cum să pun afirmaţiile de aici în siajul cărţilor, poate foarte bune: din perspectiva operei, dacă e operă, nu manufactură în tradiţia frondei superficiale, se reconfigurează şi gogomăniile ulterioare (care pot căpăta chiar un anume farmec, de ce nu?). Primă mostră: s-ar deosebi flagrant de concetăţeni, pentru că nu are mentalitate de basarabean. Căpătând la Moscova notorietate în calitate de scriitor rus din Moldova, susţine că „eu am introdus Moldova în harta literară a lumii”. Dar să dau un citat mai relevant: „Dacă acum 20 de ani, vorbind despre literatură, oamenii exclamau: «A, Moldova? Da, bineînţeles, Creangă, ceva în genul ăsta», atunci astăzi în discuţiile despre literatură Moldova şi Lorcenkov sunt sinonime. Asta nu e rău şi nici bine, e un adevăr. De altfel, doar pentru asta în Basarabia ar trebui să mi se înalţe un monument undeva în preajma Ministerului Culturii”. O batere pe umăr şi Rusiei care, deşi e o Atlantidă dispărută, distrusă, „până în prezent dă puteri unor relicte rare precum sunt eu”: „Este de necrezut, Rusia şi civilizaţia rusă nu mai există deja de o sută de ani, dar ruşi talentaţi (să zicem, ca mine) oricum continuă să apară”.

Tema aculturaţiei e mai interesantă, cu toate reflexele autarhice, inevitabile într-un asemenea caz. E tema ruşilor care s-au pomenit dincolo de marginile fostului imperiu şi care trebuie cumva să supravieţuiască. Lorcenkov se consideră „un scriitor moldav ruslolingv”, nu unul rus, şi crede că „literatura din Moldova, scrisă în limba rusă, deja după 20-30 de ani (şi, cu atât mai mult, după 50 de ani), va fi moldovenească”. Pentru că Lorcenkov nu crede că limba e un criteriu decisiv: dacă scrii ruseşte, ai fi, automat, scriitor rus. Discriminarea aceasta - care se poartă, nu e în premieră - e una de principiu şi ar trebui considerată sub specia viziunii. Mă întreb cât de teoretic, id est inocent e truvaiul. Pare mai degrabă un preparativ (sau, mă rog, un ingredient) în vederea transformării (să spun cu termenii unui prieten) părţii în întreg. Suntem în Moldova de peste Prut, într-o Basarabie debusolată identitar, sfâşiată etnic şi auzim că, dacă tot a apărut o ţară, „mai devreme sau mai târizu va apărea şi o cultură proprie, şi o literatură”. Cât despre aborigeni, ar fi o naţiune de copii. „Copilul e apriori bun. Moldovenii au toate calităţile şi neajunsurile copiilor. Dacă vă veţi purta cu dânşii ca un matur, ei o să vă bucure cu rezultate strălucitoare. Dacă nu, ei se vor comporta ca nişte copii needucaţi”.

Ce faci cu piesele astea de puzzle? Nimic. Avem mental şovin berechet, nu e nevoile să-l reasamblezi într-un joc pervers. Dar persistenţa unor atitudini, peste mode şi timp, e de considerat. Cu toată rigoarea.

Ghenadie Nicu este corespondentul “Ziarului de Iaşi” în Republica Moldova 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri