Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Planul B

GALERIE
Radu_Mesnita
  • Radu_Mesnita
- +
Folosesc vechii aliați ai lui Băsescu cartea adversarilor "băsismului"?

Băsescu e în toate. Aceasta este fără îndoială ideea dominantă a alegerilor prezidenţiale. Nu locuri noi de muncă şi venituri mai mari, nu autostrăzi şi investiţii, nici măcar perspective de finalizare a unor reforme demult începute - precum cele din Sănătate şi Educaţie. Deşi nu candidează, Băsescu e ca un cartof fierbinte pe care şi-l aruncă una alteia Uniunea Social-Democrată (adică PSD şi sateliţii săi UNPR şi PC) şi nou-înfiinţata Alianţă Creştin-Liberală (PNL şi PDL). Este doar o întrecere cu o miză de-a dreptul cinică pentru România: cine NU ţine mai mult cu actualul şef al statului. Pe de o parte, PSD acuză că în noul PNL se regăsesc acum oamenii preşedintelui, în timp "noii" liberali susţin că stânga se teme de o dreaptă unită. În ceea ce-l priveşte, preşedintele României nu-şi ascunde efuziunea faţă de cei din Mişcarea Populară, contrându-se dur totodată cu PDL-ul lui Blaga, dar şi cu eternul rival - PSD-ul din spatele lui Ponta.

Social-democraţii susţin că totul nu ar fi decât o strategie menită să-l menţină pe Traian Băsescu în prim-planul politicii după ce i se va fi încheiat mandatul prezidenţial. Cu alte cuvinte, PMP ar fi un paratrăsnet al dreptei împotriva atacurilor adversarilor lui Băsescu, o perdea de fum în spatele căreia opoziţia se poate reorganiza în linişte înaintea prezidenţialelor din noiembrie.

Teoria social-democrată a conspiraţiei mai are însă o explicaţie, cel puţin la fel de plauzibilă: PSD nu se mai bucură de majoritatea confortabilă în Parlament de pe vremea USL, iar ultimele sondaje de opinie indică un avantaj destul de fragil pentru Victor Ponta în cursa prezidenţială. Totuşi, ce se întâmplă în culisele scenei politice?

Până la alegeri mai sunt trei luni, însă candidaţii abia îşi fac intrarea în ring. Ponta tocmai a "cerut voie" membrilor PSD, adică propriilor supuşi, să candideze, în vreme ce creştin-liberalii urmează să-şi nominalizeze candidatul la începutul lunii august. Şi partidul prezidenţial are un candidat în persoana lui Cristian Diaconescu - pe care Traian Băsescu s-a grăbit să-l ia în braţe, semnând primul lista de susţinători. Însă Elena Udrea, liderul PMP, vorbeşte deja la persoana I plural: "Există riscul să avem un candidat la prezidenţiale care va fi declarat incompatibil la toamnă". Referindu-se la Klaus Iohannis, care a contestat în instanţă o decizie ANI, Udrea a amintit de cazul Mircea Diaconu, la care s-a referit vorbind tot la plural. Totuşi, succesul lui Diaconu - ales europarlamentar, în ciuda interdicţiei - ar putea fi un precedent util pentru Iohannis, în cazul în care acesta din urmă va pierde procesul cu ANI.

Scenariul social-democrat este alimentat şi de alte declaraţii, făcute chiar la vârful PDL. Liderul democrat-liberal de Alba, Mircea Hava, a spus imediat după congresul de fuziune că noua construcţie politică are nevoie de sprijinul lui Traian Băsescu şi că acesta trebuie să poată intra în ACL, adică în viitorul PNL, dacă va dori.

Revenind la disputa pe tema "cine e mai mult împotriva lui Băsescu", mai rămâne de văzut sub ce sloganuri se va desfăşura ultima fază a competiţiei. "Să trăiţi bine!" era perimat deja în 2009, dar a rămas antologic, spre deosebire de "Mergem înainte împreună!" al lui Năstase în 2004, similar celui al lui Geoană de acum cinci ani, "Învingem împreună!", care au fost date uitării. E limpede că un slogan bine ales poate înclina decisiv balanţa, singura condiţie fiind să nu semene cu al celorlalţi sau cu altele mai vechi. Dar în spatele fiecăruia se va putea distinge, mai clar sau mai vag, umbra lui Băsescu.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri