Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ponta: Autostrada Târgu Mureş - Iaşi este esenţială. Va fi făcută cu fonduri europene

GALERIE
ponta
  • ponta
- +

Prim-ministrul Victor Ponta a acordat un interviu în care vorbeşte despre vizita pe care o efectuează în aceste zile în state din zona Golfului Persic, dar şi despre proiectele Guvernului privind economia, infrastructura şi salariile bugetarilor.

AGERPRES: Aţi marcat trei ani de la căderea Guvernului Ungureanu, aţi făcut şi un bilanţ al principalelor momente de atunci, care sunt concret obiectivele până în 2016? Vorbeaţi, la un moment dat, de prioritatea pe care o s-o daţi legii salarizării bugetarilor, până la sfârşitul anului. Ce alte proiecte mari ...

Victor Ponta: Ştiţi, noi ne-am obişnuit în România să avem un program de guvernare în campania electorală, pe care după aceea nimeni nu-l mai urmăreşte şi nu-l mai verifică.

Cred că ar fi prima dată, după foarte mult timp, şi asta am încercat să reliefez pe 27 aprilie, sigur voi spune încă o dată pe 7 mai când este, să zic, ziua de învestitură, dar mai ales cel mai important este la anul, la finalul mandatului, ce a fost în programul de guvernare, ce am făcut şi ce nu am reuşit, pentru că ar fi absurd să spun că, gata, am făcut tot sută la sută.

Şi atunci, principalele elemente: am promis şi a fost un lucru esenţial în votul pe care l-am obţinut după aceea, în decembrie, să redăm pensiile şi salariile care au fost tăiate şi aici este termenul general pensii-salariu. Vorbim şi de indemnizaţiile tăiate pentru persoanele cu dizabilităţi, vorbim de pensiile personalului navigant, ale diplomaţilor şi am reuşit acest lucru.

Am promis, de asemenea, să ieşim din recesiunea economică, să avem o creştere economică sustenabilă. Este al patrulea an în care România creşte economic peste media Uniunii Europene. Am promis trei lucruri pe zona economică şi anume păstrarea cotei unice — evident s-a păstrat, scutirea de impozit a profitului reinvestit — lucru realizat anul trecut şi reducerea contribuţiilor de asigurări sociale cu 5 la sută — realizat anul trecut.

Am promis, de asemenea, în programul de guvernare, reducerea TVA-ului la cota anterioară, de 19% — 9% de la 1 iunie la alimente şi 20% la 1 ianuarie înseamnă, de fapt, 18%. Astea sunt partea de realizări. Ce avem ca priorităţi pentru ... Bun, deblocarea fondurilor europene de la 7% la 55%, ce a rămas în mod sigur de făcut şi sunt nemulţumit, şi am şi spus-o, este partea de infrastructură, acolo unde am tot stat: licitaţii, contestaţii, am pornit proiecte, a trebuit să reziliem, însă sunt optimist că, în acest an, nu doar că vom semna, ci vom începe sau vom finaliza anumite lucrări de infrastructură.

De exemplu, anul viitor, cu siguranţă, de la graniţa cu Ungaria până dincolo de Sibiu, la intrarea în defileul Oltului, va fi autostradă. De asemenea, celelalte esenţiale şi anume Sibiu — Piteşti, Târgu Mureş — Iaşi, care sunt pe fonduri europene, vor fi, de asemenea, în procedurile de ... Cred să se termine procedurile să putem să ne apucăm de lucru.

O altă idee, şi cu asta închei, n-am avut-o în programul de guvernare, dar o cere toată lumea, şi anume ideea de a face un pic de ordine în partea de salarizare a personalului din administraţia publică şi, aici, eu întotdeauna detest când se spune bugetarii. Bugetarul sună aşa o chestie, unul care stă degeaba şi primeşte bani nemunciţi. Realitatea este că prin bugetari se înţeleg şi profesorii, medicii, pompierii şi cei din administraţie care îşi fac treaba. Or, aşa a rămas, din 2010, când spunea cineva cu omul gras şi cu omul slab.

Realitatea este că, fără o administraţie bine plătită, adică fără medici bine plătiţi, fără profesori, fără pompieri, fără poliţişti, fără militari, fără funcţionari publici, nu ai cum să ai o economie care să prospere, pentru că te opreşti în birocraţie. Noi acum avem un haos pe care am încercat să-l îndreptăm, dar doar l-am peticit legat de partea de salarizare şi, cu siguranţă, proiectul pe care doamna Rovana Plumb îl are în formă avansată de a reaşeza lucrurile în nişte norme cât de cât decente e o altă provocare, dar şi asta va fi o reformă care, dacă o începem şi o punem în aplicare în 2016, va dura cel puţin un an-doi pentru a fi implementată.

Citiţi tot interviul pe agerpres.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri