Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Posturile nu se moştenesc. Banii s-au cheltuit fără strategie. Citeşte răspunsurile date de Violeta Amariei

GALERIE
violeta amariei
  • violeta amariei
- +

"Cine credeţi că este responsabil de lăsarea posturilor din şcoli drept moştenire rudelor (se ţin ocupate până termină facultatea copiii profesorilor pensionari)?", a fost întrebarea cea  mai acidă pusă de un cititor al Ziarului de Iaşi, referindu-se la nepotismele din învăţămîntul ieşean.Violeta Amariei, preşedintele Alianţei Sindicale "Gh. Asachi" Iaşi a răspuns la întrebările adresate online de cititorii Ziarului de Iaşi. Vă invităm să le citiţi.


Pentru o mai bună vizibilitate a răspunsurilor, acestea au fost postate în corpul textului.

 

Întrebările cititorilor ZDI şi răspunsurile date de Violeta Amariei:

 

Ioana: Vă rog să răspundeţi concret. 1. Cine credeţi că este responsabil de lăsarea posturilor din şcoli drept moştenire rudelor (se ţin ocupate până termină facultatea copiii profesorilor pensionari)? Se poate rezolva problema aceasta prin grevă? 2. Se poate ajunge la eliminarea taxei obligatorii pentru cursurile din partea a doua a modulului psihopedagogic prin proteste? Doar aşa poţi deveni profesor la liceu, plătind nişte cursuri, că 5 ani de studii nu sunt suficienţi! Se pun taxe pe stâlpi, se pune taxă pe orice. Dumneavoastră ce credeţi? 3. Dacă autorităţile vor spune şi de această dată "nu sunt bani, promitem că rezolvăm anul viitor", ce veţi face? 4. Cum e posibil ca la examenul de titularizare să nu fie posturi scoase la concurs, iar în septembrie să se plângă toată lumea că elevii de la sate fac ore cu suplinitori necalificaţi?

Violeta Amariei: 1. Postul nu se lasa mostenire, sunt ocupate prin concurs sau detasare. Profesorii pensionari au si ei dreptul la o catedra pe o perioada determinata. 2. Taxele sunt stabilite de catre institutia organizatorica si nu depinde de noi. Sunt de acord cu dumneavoastra. Sunt foarte multe taxe stabilite pe umerii romanilor. Consider ca ar trebui reduse substantial si atunci veniturile noastre vor fi mai mari. 3. Intotdeauna autoritatile vor spune ca nu sunt bani. E datoria noastra sa ii determinam sa gaseasca bani si pentru sistemul educational. In functie de optiunile colegilor nostri vom stabili formele de protest. Numai impreuna vom reusi. 4. Posturile pentru titularizare trebuie sa aiba o viabilitate de cel putin 4 ani, iar in septembrie sa nu uitam ca la anumite scoli se definitiveaza cifra de scolarizare. Posturile sunt stabilite in functie de cifra de scolarizare a unitatii scolare si de planul de invatamant.

 

Probleme la sate: De ce nu se fac controale adevarate la tara? La sange, pe teren nu din birouri? Madame Lantisor nu poate sa isi trimita inspectorii pe teren? Sunt profesori beti, sunt profesori care vin sa tina dictatura, care stau gard in gard cu scoala si iau spor de naveta! Sau invatatori car epredau muzica sport desen si nu au nici o calificare in timp ce profesorii care licente in domeniu nu au unde munci!!!!!!!! Suntem satui de vorbe, ce putem face?

Violeta Amariei: In mediul rural sunt frecvente inspectii pe anumite teme, in diverse zone. Dar sunt si inspectii in functie de anumite solicitari, sesizari, reclamatii. Rezulatul acestor inspectii sunt prezentate in Consiliul de Administratie al ISJ si in functie de gravitate se iau masuri, respectandu-se legislatia in vigoare. Conform Legii Educatiei Nationale, invatatorii/ profesorii pentru invatamantul primar pot preda toate disciplinele din programul de invatamant, daca au aceasta calificare. In cazul in care nu au calificarea, orele sunt predate de catre profesori.

 

Va multumesc din toata inima: Stimata doamna, va multumesc foarte mult pentru ceea ce faceti pentru noi, profesorii! Va multumesc ca ne aparati drepturile in strada, dar as vrea sa vad mai multa activitate. As vrea sa vad proteste mai ample. Scoateti, doamna, oamenii din sindicat in strada, ca de aia s-au inscris acolo. Nu s-au inscris doar ca sa protesteze neoficial semnand niste hariti. S-a ajuns la vremuri grele, iesiti in strada, aparati-ne drepturile noua celor care daca venim pana la oras ca sa protestam ne cheltuim un sfert din leafa pe drum si pe mancare!

 
Violeta Amariei: Iesirea in strada e in functie de membrii nostri de sindicat si nu de lider. Daca ei hotarasc sa protesteze in strada sub forma de pichetare, mars, miting, o vom face.
 
 
 
Victor, profesor de la liceu: De ce s-au redus atat de drastic numarul orelor de muzica? Ce sa faca un profesor care prinde un post cu naveta si prinde trei ore intr-un sat si patru ore intr-un alt sat? Ce sa fac? Sa isi dea banii pe naveta?
 
Violeta Amariei: Orele s-au redus si la alte discipline pentru ca elevii sa aiba un numar mai mic de ore pe saptamana. Banii pentru naveta nu trebuie sa ii dati dumneavoastra, ci Consiliul Local al localitatii respective. In acest sens, trebuie facute demersurile necesare. Daca nu ii primiti, adresati-va instantei, prin sindicat.

  

Irinel Postolache - profesor debutant: Draga mea doamna, De unde bani sa creasca salariile cu 50% pentru profesorii debutanti? Uitati-va si dumnea-voastra: studentii protesteaza, vor bani mai multi, profesorii vor si ei bani, medicii la fel, rezidentii la fel, toata lumea protesteaza ca vrea mai multi bani fara sa inteleaga exact cum functioneaza in buget de stat. Doamna, ca sa va creasca salariul, trebuie luati de undeva? De unde? De la Asistenta Sociala? De la medici? Poate sa luam ceva din bugetele universitatilor sau ale ISJ-urilor, ca si asa mai au si surse „suplimentare“ de venit, stiti si dumnevoastra la ce ma refer. Aceasta este intrebarea mea doamna: de unde sa vina banii? Si nu imi spuneti, va rog, ca e treaba ministerului sa isi dea seama. E ca si cum ai cere sefului sa va dea mai multi bani si e problema lui de unde ii aduce, daca nu ii are pe stat. Va multumesc si spor in tot ceea ce faceti!
 
Violeta Amariei: Suntem singura categorie socio-profesionala care are o lege in care este stipulat, la articolul 8, acordarea a minim 8% din PIB pentru Educatie. Intr-un stat de drept legea trebuie respectata, indiferent de culoarea politica. Guvernul unei tari este obligat sa respecte legile, gasind solutii. In cazul acesta, Guvernul Romaniei este obligat sa respecte Legea Educatiei Nationale si sa asigure resursele financiare corespunzatoare. In economia de piata angajatul are obligatii si indatoriri bine stabilite, iar angajatorul are obligatia sa dispuna de bani pentru a plati munca prestata.

 

Naveta: Sunt profesor navetist la scoala din Probota. Nu-mi ajung degetele sa numar lunile de cand nu mi-am primit banii pentru naveta de la Primarie. Faceti ceva!!!! De ce naveta profesorilor nu este decontata la Minister?

Violeta Amariei: Facem toate diligetele pentru a modifica legea privind decontarea navetei. Aceasta sa fie platita de la bugetul de stat. Sper sa reusim.
 
 
 
Dascal iesean: Vi se pare corect ca salariile din invatamant sa creasca doar pentru debutanti? Ce facem cu acest dezechilibru?
 
Violeta Amariei: Nu este corect ceea ce face guvernul actual. Noi consideram ca salariile trebuie  sa fie reintregite la nivelul anului 2010, dupa care sa creasca cu un anumit procent.
 
 
 
Io: Pai nu l-ati votat pe dl prof. Crin Antonescu, ca el o sa va repare greselile facute de Boc si Basescu? Nu a reparat nimic? Pai nici nu ma asteptam. L-ati votat, l-ati adus la putere, acum de ce nu isi respecta promisiunile electorale? Nu mai chinuiti copiii cu grevele voastre si cu recuperari de ore. Sunt COPII, nu sunt tapul ispasitor pe care sa-l impovarati cu pacatele voastre.
 
Violeta Amariei: Orice categorie profesionala are dreptul sa protesteze printr-o forma sau alta, in functie de optiunile membrilor de sindicat, in timpul programului de lucru.
 
 
Silviu: Bani pentru marirea salariilor si a pensiilor nu sunt.Sa va explic pe scurt;am un nepot de pe var student la medicina in Bucuresti in anul 6. ne-a povestit ca a vut ocazia sa discute cu un senator si i-a spus ca in Romania mai sunt bani pentru maxim 2 ani. Banii de salarii pt bugetari si pensionari vin din impozite si taxede la privati,ei mai contribuie la stat. Ca s-a luat din pensii si salarii era o masura necesara chiar daca a fost pe timpul lui Boc ( putea fi oricare alt ministru PSD sau PNL). Asadar profesorii degeaba fac greva NU SUNT BANI!!!!!! Medicinistii de acum o sa termine faculatea(cei 6 ani de studii) si apoi pentru rezidentiat si o viitoare cariera vor pleca in strainatate nefiind alte optiuni pt ei si astfel am inteles pe doctorii de acum de ce cer spaga de te doare mintea....Anul trecut romanii au votat USL din razbunare,dar pt dezastrul de acum vinovat e PSD-ul de 23 de ani incoace!!!Poate deschid ochii romanii si voteaza cu capul!!!!!
 
Violeta Amariei: Nemultumirea noastra: pentru unii DA, pentru altii NU. Consideram ca banii, atatia cati sunt, trebuie sa fie bine gestionati, in functie de prioritatile tarii. In decursul anilor, banii s-au cheltuit fara o strategie bine stabilita si transparenta.
 

 

Filip: Nu cred ca profesorii vor accepta sa intre in greva generala in prag de sarbatori. Pentru ce sa intre, cine ii reprezinta pentru a avea sanse sa castige ceva? Aceleasi persoane, ramase in functii pe viata, care au pierdut tot ce se castigase in timp? Cine isi permite sa nu fie platit una sau doua saptamani?
 
Violeta Amariei: La aceasta intrebare vor raspunde colegii nostri din scoli, prin referendumul transmis lor in aceasta saptamana. In jurul datei de 4 decembrie, vom vedea care este optiunea lor la nivel local si national si in functie de rezultat se va declansa greva generala sau nu. Este adevarat, intr-o singura zi am pierdut foarte multe drepturi obtinute printr-o munca asidua de-a lungul anilor. Acum incercam, prin modificarea legislatiei, sa revenim la drepturile pe care le-am avut.
 
 
Justitiarul: evident ca nu va fi nimic....declaratia acestei micutze seamana cu cea a CANALIILOR care ne conduc de 24 de ani....vom face,vom drege...NU VOR FACE NIMIC...eventual o greva de 1-2 saptamani...cum a mai fost....violeta....lasa-ne cu declaratiile astea pe care nici tu nu le crezi.
 
Violeta Amariei: Nu conteaza ce cred eu, conteaza ce vor colegii nostri. In functie de ei, vom declansa sau nu greva.
 
 
 
CS: Amenintarea cu greva e o petarda de genul "Mircea, fa-te ca lucrezi!", e mult zgomot pentru nimic. Sefii de sindicat sint mana in mana cu puterea, si numarul mare de sindicate (deci si de sefi) in care unii trag "hais", iar altii "cea", face ca actiunile sa fie de forma. N-o sa fie 6% din PIB pentru invatamant, dar nici n-o sa vedem greva in invatamant si nici vreun lider de sindicat in greva foamei ca sa se respecte legea!
 
Violeta Amariei: In functie de nemultumirile lor, membrii de sindicat vor alege forma de protest. La nivelul invatamantului preuniversitar sunt doar doua federatii reprezentative (FSLI si FSE Spiru Haret) care, in functie de politica lor sindicala, stabilesc demersurile optime in interesul membrilor de sindicat. Acestia hotarasc actiunile, si nu liderii.
 
 
 
Iesean 1: hehe... nimic nu ma bucura mai mult decat sa vad profesorimea votanta de USListi ca si-au luat t e a p a bine meritata. I-am intalnit si la nivel universitar iritati ca Boc le-a taiat cica 25%. Haha...astia cica v-au dat. Daca v-au dat, de ce faceti scandal? Ha??? Sa-i vad zvarcolindu-se in saracie pe astia...ca ei (si ma uit si la madama asta din fortografie) au adus laptele si mierea USListe peste tara.
 
Violeta Amariei: Intotdeauna sindicatele au organizat multiple forme de protest, indiferent de cine a fost la putere.
 

 Sesiunea de întrebări a fost închisă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri