Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

PPP

GALERIE
briscan zara200
  • briscan zara200
- +

 Adică Partidul Politicienilor Puşcăriaşi.

Poate că iarăşi îmi bag nasul unde nu trebuie sau unde nu mă pricep, dar am o intuiţie şi nu mă pot abţine să nu o spun cu voce tare. Părerea mea e că România se îndreaptă din ce în ce mai sigur spre a fi un adevărat El Dorado al lumii. Văd asta în ultima perioadă când se culeg cu mare sârg tot felul de oameni implicaţi în afaceri şi/ sau politică şi se depun ca nişte ouă în puşcării. Şi cum mărimea contează, indiferent de ce spun unele femei sau bărbaţi, tot aşa şi numărul contează, astfel că în curând vom fi martorii unui fenomen straniu, dar cât se poate de firesc: în puşcăriile din România se va constitui, pe bază de vot prin telefon sau bocănit în perete cu tocul de la pantoful fără şnur, o nouă şi puternică formaţiune politică numită aproximativ ca în titlul articolului de faţă. O formaţiune politică ce va avea în componenţă oameni importanţi cunoscuţi ai ţării cu influenţă şi voinţă.

Sunt prea mulţi, ei nu se pot ignora. Dacă vor intra în puşcărie nu înseamnă că vor fi anihilaţi complet, din contra, închişi fiind, având timp de gândire şi organizare, vor deveni şi mai puternici. Va fi primul statut de partid scris la rece, cu răbdare, corect gramatical şi cu idei clare şi precise.

Şi uite astfel, peste câtva timp, se va întâmpla un fenomen identic cu cele din America sau Australia unde au fost deversaţi toţi borfaşii, canaliile şi hoţii de buzunare ai Lumii Vechi. Foştii şi viitorii lideri aflaţi în penitenciarele din România se vor organiza, vor folosi toate resursele pe care le au şi, în curând, vor deveni atât de puternici încât vor dori libertatea. Văzut din perspectiva propagandei de atunci va fi un ”Război Sfânt pentru Recăpătarea Intependenţei”.

Vom vedea imagini cu un Voiculescu tatuat până în gât, cu cercel în urechi şi în nas, cu bentiţă pe cap şi puşcă în mâini, pe Elena Udrea la fel, cu părul scurt sau prins la spate, un cuţit la cingătoare şi un papagal pe decolteu, pe Miron Mitrea călare pe un cal cu beretă a la Che Guevara, pe Gigi Becali cu o cruce mare în mână, pe Adrian Năstase cu pălărie de cowboy şi pistol ş.a.m.d.

Nu mult, nu va mai dura mult până ce noul partid se va impune pe scena politică românească, oamenii îl vor recunoaşte şi îl vor admira şi chiar vor lupta pentru el în campanii considerându-i pe membrii lui drept nişte oropsiţi ai sorţii care nu merită pedepsele respective şi care sunt nişte oameni de aur în realitate, care ştiu şi merită să conducă o ţară.

România va prospera mânată de un astfel de spirit inovator şi întreprinzător, de o energie atât de vie şi autentică. Pentru că aceşti oameni, odată ieşiţi din pârnaie nu vor mai fura, ci vor încerca să facă la vedere ceva cu adevărat constructiv şi durabil, o Americă la noi acasă. Practic de asta avem nevoie acum, de un impuls, de un suflu nou şi insolit.

Lumea ne va admira, vor spune uite, domnule, ce popor destupat, ce idee extraordinară, să reabilitezi puşcăriaşii punându-i în fruntea ţării, bravo lor!... Francezii, mai ales, vor fi cuprinşi de o admiraţie totală devenind invidioşi că nu le-a venit lor ideea asta romantică genială mai înainte, ea fiind exact pe calapodul lor de gândire.

Să vezi atunci ce investiţii vor veni din străinătate, să vezi atunci comerţ adevărat, industrie înfloritoare. Turiştii se vor înghesui ca nebunii la mânăstirile noastre, americanii vor sta la coadă pentru o viză de intrare în noul El Dorado. Mircea Badea va primi Premiul Nobel pentru Pace...

Un impuls patriotic va cuprinde întreaga diasporă care se va întoarce în ţară cu braţele deschise, lăsând toate căpşunile din Spania să se strice pe câmpuri, moşnegii şi babele din Italia să se înece în propriile mizerii, şantierele de construcţii din Anglia, Germania şi Franţa să dea faliment din lipsă de salahori, restaurantele din restul lumii să îşi piardă clienţii din lipsă de spălători de vase ş.a.m.d.

Peste câteva decenii nimeni nu-şi va mai aminti că Noua Românie a fost ridicată de nişte puşcăriaşi, ci se vor bucura de toate beneficiile unui stat suveran puternic şi influent cu armă atomică şi echipă de fotbal în finala Campionatului Mondial.

Toate aceste schimbări se vor petrece chiar în faţa ochilor noştri, cetăţenii de azi conectaţi la televizor şi muncitori ai patriei.

Atunci unuia ca Băsescu îi va părea rău că şi-a ars toate dosarele şi n-a făcut şi el măcar un picuţ de puşcărie. Va încerca în zadar să se toarne singur la DNA, din lipsă de probe nu-l va asculta nimeni. Vor fi mulţi care se vor autodeconspira pentru a intra în rândurile ”revoluţionarilor”, dar nu va mai fi aşa usor de intrat la răcoare atunci, doar elita va avea acces acolo, şi cei cu pile, evident.

Numeroşi parlamentari, precum Varujan Vosganian, vor regreta amarnic că s-au împotrivit arestării, că s-au dedat unor scene lacrimogene penibile făcând de râs naţiunea şi că nu au înfruntat vitejeşte vitregiile soartei care i-ar fi purtat pe culmile gloriei.

Alţii îşi vor falsifica certificate de puşcăriaşi pentru a obţine pensii mari, pentru că pe atunci va fi o lege care va spune că, dacă nu ai avut nici măcar o rudă îndepărtată care să fi făcut puşcărie nu vei avea dreptul la pensie şi la o educaţie decentă.

Puşcăriile în care marii eroi ai neamului îşi vor fi ispăşit pedepsele nedrepte vor fi transformate în muzee vizitate zilnic de diriginţi cu clasele lor de copii leşinaţi de admiraţie şi de educatori cu preşcolarii care nu înţeleg încă, dar simt importanţa acelor ziduri în istoria ţărişoarei lor.

Şi, evident, că peste alte câteva zeci de ani acest articol va fi descoperit probabil din întâmplare de vreun doctorand sârguincios, strănepot al unui erou pârnăiaş, în vreo bibliotecă prăfuită şi va fi considerat unul vizionar, recunoscut ca piatră de temelie a Noii Constituţii şi a Noii Românii, iar autorul lui, adică eu, în vârstă atunci probabil de vreo 90- 95 de ani, va fi numit părintele ideologic al PPP-ului. Voi fi decorat, mi se va acorda cel mai înalt grad de cavaler, dar nu mă voi deplasa din insula mea din Pacific şi de lângă băştinaşele mele topless nici mort...

Briscan Zara este scriitor şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri