Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

PREMIERĂ: Mâine sunteţi invitaţi să vizionaţi singurul documentar produs independent în Iași

GALERIE
Marius Mitrofan
  • Marius Mitrofan
- +

Singurul documentar de lungmetraj produs vreodată în mod independent în Iași, Tătă lumea din comuna noastră, are premiera vineri, 22 mai, de laora 18la Studioul Addarta din Baza 3. Filmul este regizat de un tânăr ieșean, Marius Mitrofan, student la Facultatea de Jurnalism UAIC în anul I la Master. Intrarea este liberă.

Tătă lumea din comuna noastră este un documentar de lungmetraj (120 minute) produs in mod independent, cu un buget de pana in 1000 lei, finantat exclusiv din banii regizorului Marius Mitrofan si ai prietenilor. Filmat pe parcursul a doua luni in vara lui 2013,  documentarul a pornit ca un simplu material filmat despre cum se construieste un parc (element de arhitectura urbana) in mijlocul unei comune, Voinesti, un spatiu rural clasic.

Modul in care voinestenii s-au raportat la constructia acestui parc dar mai ales la arhitectura lui l-a determinat pe Marius Mitrofan sa dezvolte proiectul si sa faca un film propriu-zis. Documentarul a devenit un bun prilej de a observa in ce stare se mai afla astazi satul romanesc pe care il privim poate cu nostalgie si respect pentru traditiile pe care le pastreaza sau, cum afirma Marius Mitrofan „satul romanesc e, asa cum am reusit eu sa-l observ, uneori absurd si de cele mai multe ori tragi-comic. Iti vine sa razi si sa plangi in acelasi timp cand vezi ce se intampla intr-un sat romanesc.

Marius Mitrofan a inceput sa faca filme in 2009 sub egida Ratio Films, o casa de film independent din Iasi. Dupa o serie de scurtmetraje de fictiune nominalizate si premiate la diverse festivaluri precum Iasi International Film Festival (defunctul IIFF) sau Tres Courts (organizat de Institul Francez), a regizat in 2010 primul documentar, mediumetrajul MediSin. Castigator al Premiului Publicului la IIFF in 2010 si difuzat la Prima TV Iasi si Iasi TV Life, filmul prezinta publicului imagini in premiera din cele doua maternitati iesene, Cuza Voda si Elena Doamna, si discuta cu directorii, personalul medical si foste paciente despre problemele cu care cele doua institutii se confrunta.

In 2011 revine cu un al doilea documentar, tot un mediumetraj, Hi, I’m Mormon!, selectat in Competitia Oficiala a Festivalului de Film Documentar DocuArt. Difuzat pe micile ecrane la Iasi TV Life, filmul spune povestea exoticilor misionari mormoni pe care ii mai vedem uneori prin Iasi. Tineri, chipesi si imbracati la costum, misionarii veniti din Utah (SUA) abordeaza iesenii pe strada si uneori le mai bat si la usa incercind sa le prezinte varianta lor asupra modului in care Isus a venit in lume si urmeaza sa ne salveze pentru eternitate. Marius Mitrofan a stat cu ei pe parcursul unui an de zile si a incercat sa afle ce ii determina sa fie atat de religiosi la o varsta atat de frageda (20-25 ani).

In afara de activitatea cinematografica, Marius Mitrofan a dezvoltat mai multe proiecte editoriale, precum platforma jurnalistica Twelve Journals, destinata studentilor care isi doresc sa capete experienta in acest domeniu, iar in prezent ajuta la dezvoltarea unui nou proiect, Addinfo, cu acelasi profil. Mai este co-asociat impreuna cu actorul Eduard Fiuciuc la Addarta, o asociatie culturala independenta care isi propune sa sustina tinerii artisti ieseni si proiectele pe care acestia le au, punand la dispozitie doritorilor o sala-studio unde pot avea loc repetitii, filmari si evenimente.

Studioul Addarta, unde va avea loc si premiera lungmetrajului Tătă lumea din comuna noastră, se află in Baza 3, la parterul cladirii Gold Revoli, langa Carrefour Felicia.

* Afisul filmului este realizat de artistul iesean Adrian Serghie

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri