Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Preţul "liniştii politice"

GALERIE
alexandru lazescu200
  • alexandru lazescu200
- +

Ideea că în contextul politic autohton actual un preşedinte calm, echilibrat, mediator, ca la carte, se poate opune cu succes "restauraţiei" generalizate deja în curs fără a tulbura excesiv liniştea de pe scena politică este o pură fantezie.

O butadă bine verificată în practică sună cam aşa: "Ai grijă ce îţi doreşti! S-ar putea să ţi se întâmple". Or, în momentul de faţă o bună parte dintre români par să-şi dorescă linişte, multă linişte. Ceva binevenit după cei zece ani de agitaţie şi dezbinare din perioada regimului Băsescu. Cel puţin asta par să creadă strategii de campanie ai premierului. La fel ca în 1992, atunci când Ion Iliescu a câştigat cu sloganul "Un preşedinte pentru liniştea noastră". Dar nu doar echipa lui Victor Ponta, care ne îndeamnă la o "mare unire a românilor" (de la Mazăre, Duicu, Oprişan, Gâdea şi Ciuvică până la Pleşu, Liiceanu sau Cărtărescu?), vede lucrurile în acest fel. Şi principalul său contracandidat, Klaus Iohannis, ne promite "O Românie a lucrului bine făcut" serios, în linişte, fără scandal. Aproape ca în Elveţia, Austria sau Germania. Cât se poate de tentant, nu-i aşa!? Să-ţi doreşti o perioadă post-Băsescu liniştită pare ceva natural. Mai toată lumea, poporul, parlamentarii şi senatorii, miniştrii, baronii, a cam obosit, s-a săturat. Chiar şi DNA-ul, cred unii, trebuie să fi cam obosit după agitaţia din ultimii ani şi mai ales din ultimele luni aşa că o perioadă mai lungă de vacanţă nu i-ar strica deloc.

Sigur, perspectivele celor două tabere sunt destul de diferite. Sprijinitorii lui Victor Ponta îşi doresc o revenire la perioada Adrian Năstase. Există însă şi un segment pro-Iohannis, şi nu vorbim aici neapărat de clientela de partid mai ales penelistă destul de puţin preocupată în mod real de valori, care îşi doreşte cu totul altceva. Un fel de peisaj politic ideal în care lucrurile bune din ultimul deceniu, în principal independenţa justiţiei şi consolidarea statului de drept pe plan intern şi ancorarea fermă în blocul occidental şi parteneriatul strategic cu America, pe plan extern, vor rămâne în picioare dar nu vom mai avea parte în acelaşi timp de tensiunile, retorica contondentă, ruptura politică care au caracterizat aşa "regimul Băsescu".

Trebuie spus că actuala opoziţie este în acest moment sever divizată, având aşteptări foarte diferite de la tipul de preşedinte pe care şi-l doreşte. În mod paradoxal "linia radicală băsistă" e mai degrabă reprezentată de Monica Macovei decât de Elena Udrea pe care Traian Băsescu o sprijină explicit. De partea cealaltă sunt foştii simpatizanţi ai actualului preşedinte care au devenit sprijinitori ai lui Iohannis. O fac din calcul pragmatic considerând că prioritar trebuie să fie obiectivul înfrângerii lui Ponta. Între cele două tabere cu rădăcini "băsiste" s-a stârnit o polemică intensă, ceea ce se poate vedea şi din interesul enorm din jurul unui articol ("Marea coaliţie anti-Iohannis") publicat recent de Andrei Cornea în Revista "22".

Deci, paradoxal, atât sprijinitorii lui Ponta cât şi tabăra Iohannis îşi doresc un fel de "debăsificare". Sigur, o parte importantă a acesteia din urmă nu vrea în fapt, dincolo de nuanţe, ceva foarte diferit de ceea ce vor şi adepţii lui Victor Ponta. Problema e dacă aşteptările celuilalt segment, cel cu "rădăcini băsiste" care s-a orientat pragmatic către Iohannis, sunt realiste. Mai concret, putem avea parte, în paralel, şi de linişte politică dar şi de prezervarea câştigurilor esenţiale obţinute în ultimii ani în materie stat de drept şi a ancorării ferme în tabăra occidentală pe plan extern ? Întrebarea este importantă pentru toţi cei care consideră aceste lucruri esenţiale pentru viitorul ţării şi creionează în bună măsură tipul de candidat prezidenţial pe care şi-l doresc.

Ei bine, chiar şi o analiză preliminară sumară ne conduce către un răspuns negativ. Nu poţi avea şi una şi alta! E suficient să ne uităm în jurul nostru. Panourile, bannerele, afişele cu Victor Ponta din oraşe şi sate, de pe drumurile naţionale, avalanşa de reclame din presă, de pe Internet, clipurile electorale domină copleşitor peisajul electoral românesc. La mare distanţă se plasează Klaus Iohannis iar ceilalţi aproape că nu există. Avem în faţă un tablou veridic al realităţii politice autohtone. PSD controlează în proporţie covârşitoare administraţia locală şi centrală, regiile autonome, instituţiile de reglementare şi control şi cam tot ce mişcă în ţară de la Federaţia Română de Fotbal la Academia Română. Plus Parlamentul. Or, această enormă falangă de partid doreşte în mod imperativ lichidarea sau "realinierea politică" a acelor structuri, în principal DNA, DIICOT, înalta Curte sau ANI care cu sprijinul SRI i-au făcut existenţa un coşmar în ultimii ani. Astfel de deziderate pot fi atinse mai brutal, prin operarea unor schimbări în funcţii cheie, sau mai "soft", prin modificări de ordin legislativ despre care politicieni ca Eugen Nicolicea sau Şerban Nicolae vor spune prompt, ca de obicei, că nu afectează cu nimic bunul mers al sistemului de justiţie.

Aşa că un preşedinte, altul decât Victor Ponta, odată ajuns la Palatul Cotroceni va avea de ales: fie va ceda în faţa presiunilor, între care multe vor veni chiar din interiorul propriului său grup politic, fie va decide să se bată, ca şi Traian Băsescu, cu parlamentarii, cu mass media ostilă, cu toate grupurile de interese afectate. Or, asta înseamnă mult zgomot public, tensiuni politice inerente şi mai ales un mare disconfort personal pentru noul şef de stat. Ideea că în contextul politic autohton actual un preşedinte calm, echilibrat, mediator, ca la carte, se poate opune cu succes "restauraţiei" generalizate deja în curs este o pură fantezie. Sigur că stilul poate fi diferit de cel adoptat de Traian Băsescu. Mai puţin contondent, mai reţinut, mai prudent în declaraţiile publice. Dar sunt doar chestiuni de nuanţă. Pe fond agitaţia şi presiunile vor fi la fel de mari. Poţi să-ţi asumi această poziţie incomodă şi riscantă sau să cedezi, să tranzacţionezi, la schimb cu o existenţă liniştită. Asta ar trebui să conteze în primul rând pentru cei care cred că merită apărate elementele definitorii care au caracterizat ultimii zece ani în materie de justiţie, stat de drept, politică externă şi de securitate. Din această perspectivă promisiuni de tipul "preşedintele care tace şi face" sau "România lucrului bine făcut" nu au în realitate nici o relevanţă. Între altele pentru că prin "fişa postului" pârghiile de intervenţie ale unui preşedinte asupra unui guvern ostil din punct de vedere politic sunt practic zero. Ajungem în final la o opţiune între Monica Macovei şi Klaus Iohannis. Întreun preşedinte previzibil "militant", dispus să-şi asume deschis bătălia pentru apărarea acestui tip de valori, şi unul care să ne ofere în primul rând o mult dorită "linişte politică" ?

Sigur, nu sunt excluse suprizele, în ciuda tuturor indiciilor de până acum. Însă dacă acest lucru se va întâmpla şi un potenţial preşedinte Iohannis va decide, contrar aşteptărilor, să se opună ferm derapajelor anti-democractice ale PSD nu vom avea în nici un caz parte de o perioadă calmă pe scena publică. Bătălia împotriva restauraţiei şi "liniştea politică" sunt termeni fundamental incompatibili pentru realitatea românească de astăzi. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri