Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Primăria, jocul de Solitaire şi alte lighioane

GALERIE
cosmin pasca
  • cosmin pasca
- +

Vom afla nu doar ce apă minerală preferă angajaţii din Primărie, dar şi scorurile zilnice pe care le obţin la Solitaire. Cu cât se vor chinui mai tare unii dintre ei să ţină sub cheie o informaţie, cu atât mai dură va fi lovitura prin care presa, societatea civilă sau simpli temerari vor sparge "seiful".

Când s-au tăiat primii tei pe bulevardul Ştefan cel Mare, cei mai mulţi ieşeni au aflat a doua zi, la cafeaua de dimineaţă, răsfoind presa. Şi asta pentru că au avut noroc. În ajun, un reporter a trecut întâmplător prin zonă şi a auzit drujbele: "wtf!”. Când terenul din faţa blocului e împrejmuit peste noapte, pubelele de gunoi mutate la mama naibii şi în câteva săptămâni un monstru de beton se freacă de rufele din balcon, ieşenii descâlcesc povestea din presă. Dacă au noroc, cu câteva zile înainte ca lighioana să le înghită pentru totdeauna soarele. E bună şi presa asta la ceva, dar nu e subiectul nostru de azi. Şi nici lighioanele, dar ele dau bine în titlu. Spuneţi-i "click bait” şi daţi-mă în judecată.

Subiectul e cât se poate de plictisitor şi dificil de vândut. Ca dovadă, articolul care l-a inspirat s-a ascuns în josul unei pagini de ziar. Ştirea ar suna cam aşa. La aproape două decenii de când a făcut primii paşi în domeniul .ro, Primăria Iaşi a publicat pe propriul site câteva proiecte de hotărâre care urmează să fie dezbătute în plenul Consiliului Local. Mai mult, pe pagina de web a instituţiei a apărut o nouă secţiune unde ar urma să fie publicate dispoziţiile primarului cu caracter normativ. Fireşte, n-a fost ideea birocraţilor de la Roznovanu. Demersul a venit în urma unor recomandări făcute de Asociaţia Civica privind transparentizarea procesului decizional din administraţia locală. Meritul Primăriei e că a dat dovadă de receptivitate, chiar dacă a bifat deocamdată numai două dintre cele 12 recomandări. Celelalte propuneri sunt cel puţin la fel de importante. Enumăr trei: realizarea unor rubrici privind achiziţiile publice, consemnarea nominală a modului în care consilierii votează în plen sau introducerea unui sistem de vot electronic la şedinţele Consiliului Local. Cu alte cuvinte, ieşeanul să afle din două click-uri cât plăteşte „birocratul” din bani publici pe apă minerală sau cum a ridicat mâna consilierul „X” la problema „Y”.

În topurile naţionale realizate de diferite organizaţii non-guvernamentale, Primăria Iaşi primeşte cu greu notă de trecere la capitolul transparenţă. Scapă de subsolul clasamentelor numai pentru că alte administraţii sunt şi mai opace. Altminteri, administraţii ale unor oraşe cu care Iaşul nu vrea să fie comparat. Dar lucrurile încep să se schimbe. Asociaţia Civica dezvoltă o platformă online unde ieşenii vor putea să urmărească procesul decizional la nivelul municipalităţii, consilierul independent Andrei Postolache propune dezbateri în mediul online privind activitatea din CL, Guvernul anunţă burse pentru IT-iştii interesaţi de transparentizarea administraţiei publice. Astfel de iniţiative se vor înmulţi în perioada următoare, iar procesul se va dovedi ireversibil. Vom afla nu doar ce apă minerală preferă angajaţii din Primărie, dar şi scorurile zilnice pe care le obţin la Solitaire. Cu cât se vor chinui mai tare unii dintre ei să ţină sub cheie o informaţie, cu atât mai dură va fi lovitura prin care presa, societatea civilă sau simpli temerari vor sparge "seiful". Rămâne de văzut dacă actuala administraţie locală se va adapta vremurilor sau va fi forţată să se adapteze. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri