Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Primarul din Miroslava atacă mutarea Spitalului Regional în Copou. Nici ieșenii nu cred în proiect

GALERIE
Dan Niţă miroslava
  • Dan Niţă miroslava
- +

„Dacă eu am cedat un teren încă din 2012 la Ministerul Sănătăţii, eu nu mai ştiu ce să mai înţeleg“, a declarat primarul Dan Niţă (FOTO)

Decizia autorităţilor de a „cocoţa“ Spitalul Regional de Urgenţe în Copou naşte controverse. Primarul din Miroslava, Dan Niţă, care a pus la dispo­ziţia Ministerului Sănătăţii un teren încă din anul 2012, spune că accesibilitatea în zona Viti­cultori este net inferioară celei din Valea Ursului, unde a propus construirea unităţii sanitare. „Lupta“ dintre Iaşi şi Miroslava pentru construirea spitalului are şi o miză financiară: doar din impozitele pe veniturile salariale ale viitorilor angajaţi ai uni­tăţii la bugetul local vor fi vi­rate anual sume de ordinul milioanelor de euro. 

Niţă: „Am un feeling că spitalul va fi la Valea Ursului“

Edilul a explicat ieri că am­plasamentul de la Valea Ursului asigură o accesibilitate pentru toate judeţele din Moldova, în timp ce locul propus de Primă­ria Iaşi abia dacă asigură acces pentru ieşeni. „Rămân mut la ceea ce se întâmplă. Să-l facă şi în vârful Ceahlăului, dar să-l facă! Dacă eu am cedat un teren încă din 2012 la Mi­nisterul Sănătăţii, eu nu mai ştiu ce să mai înţeleg. Spitalul este unul pentru regiunea is­torică Moldova, trebuie să în­ţeleagă toată lumea acest lucru. Tot atâta ne crampo­năm, trebuia să fie gata până acum“, a răbufnit primarul din Miroslava. El a adăugat că terenul cedat de autoritatea locală se află în imediata apro­piere a şoselei de centură, iar, în zonă, Primăria Miroslava deţine peste 30 ha. „Eu am un feeling că spitalul se va face la Valea Ursului. Veţi vedea. Chiar ni­meni nu vrea să înţeleagă că acest spital trebuie să fie la o încrucişare de drumuri pentru a putea deservi întreaga populaţie a Moldovei?“, a spus Niţă.

Edilul a acuzat că, după ce s-a discutat despre un alt amplasament, cel din zona Carrefour ERA, „un teren care se află în proprietatea privată a Miro­slavei“, decidenţii au scos „din burtă“ zona Antibiotice, unde se află staţia de transformare electrică. „Era o locaţie dată din burtă. Chiar suntem aşa uşor de amăgit? Nu am albit pe pământul ăsta de pomană“, a adăugat Niţă.

O decizie pri­vind amplasarea Spitalului Re­gio­nal de Urgenţe ar urma să fie luată pe 30 septembrie. În urmă cu două zile, primarul Mihai Chirica a vorbit public pentru prima dată despre un nou amplasament, în zona Viticul­tori, unde statul deţine 50 ha, iar 17 ha din această suprafaţă ar urma să fie rezervată pentru spital. Mai mult, Chirica a susţinut că acest teren va fi, cel mai probabil, utilizat pentru construirea unităţii (VEZI AICI).

Însă, una dintre probleme esenţiale ale noului amplasament ţine de accesibilitate, în condiţiile în care alte zone de construire (Trei Fântâni, Moara de Vânt) au fost excluse de la analiză tocmai din acest considerent. În schimb, Primăria Iaşi susţine că va fi făcută o nouă arteră de circulaţie care va lega cartierul Păcurari de Copou prin Rediu. Investiţia în Spitalul Regional de Urgenţe a fost estimată la circa 100 mi­lioane euro.

Ce spun cititorii Ziarului de Iaşi despre amplasamentul Spitalului Regional în Viticultori

Mutarea spitalului în Viticultori a stârnit controverse la secțiunea online de comentarii  şi pe formul online al ZdI. „Cum o să lărgească strada când în zonă sunt vile şi case (...)? Este mai ieftin să construiască în plus încă circa 4 km de drum, cu o grămadă de exproprieri care nu-s gratis? Şi pentru ce? Să ajung la o construcţie aflată pe unul dintre versanţii cei mai dinamici din punct de vedere al alunecărilor de teren?“, a punctat un cititor.

Un alt ieşean a pus sub semnul îndoielii capacitatea Primăriei de a construi o nouă arteră de circulaţie. „Ei nu sunt în stare să asfalteze nişte străzi, darămite să amenajeze o stradă nouă! Şi trebuie una cu două benzi mari, plus trotuare, ceea ce e acum imposibil, nu e spaţiu, vor trebuie expropriate nişte terenuri, durează 20 de ani!“, a adăugat acesta.

Unii comentatori au solicitat o dezbatere publică privind amplasarea spitalului regional. „Avem în Iaşi somităţi în materie de construcţii, drumuri, reţele de utilităţi şi, nu în ultimul rând, să-şi spună părerea şi cei de la ISU şi cadrele medicale“, a completat ieşeanul.

În schimb, un alt comentator a subliniat că str. Viticultori se intersectează cu aleea Mihail Sadoveanu şi, prin urmare, există accesibilitate atât dinspre Agronomie, cât şi dinspre Breazu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri