Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Scandal mocnit la vârful Fundaţiei Iaşi - Capitală Europeană a Culturii

Primarul Nichita ameninţă să facă dezvăluiri-bombă. „Să vină să dea ochii cu mine“

GALERIE
nichita
  • nichita
- +

Primarul l-a atacat ieri pe vicepreşedintele fundaţiei, Florin Cîntic, care publicase câteva aprecieri critice la adresa felului în care se elaborează strategia fundaţiei.

Proiectul obţinerii de către Iaşi a titlului de capitală europeană a culturii în 2021 a devenit motiv de dispută publică. Primarul Gheorghe Nichita, preşedintele fundaţiei care gestionează proiectul, a lansat ieri un şir de acuze la adresa vicepreşedintelui organizaţiei, Florin Cîntic. Reacţia edilului vine la o săptămână după ce acesta din urmă a publicat un mate­rial de opinie în „Ziarul de Iaşi“ şi în care vorbea de lipsa de viziune în construirea unui program cultural credibil cu care Iaşul să concu­reze în competiţie.

„Din păcate, am avut încredere în câţiva oameni de cultură care s-au angajat în această muncă şi pentru care Primăria a făcut unele eforturi. La un mo­ment dat, au văzut că nu se câştigă foarte bine, s-au dat deoparte. Am rămas surprins să-l văd pe domnul Cîntic atacând fundaţia, el a fost primul om pe care l-am rugat să fie ma­nager, lui i s-a oferit toată organizarea acestei fundaţii“, a acuzat Nichita.

Contactat în cursul zilei de ieri, Cîntic a refuzat să comenteze afirmaţiile primarului. „Nu ştiu despre ce este vorba, eu sunt la Bucureşti. Săptămâna viitoare mă întorc la Iaşi şi voi discuta cu domnul primar“, a precizat Cîntic. În schimb, săptămâna trecută, Cîntic a subli­niat o lipsă de înţelegere a persoanelor implicate în proiect în privinţa modului în care trebuie realizată agenda culturală şi ce condiţii trebuie îndeplinite pentru ca Iaşul să poată deveni capitală culturală.

„La fel ca în urmă cu şase ani, la sărbătorirea celor 600 de ani ai Ia­şului, am văzut, de regulă, doar proiecte personale, fără nici o viziune pe termen lung, în care cei chemaţi să-şi dea cu părerea erau plini de patriotism local, mânaţi de entuziasm pentru pătrăţica proprie, avocaţi vocali ai interesului instituţional pe care îl repre­zentau şi atenţi să smulgă o porţie cât mai mare de tort, din bani publici, pentru uzul personal“, afirma Cîntic în articol.

Nichita: „De acum, spun pe şleau despre cei care vor să facă şmecherii“

Primarul Nichita a mai spus ieri că nu i se pare corect ca unul dintre cei care a organizat Fundaţia Iaşi - Capitală Culturală Europeană să atace acum structura ei. Edilul a susţinut că, pe viitor, va fi „mai acid“ şi va relata „pe şleau“ despre întâlnirile cu persoanele care, aparent, ar vrea să se angajeze într-un proiect, dar „de fapt, nu vor altceva decât interese personale“.

„Îl aştept pe domnul Cîntic să vină să dea ochii cu mine şi să-mi spună că nu a făcut treaba asta pentru că am pus foarte multă nădejde în el. (...) Cei care vor să mai facă şmecherii cu Primăria să afle că de acum înainte voi spune pe şleau tot ce am discutat cu dânşii, ca apoi să nu mai spună prostii şi să nu se ţină de cuvânt“, a declarat Nichita. Primarul a adăugat că Florin Cîntic şi-ar fi asumat realizarea unui draft al strategiei culturale, lucru pe care nu l-ar fi dus la bun sfârşit. Cu toate acestea, Nichita a precizat că nu se gândeşte la un înlocuitor.

Pe de altă parte, edilul a afirmat că a contactat mai mulţi oameni de cultură, dar „unii se angajează, alţii mai puţin“. „Astfel, suntem nevoiţi să lucrăm cu fundaţia, cu cei pe care îi avem acolo şi sperăm că vom scoate la capăt lucrurile. Dar dacă nu va vibra tot oraşul la acest proiect, nu vom reuşi să câştigăm“, a mai spus primarul. Din fundaţie mai fac parte, printre alţii, Cosmin Coman (director executiv), Dan Doboş (project manager) şi patru consilieri locali ai PSD (Gabriel Surdu, Florin Boca, Simona Vrânceanu şi Camelia Gavrilă).

„Pe scurt, argumente emoţionale şi sofistice pentru a arăta că acest titlu ni se cuvine şi că eventualitatea scandaloasă a neatribuirii lui oraşului Iaşi nu poate fi decât efectul unei uriaşe nedreptăţi, a unei posibile conspiraţii sau, dacă împrejurările o vor cere, a diferitelor trădări şi «neimplicări» ale unor responsabili care, vai!, i-au înşelat aşteptările primarului“, mai preciza Cîntic în materialul de opinie publicat în „Ziarul de Iaşi“.

De aproape doi ani, de la înfiinţarea fun­daţiei, Primăria a alocat 2,5 milioane lei pentru funcţionarea acesteia.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri