Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Privind înapoi cu mân(dr)ie

GALERIE
radu mesnita
  • radu mesnita
- +

Am bifat încă un an. Alegeţi dumneavoastră în ce categorie va intra: bun sau rău.

Un An Nou mai bun! Aşa ne-am urat şi anul trecut, dar abia acum putem spune dacă urarea s-a adeverit sau s-a dovedit a fi „electorală”. Poate că la capătul lui 2016 vor fi mai multe motive de satisfacţie decât sunt la sfârşitul lui 2015. Anul care tocmai se încheie a fost mai degrabă unul al speranţelor reaprinse. Deşi a pornit de la o tragedie uriaşă, aceea din Colectiv, încrederea oamenilor în ei înşişi a renăscut - chiar dacă, aparent, numai temporar. Un guvern nepopular a fost înlăturat, dar acel guvern era doar o faţadă. Maşinăria pe care se baza, efectivul parlamentar, funcţionează bine-mersi şi azi, nu întotdeauna în folosul cetăţenilor care îi suportă privilegiile. Dacă alegerile din 2016 vor reuşi o schimbare mai consistentă decât a putut face justiţia până acum, atunci noul an va fi mai bun. Iar, dacă se va dovedi că noua putere care se va instala va scoate Moldova din izolare, cu siguranţă noul an va fi mai bun.

La Iaşi, încrederea oamenilor a renăscut odată cu dispariţia celui mai nepopular primar din câţi a avut oraşul. Însă tot justiţia este cea care a marcat şi această reuşită. Nici numeroasele dovezi ale administrării oraşului după bunul plac, în dispreţul ieşenilor, şi nici măcar realizarea în foarte scurt timp a unui obiectiv uriaş (modernizarea aeroportului) de către „concurenţa” de la CJ nu au putut convinge vechea şi rigida conducere a oraşului că guvernarea urbei trebuie să se schimbe în profunzime. Rămâne ca ieşenii să aleagă cu capul în 2016, ca să putem spune că anul viitor va fi cu adevărat mai bun. Important, în ambele scrutinuri - local şi parlamentar - este să avem de unde şi pe cine alege.

Cu 68 de ani în urmă, 30 decembrie a fost o zi neagră pentru România. Ca o ironie a sorţii, victima acelei zile - Regele Mihai, forţat de comunişti să abdice - este singurul supravieţuitor al evenimentelor de atunci. Regimul comunist a devenit demult istorie, chiar dacă reminiscenţe încă se mai văd. Însă metehne au rămas cu duiumul. După scandările de stradă din ’89-’90, am avut nevoie de timp ca să învăţăm din nou arta negocierii, dar până la stăpânirea artei conversaţiei mai e mult. Asta s-a văzut aproape de fiecare dată când cineva de acolo, de sus, a avut de făcut declaraţii. Toţi se pricep cel mai bine atunci când vine vorba despre promisiuni. Dacă s-ar fi îndeplinit toate câte ni s-au servit în ultimii ani, am fi fost de departe ţara cu cel mai ridicat nivel de trai. Cum nu suntem, înseamnă că putem avea încredere în anul 2016. Chiar dacă supraaciza la carburanţi va fi eliminată abia în 2017, chiar dacă salariul minim va fi majorat mai târziu decât se anunţase iniţial, chiar dacă unele taxe şi impozite cresc, chiar dacă „noua” lege electorală menţine cu 50 la sută mai mulţi parlamentari decât vor românii şi chiar dacă TVA este menită să scadă mai degrabă pe hârtie decât la raft, putem fi încrezători în 2016 pentru că avem cel mai bun atu: ştampila de vot.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri