Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

PRO ȘI CONTRA: Proiectul marelui festival rock descusut fir cu fir de ieșeni

GALERIE
festival
  • festival
- +

Intenţia Primăriei, deşi doar anunţată în linii mari, de a sprijini un astfel de eveniment a stârnit un val de comentarii pe reţelele sociale, dar şi pe forumul ediţiei online a „Ziarului de Iaşi“.

Intenţia Primăriei de a organiza un festival de anvergură la Iaşi a stârnit un val de reacţii în mediul public. Pe reţele de socializare, precum şi pe forumul online al „Ziarului de Iaşi“, cei mai mulţi dintre comentatori susţin un astfel de proiect, în timp ce unii spun că Iaşul are alte priorităţi.

Cele mai frecvente argumente ale celor din prima tabără constau în infuzia de bani în economia locală (turism), atragerea tinerilor către Iaşi şi plasarea Iaşului pe harta oraşelor din ţară unde au loc manifestări de amploare naţională şi internaţională.

Potrivit informaţiilor „Ziarului de Iaşi“, unii organizatori de evenimente din oraş pregătesc o luare de poziţie comună cu privire la festivalul anunţat de Primărie.

„Dacă Iaşul vrea să intre pe piaţa asta, şansa este un festival de rock, România nu are acum un astfel de festival“, a spus un cititor ZDI.

Ieşenii care au comentat acest subiect au susţinut necesitatea angajării unor firme din afara Iaşului pentru pregătirea şi organizarea festiva­lului, întrucât cele locale nu ar avea know-how.

O propunere venită din partea cititorilor este ca Primăria să aloce resurse financiare mai mari festivalului Rock’n’Iaşi, eveniment ajuns la a X-a ediţie în acest an şi care este organizat de Asociaţia Culturală „Moldavia“. În ceea ce priveşte amplasamentul, una dintre propunerile cititorilor este ca festivalul să se desfăşoare la baza pârtiei de schi, şi nu pe şes Bahlui. Un alt amplasament propus este platoul Bucium.

„Nu înţeleg de ce trebuie să dea Primăria banii noştri pentru asemenea concerte, ştiind că nu toţi plătitorii de impozite iubesc acest gen de muzică. În afară de profitul unor comercianţi şi hotelieri, nu avem niciun câştig edu­caţional şi cultural“, a scris un alt cititor ZDI.

El a subliniat că o valoare adăugată ar putea aduce Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere.

„Dacă îl facem, trebuie să-l facem pentru noi, pentru a face cunoscut oraşul, pentru a atrage mai mult atenţia spre capitala Moldovei şi a le da şi alte motive politicienilor să ne facă autostrada mult visată, companiilor aeriene să vină cu mai multe cursa pe Aeroportul Iaşi, iar firmelor să-şi deschidă filiale aici. Cu siguranţă sunt şi alte probleme în Iaşi ce necesită atenţie, dar mai mult ca oricând oraşul are nevoie de cultură, de oameni tineri, creativi, cu materie cenuşie şi iniţiativă“, a opinat un ieşean pe Facebook.

La începutul acestei săptămâni, consilierul local Andrei Postolache a propus, într-o scrisoare deschisă adresată pri­ma­rului Mihai Chirica, ideea organizării un festival de anvergură la Iaşi. Edilul şef al Iaşului a îmbrăţişat pro­punerea şi a declarat că primăria are în plan să sprijine un astfel de eveniment, pentru iunie 2017.

Potrivit lui Posto­lache, festivalul ar trebui să atragă minimum 50.000 de spectatori, iar municipalitatea să asigure o finanţare de până la cinci milioane de lei. Evenimentul ar urma să fie organizat de către un parte­ner privat al municipalităţii, capabil să atragă în proiect şi sponsori puternici.

CITIȚI ȘI:

PLANURI pentru un festival rock la Iaşi după modelul Untold sau Electric Castle

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri