Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Teutonul român

Procentaje şi mirări

GALERIE
michael astner200
  • michael astner200
- +

Pentru drumul lung spre Germania (cu autocarul) m-am aprovizionat, ca de obicei, cu un braţ de ziare. Printre ele, 3 numere consecutive din Adevărul (15,16 şi 17 decembrie). Cele mai interesante din aceste trei ediţii mi s-au părut rezultatele a unui Barometru INSCOP Research, efectuat între 27 noiembrie – 2 decembrie, cu o marjă de eroare de +/- 3%.

În Adevărul de luni, 15 dec 2014, prima chestiune abordată a fost faptul pe cine consideră românii drept cel mai bun preşedinte de după 1989. Cum-necum (adică în ciuda campaniei consecvente a unei „anumite părţi a presei” de diabolizare), de-acum fostul preşedinte Traian Băsescu este considerat de 30,3% drept cel mai bun. Îl urmează „eternul şi fascinantul” Ion Iliescu (23,8), iar Emil Constantinescu (cu handicapul unui singur mandat, încheiat întrucâtva deplorabil prin renunţarea la mai candida pentru un al doilea mandat, fie şi numai pentru sprijinirea PNţCD-ului) ocupă locul trei (cu 19,6%).

Următoarea chestiune pune-n balanţă opţiunile cetăţenilor în privinţa orientării fundamentale a României – COMUNISM vs DEMOCRAŢIE, iar rezultatul este unul realmente liniştitor: Peste 80% (80,9, mai exact) preferă democraţia – faţă de cele 14,3% de nostalgici. În siajul acestei chestionări, românii au mai fost întrebaţi şi dacă ar mai vota un PCR (Partidul Comunist Român, pentru cei care au avut privilegiul de-a nu fi familiarizaţi cu abreivierea asta...) reînfiinţat, cu aceleaşi obiective politice. Oarecum logic, 14,2% au răspuns cu da – procentaj aproape identic cu cel al nostalgicilor de mai sus. Ciudat mi se pare însă alt lucru: anume că procentajul celor care au răspuns cu nu este de doar 72,9%? Unde-s celelalte 8% până la cele 80,9% care preferă democraţia? Ei bine, sunt date de... indecişi (8,1%)! Hm, care va să zică pentru cel puţin 8% dintre cetăţeni, democraţia rămâne, totuşi, ceva aşa, mai vag, suficient de vag încât să ezite în a respinge de plano un partid care programatic totalitar!

Şi mai ciudat mi se pare apoi faptul că dacă s-ar trezi cu Ceauşescu drept candidat la preşedinţie, iată că 17,1% l-ar vota, 70,9 nu l-ar vota, 7,2% sunt indecişi, iar cam acelaşi procentaj de 4,8% nu ştiu sau nu nu răspund. Cum ar veni, Ceauşescu depăşeşte „bazinul electoral” al partidului (al PCR), ceea ce e cel puţin ciudat, având în vedere că nu puţine au fost vocile în preajma, în timpul şi imediat după decembrie 1989 care marşau pe ideea că răul cel mare a fost Ceauşescu (în tandem cu nefasta lui), „întinând” idealurile PCR... Altfel, ca fapt divers, observăm încă odată că din cei 80,9% pentru democraţie, 10% se pierd pe drum atunci când li se oferă fantoma lui Ceauşescu drept opţiune.

În Adevărul de marţi, 16 dec 2014, un răspuns liniştitor de-a binelea este cel privind direcţia dorită: 86,1% vor spre Vest (NATO, UE) şi doar 5,2% spre Est (Rusia)!

Mai departe, un rezultat la fel de liniştitor este acela care oferă răspunsurile la ţara care a influenţat cel mai mult, în bine, evoluţia României în ultimii 25 de ani: 36,9% au bifat SUA, 18,4% Germania şi, la mare distanţă, urmează Franţa (4,4%), Marea Britanie (4%) şi abia pe locul cinci vine Rusia, cu doar 3,8% (1,4% mai puţini decât la opţiunea direcţiei generale (Vest sau Est)! Oarecum ciudat de mare este, în context. Procentul celor care nu ştiu sau nu răspund: 25,8%. Zău dacă-nţeleg ce-i în capul acestui sfert dintre cetăţeni!

În fine, din Adevărul de miercuri, 17 dec. 2014, aflăm încă odată că „românii mai suspină după Epoca de Aur”. Din acelaşi barometru INSCOP, rezultă că românii consideră viaţa lor după 25 de ani după cum urmează: 40,5% - mai rea!; doar 32,9% - mai bună; 17,2% - la fel (??), iar 9,4% sunt habarnişti (nu ştiu/nu răspund)!

Aceste procentaje, sincer să fiu, după mine se-nscriu din nou şi de-a binelea în categoria: schizofrenia scindează (sic!) România! Păi, dacă pentru 40% dintre cetăţeni viaţa e mai rea, iar pentru alte 17% e la fel, ce naiba mai înseamnă cele 80,9% care preferă democraţia? Sau, vorba aceea, pentru ce-au murit tinerii la Revoluţie? Având în vedere răspunsurile de mai sus, care naiba mai e valoarea libertăţii după 25 de ani, având în vedere că 81,8% consideră că România este o ţară mai liberă, dar... viaţa-i mai rea ori la fel pentru majoritatea românilor (57,7%)?!?

Bine măcar că majoritatea românilor (52%) consideră că viaţa în următorii 25 de ani va fi mai bună, 23,3% spun că va fi la fel, iar doar 12% că va fi mai rea.

 
Michael Astner este poet, traducător şi publicist
 
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri