Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Procurorul cerea bani pentru că Parchetul nu avea fonduri pentru deplasarea sa la munte!

GALERIE
procurorul Vasile Selaru
  • procurorul Vasile Selaru
- +

“Ziarul de Iaşi” a obţinut stenograme din dosarul în care procurorul criminalist Vasile Şelaru a fost arestat luni. Din interceptări reiese un aspect halucinant: în luna mai, magistratul trebuia să meargă la un simpozion la Cheile Grădiştei şi, pentru că Parchetul nu avea bani, Şelaru ar fi cerut 700 de lei de la patroana unei firme de pază, promiţând că îşi va folosi influenţa într-un dosar de la Poliţie. “Nu mă uitaţi cu asta, că nu am de unde… unde să mă ducă, vă spun, încă un pas şi… şi sunt necăjit. Trebuie să mai plec şi mâine până la Braşov, mă duc aproape pe banii mei! Că până mi-or deconta ăştia…”, îi spune procurorul celei care avea să dea declaraţii împotriva sa la DNA Iaşi. Procurorul de caz din acest dosar, Origel Cotoi, a mai descris în referatul său alte două fapte de trafic de influenţă. Din interceptări reiese că procurorul Şelaru avea cunoştinţe cel puţin dubioase. Un alt aspect revoltător: se pare că procurorul-şpăgar urma să fie transferat chiar la DNA, după cum se lăuda el unui primar vasluian.

Limbaj de adevărat infractor pentru procurorul criminalist cercetat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Iaşi. Magistratul Vasile Şelaru, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui, încarcerat în prezent la Iaşi, a fost interceptat de anchetatori în timp ce discuta despre cum poate influenţa magistraţi sau cum „stăpâneşte“ el un poliţist, pe care îl denumeşte „motan“.

În stenogramele obţinute de reporterii „Ziarului de Iaşi“ apare însă un pasaj de-a dreptul halucinant: procurorul Vasile Şelaru se roagă de patroana unei firme de pază din Vaslui, Elena Sandu, să îi dea 700 de lei pen­tru a merge la o reuniune a procurorilor din judeţul Braşov. Reuniunea a avut loc în luna mai a acestui an şi, potrivit intercep­tă­rilor, unitatea de Parchet la care lucrează Va­sile Şelaru nu a avut bani pentru a-i plăti în avans deplasarea. Cei 700 de lei ce ar fi fost primiţi de procurorul prins în năvodul anche­tatorilor ieşeni ar face obiectul unei infrac­ţiuni de trafic de influenţă, Vasile Şelaru pro­miţându-i patroanei vasluiene că o va ajuta cu un dosar de avizare a administratorului unei firme de pază, aflat pe rolul Poliţiei.

„Trebuie să pun 7 milioane din buzunar, că ei n-au bani de deplasări“

Pe 27 mai, procurorul Vasile Şelaru o contactează telefonic pe Elena Sandu şi îi pro­mite că va discuta cu ofiţerul Ciprian Di­mofte, cel care avea în lucru dosarul firmei sale de pază. Tot atunci, magistratul i-a cerut patroanei suma de 700 de lei, spunând că trebuie să plece într-o delegaţie la Cheile Grădiştei, judeţul Braşov, dar că nu are bani de deplasare întrucât Parchetul nu are fonduri. În timpul conversaţiei, Şelaru a spus următoarele: „Eu o să port o discuţie şi cu omul ăla (…) Nu mă uitaţi cu asta, că nu am unde… unde să mă duc, vă spun, încă un pas şi… şi sunt necăjit! Sunt necăjit! (…) „Trebuie să mai plec şi mâine până la Braşov, mă duc aproape pe banii mei! Că până mi-or deconta ăştia... (…) Trebuie să pun 7 milioane din buzunar acum, să plă­tesc hotelul, că ei n-au la deplasări! Luna viitoare (…) Vă rog din suflet, aştept un telefon.“

A doua zi, susţine DNA în referatul prin care a propus arestarea, procurorul şi patroa­na au discutat din nou telefonic, Şelaru lău­dându-se că îl va „stăpâni“ pe poliţistul de caz. „Capu’ sus, că aşa ţi-l stăpânesc pe motanul acesta de o să-i sară... El, el… o înţelege el mesajul meu, nu se joacă el cu mine“. La un moment dat, procurorul şi-a dat seama că ar putea fi interceptat şi a schimbat tonalitatea, susţine DNA: „Nu e nicio pro­blemă, există contencios şi îi facem şi de râs“, ar fi spus Şelaru. Referitor la acest pasaj, procurorul de caz Origel Cotoi a concluzionat că „mesajul este de fapt adresat celor care eventual interceptau convorbirea telefonică.“

Ipoteză şoc: procurorul ar fi urmat să ajungă la DNA

În stenogramele obţinute de „Ziarul de Iaşi“ mai apare un detaliu revoltător. Pro­curorul Şelaru s-a lăudat unui primar din judeţul Vaslui, Constantin Relu Braşovea­nu, că ar urma să fie avansat la DNA, Ser­viciul Teritorial Suceava. Şelaru şi Braşo­veanu au discutat la telefon pe 23 iunie, referitor la un imobil de pe raza comunei Bălteni de care magistratul era interesat. În timpul convorbirii, Şelaru a spus: „Eu se pare voi fi delegat vreo şase luni la Serviciul Teritorial, la DNA Suceava.“ Procurorii ieşeni au concluzionat însă că prin astfel de replici criminalistul Şelaru nu voia decât „să-şi cultive influenţa.“

Stenograme interesante sunt şi în legătură cu procesul de la Iaşi pe care Vasile Şelaru se lăuda că îl poate „aranja“. Se întâmpla la fi­nele anului 2013, atunci când Şelaru a luat cu împrumut 13.000 de lei de la Ionel Lăcătu­şu, un hoţ cu multe infracţiuni la activ din Vaslui care era judecat de Curtea de Apel Iaşi în vederea aplicării unei condamnări definitive. Lăcătuşu fusese condamnat în primă instanţă la patru ani şi jumătate de închisoare cu executare însă Şelaru l-a asigurat că ştie magistraţi din Iaşi pe care îi poate influenţa să dea o pedeapsă cu suspendare. Deşi toate persoanele implicate în acest caz au declarat că Şelaru a făcut trafic de influenţă prin lua­rea acelui împrumut - din care a restituit doar 5.000 de lei, procurorul vasluian a negat acest lucru spunând că doar l-a sfătuit pe Ionel Lăcătuşu să îşi ia un avocat. La un mo­ment dat, procurorul Şelaru chiar l-a oprit pe hoţul Lăcătuşu să se împace cu părţile vătă­ma­re din dosare. Între cei doi a avut loc ur­mătorul dialog. „Domn Vasile, părţile astea cer bani“, a zis hoţul, în timp ce procurorul i-a replicat: „Lasă-i să ceară, e deptul lor. Ei pot să ceară şi la Haga. Stai liniştit.“

Povestea cazării pe litoral: „Vreau să vă spun că din momentul ăsta aveţi cazare!“

Cea de-a treia faptă de trafic de influenţă imputată procurorului este promisiunea făcută unui om de afaceri din Bârlad, patron al unei firme de securitate, că va interveni asupra procurorilor din acel municipiu pentru a nu aresta un tânăr acuzat de furt. Şi această infracţiune este probată de anchetatorii ieşeni pe interceptări şi pe declaraţii ale martorilor.

Astfel, pe 29 mai, Vasile Şelaru, când se afla la simpozionul de la Cheile Grădiştei, a discutat cu bârlădeanul Octavian Solomon, acesta din urmă spunându-i că fiul său are probleme cu legea. După ce Solomon i-a spus că fiul său ar putea fi arestat, procurorul a replicat: „Da, da, da, da! Să nu-i facă propunere de arestare, dacă l-a reţinut (…) Hai că ne auzim duminică, în jur de ora 10 la telefon şi vedem cum facem, dau eu o fugă până la tine.“

În aceeaşi zi, afaceristul Liviu Rădescu vorbeşte cu procurorul Şelaru căruia îi zice: „El zicea că ar avea mâine nevoie de o vorbă acolo dar dacă, asta e…“. Procurorul răspunde: „Ştiu, dar n-am… ştii cum e“, în timp ce afaceristul, cifrat, are următoarea replică: „S-a înţeles, cum să nu! Şi vreau să spun că din momentul de faţă aveţi cazare!“ Procurorul vasluian încheie conversaţia cu următoarea replică: „Da Livache, la mine e vorba de 2-3 zile, nu mai mult, că eu ori­cum…“ În cele din urmă, tânărul Andrei So­lomon nu a mai fost arestat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad.

Procurorul Şelaru nu a recunoscut niciuna dintre faptele imputate de anchetatorii DNA Iaşi. El a fost arestat luni de Curtea de Apel Iaşi, contestând decizia. Zilele următoare, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va decide dacă magistratul vasluian va fi sau nu elibe­rat.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri