Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Proiectul unic de pe ruinele de la „Ţesătura” va fi gata peste o lună

GALERIE
dedeman tesatura 6
  • dedeman tesatura 6
- +

Staţia de carburanţi Rompetrol este aproape gata, iar la magazinele Dedeman şi Lidl se lucrează în ritm alert. Lucrările depind însă foarte mult de condiţiile meteo.

Lucrările de construcţie de la noile magazine din zona pieţei Nicolina se vor finaliza aproximativ într-o lună. Primul care îşi va deschide porţile este benzinăria Rompetrol unde mai este de realizat doar o lucrare de branşare la canalizare. Un astfel de parc retail, în care Lidl, Dedeman şi Rompetrol se alătură şi colaborează este unic în ţară. Rompetrol deschide o staţie de alimentare care cuprinde un magazin de 168 de metri pătraţi şi o staţie de distribuţie carburanţi cu două rezervoare bicompartimentate (benzină şi motorină). Suprafaţa de teren folosită de Rompetrol este de 1.720 de metri pătraţi, din care, pe 167 de metri pătraţi s-a construit. „Mai avem o lucrare la canalizare, se face branşamentul. Avem autorizaţia, acum trebuie să vină contractorul şi să înceapă lucrarea. Nu ştim cât o să dureze, iniţial, după proiect ar trebui să deschidem pe la jumătatea lunii februarie. Depinde de modul în care se desfăşoară aceste lucrări”, spune unul dintre reprezentanţii Rompetrol, care se afla la benzinărie în momentul vizitei noastre.

Lidl depinde de conţiile meteo

Per ansamblu, benzinăria este terminată, în interior sunt montate până  şi rafturile pentru produsele specifice unei staţii de alimentare cu carburanţi. Lângă staţie se ridică scheletul celui de-al şaselea magazin Lidl din Iaşi. Aici este montat scheletul metalic, urmând ca luna aceasta să se monteze pereţii şi să se finalizeze exteriorul. Lucrările de construcţie sunt realizate de SC Electrogrup SA Cluj-Napoca, şi  deşi finalizarea lucrărilor este indicată în luna septembrie 2020, cel mai probabil, noul supermarket va fi gata la începutul anului viitor, spun surse din piaţă, odată cu recepţia lucrărilor de relocare a magazinului de Dedeman. „Fiecare magazin Lidl nou deschis continuă dorin

ţa companiei de a oferi zilnic românilor, în zone din imediata lor proximitate, produse de calitate la cel mai bun preţ, direct de la producători, într-o largă varietate de sortimente. Ne propunem ca noul magazin Lidl din Iaşi, din zona Nicolina, să fie inaugurat în primăvara anului 2017. Ritmul de construcţie a magazinului poate varia, însă, în funcţie de factorii externi, printre care se numără şi condiţiile meteo”, au declarat reprezentanţii biroului de presă Lidl România.

La Dedeman se lucrează şi în zile cu grade sub minus

Însă ritmul cel mai alert se ridică Dedemanul, pe o suprafaţă considerabilă, aici lucrările fiind finalizate la exterior. Lucrările au început în luna septembrie, anul trecut şi s-au desfăşurat continuu, până în prezent, în ciuda faptului că e frig.

„Ne este greu să estimăm o dată exactă. Fiind iarnă, aşteptăm să treacă vremea nefavorabilă. Presupunem că pe la jumătatea lunii februarie vom şti exact o dată oficială de deschidere”, a declarat Dragoş Pavăl, coproprietarul lanţului de magazina Dedeman. Investiţia în proiectul din zona Ţesătura se ridică la 15 milioane de euro, buget incluzând şi preţul terenului. Lucrările de construcţie ale noului magazin Dedeman din Iaşi au demarat la începutul lunii septembrie, iar până acum lucrările s-au desfăşurat într-un ritm alert. Potrivit autorizaţiei de construcţie eliberate de Primăria municipiului Iaşi pe 1 august 2016, proiectul va avea o arie construită de 15.173 de metri pătraţi, iar regimul de înălţime va fi de tip parter plus etaj parţial, cu înălţimea maximă de 10,2 metri. Proiectant general este SC Creativ Proiect SRL din Piatra Neamţ, iar constructor SC Pab România SRL din Arad. Magazinul de bricolaj şi materiale de construcţie se relochează din Manda Roşie. După spusele lui Pavăl, în acest magazin vor lucra 200 de angajaţi.

Pot să apară probleme în trafic

Terenul aflat pe ruinele fostei fabrici Ţesătura are o poveste mai lungă, aici urmărindu-se la un momendat să se construiască înainte de izbucnirea crizei, proiectul comercial Iaşi Plaza. La mijlocul anului trecut, Dedeman şi Lidl au cumpărat terenul de 46.000 metri pătraţi deţinut de Green Plaza, valoarea estimată a tranzacţiei fiind de 7,2 milioane de euro, aproape o treime din suma plătită pentru teren în anul 2007 societăţii Iaşitex SA. Pentru a putea construi noul magazin, Dedeman a obţinut în urma unei licitaţii organizate de Iaşitex SA un teren de 4.000 metri pătraţi, suma plătită de retailerul condus de fraţii Pavăl fiind de circa 1 milion euro. Dacă o parte dintre vecini abia aşteptă să se deschidă magazinele, deoarece sunt la un pas de casa lor şi le oferă confort deaorece vor avea efectiv la scară atât alimentele, carburantul cât şi materiale de construcţie şi bricolaj, unii spun că vor exista şi câteva probleme din cauza locaţiei. „Nu ştiu cum se va rezolva problema cu traficul, imaginati-vă ce aglomeraţie va fi aici, cu atâtea maşini care vor intra şi vor ieşi din parcarea de la Dedeman. Probabil că vor face un sens giratoriu, altfel va fi un dezastru. Totuşi parcă un astfel de magazin nu-şi are locul în mijlocul oraşului, ci la periferie”, spune Ionel Udişteanu, administratorul blocului turn de vis-a-vis de Dedeman. În acest sens, reprezentanţii Primăriei au anunţat deja că vor exista modificări în această zonă, printre care un semafor în intersecţia cu strada duca Vodă şi un sens giratoriu exact pe bulevardul Socola, acolo unde traficul este intens şi în prezent.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri