Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Vizite de partid

PSD a început pregătirile pentru alegeri. Caravana a trecut deja prin trei comune

GALERIE
caravana psd iasi (1)caravana psd iasi (2)caravana psd iasi (3)caravana psd iasi (4)caravana psd iasi (5)caravana psd iasi (6)caravana psd iasi (7)caravana psd iasi (8)caravana psd iasi (9)caravana psd iasi (10)caravana psd iasi (11)caravana psd iasi (12)caravana psd iasi (13)caravana psd iasi (14)caravana psd iasi (15)caravana psd iasi (16)caravana psd iasi (17)caravana psd iasi (18)caravana psd iasi (19)caravana psd iasi (20)
  • caravana psd iasi (1)
  • caravana psd iasi (2)
  • caravana psd iasi (3)
  • caravana psd iasi (4)
  • caravana psd iasi (5)
  • caravana psd iasi (6)
  • caravana psd iasi (7)
  • caravana psd iasi (8)
  • caravana psd iasi (9)
  • caravana psd iasi (10)
  • caravana psd iasi (11)
  • caravana psd iasi (12)
  • caravana psd iasi (13)
  • caravana psd iasi (14)
  • caravana psd iasi (15)
  • caravana psd iasi (16)
  • caravana psd iasi (17)
  • caravana psd iasi (18)
  • caravana psd iasi (19)
  • caravana psd iasi (20)
- +

Primarii din Moţca, Cristeşti şi Tătăruşi şi-au prezentat realizările. Liderul organizaţiei, Gheorghe Nichita, a lipsit.

Social-democraţii se pregătesc pentru anul electoral 2016. Într-un exerciţiu de imagine, mai mulţi lideri ai filialei au prezentat ieri presei, într-un peri­plu prin trei comune, mai multe obiective de investiţii rea­lizate sau aflate în derulare, iniţiate de către primari PSD. De la acţiune a lipsit chiar liderul organizaţiei, Gheorghe Nichita, cel care, de altfel, a anunţat eveni­mentul.

„Caravana Iaşului“, după cum a intitulat-o PSD, a cuprins trei comune, toate din zona Paşcaniului: Moţca, Cristeşti şi Tătăruşi. Valoarea totală a ce­lor aproximativ 30 de proiecte iniţiate în ultimii ani în aceste localităţi depăşeste 60 milioane lei. În general, proiectele fac referire la asfaltarea de drumuri, reabili­tarea de unităţi de învăţământ şi înfiinţarea de reţele de apă şi de canalizare.

Tătăruşi: Sistem de iluminat public unic în România

Tătăruşi este una dintre cele mai dezvoltate comu­ne din judeţ. În ultimii ani, Primăria a iniţiat nu mai puţin de 14 proiecte de peste 30 milioane lei. Cele mai importante constau în modernizarea iluminatului public, refacerea de drumuri, construirea unei grădi­niţe şi modernizarea unei şcoli, precum şi crearea unei baze sportive. Primarul Costel Iosub afirmă că localitatea sa are un important potenţial agroturistic, dar acest obiectiv ar putea fi îndeplinit „cu paşi înceţi“. Deocamdată, în comuna ieşeană nu există pensiuni, deşi este înconjurată de păduri. „Comuna are aproa­pe 7.000 de hectare, iar circa jumătate sunt dealuri îm­pădurite“, a spus Iosub, care a adăugat că prima ates­tare documentară datează din 1398. „Existenţa noastră este legată de mănăstirea Probota, ctitorie a lui Petru Rareş“, a precizat primarul. Cea mai importantă iniţiativă locală a ultimilor ani a constat în mo­dernizarea iluminatului public. „Este un proiect în­drăz­neţ, care, în 2010, nu a găsit finanţare, dar în 2014 a primit fonduri, iar anul acesta l-am dat în folosinţă. Sunt 443 de stâlpi independenţi de ceea ce înseamnă energia clasică, prevăzuţi cu panouri fo­to­voltaice şi elice eoliană. Proiectul este unic în Ro­mâ­­nia datorită acestui hibrid care foloseşte atât energia soarelui, cât şi pe cea a vântului“, a spus Iosub.

Cristeşti: Cea mai mare exploataţie de zmeură din ţară

Primarul din Cristeşti, Constantin Bolohan, se mân­dreşte cu cinci proiecte finalizate în ultimii ani: reţea de canalizare şi staţie de epurare, o grădiniţă, reabili­tarea unui drum comunal, o platformă de colectare a gunoiului de grajd şi o reţea de alimentare cu apă. Un proiect important din comună aparţine unui privat. Este vorba de o companie austriacă (SW Umwelttechnik) care va construi cea mai mare fabrică de prefabricate din beton din Moldova, investiţia fiind, potrivit primarului, de 25 milioane euro. Bolohan a explicat că un astfel de proiect a fost iniţiat şi datorită faptului că în Cristeşti există şase balastiere. „Această investiţie, alături de un proiect pe care îl implementează Pri­mă­ria, va crea 250 de locuri de muncă“, a precizat Bolohan. Referindu-se la fermierii locali, Bolohan a precizat că în comună este şi cea mai mare exploa­taţie de zmeură din ţară (15 hectare). Proiectele de viitor ale primarului constau în reabilitarea a peste 15 km de drum, modernizarea Liceului Tehnologic, construirea unei balastiere şi a unei staţii de sortare şi ex­tin­derea Sălii Polivalente. „Domnul Răţoi (Neculai Răţoi, deputat PSD, n.r.) îmi spunea să stau la Pri­mă­ria Cristeşti cât a stat el la Primăria Paşcani: 28 de ani. Poate eu am să stau mai puţin, măcar încă două mandate“, a declarat Bolohan, edil aflat la al treilea mandat. Proiectele realizate în ultimii ani ajung la o valoare de aproximativ 24 milioane de lei.

Moţca: Doar trei proiecte de 6,1 milioane lei

Primarul din Moţca, Constantin Hobincă, a intrat în rândul social-democraţilor la sfârşitului anului trecut, după ce alegerile din 2012 le-a câştigat cu sprijinul liberalilor. La capitolul realizări, edilul aminteşte re­construcţia unei grădiniţe, reabilitarea unui drum şi modernizarea unui cămin cultural. Pentru viitor, primarul pregăteşte proiecte pentru refacerea de drumuri, construirea unei săli de sport, modernizarea unui şcoli, reabilitarea unui nou cămin cultural şi amenajarea unui parc de agrement.

„Caravana Iaşului“ va merge şi în alte comune

La acţiunea de ieri a social-democraţilor au participat lideri ai filialei precum prim-vicepreşedintele Victorel Lupu, vicepreşedintele Cristian Stanciu, şefa organizaţiei de femei Mihaela Ivancia, deputatul Neculai Răţoi şi senatorul Florin Constantinescu. „Această acţiune a făcut parte dintr-o serie de evenimente şi întâlniri din teritoriu organizate sub titulatura Caravana Iaşului. Prin acest eveniment am vrut să scoatem în evidenţă realizările primarilor noştri, din echipa PSD. Proiectele scot în evidenţă dezvoltarea satului românesc, faptul că lucrurile încep să se mişte în mediul rural şi că cetăţenii încep să trăiască mai bine“, a comentat Stanciu. La rândul său, Lupu a subliniat că cei trei edili ai comunelor au implementat cu succes proiectele iniţiate, indiferent de sursa de finanţare. „Toate aceste localităţi sunt conduse de oameni gospodari, pricepuţi şi care cunosc problemele ce ţin de atragerea fondurilor“, a adăugat Lupu. Sursele de finanţare pentru implementarea proiectelor au fost Comisia Europeană, Banca Mondială, Banca Europeană de Investiţii, Guvernul şi bugetele locale ale comunelor.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri