Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

PSD, greu de oprit

GALERIE
alexandru lazescu200
  • alexandru lazescu200
- +

Cu o formidabilă maşină de propagandă şi o opoziţie dezarticulată, PSD pare greu de oprit la prezidenţiale.

S-a scris mult despre PMP în ultima vreme. Nu tocmai de bine, mai ales după ultimul congres. Falanga anti-băsistă a devenit aproape euforică. Iată, am avut dreptate, o recunosc chiar sprijinitorii tradiţionali ai preşedintelui! Nimic mai fals. E o viziune de chibiţ de fotbal (potrivită eventual pentru retorica de tip Antena 3), ca să fim în ton cu Campionatul Mondial din Brazilia, care îşi aplaudă favoriţii chiar şi atunci când le rup picioarele adversarilor. Criticile la adresa lui Traian Băsescu, acuzat fie că ar fi încurajat-o excesiv pe Elena Udrea, fie că nu ar fi oprit-o să facă erorile tactice majore de la congresul PMP, sunt justificate. Dar ele nu anulează în nici un fel demersurile sale de a încerca o modernizare instituţională a ţării, de a asigura independenţa justiţiei, consolidarea statului de drept şi, în ultima vreme, de a fi principalul obstacol în calea abuzurilor actualei puteri.

Sigur, ceea ce s-a întâmplat la ultimul congres al PMP, dar şi evidenta marginalizare a Monicăi Macovei în PDL (cu toate că aceasta a avut un rol important în oprirea scurgerii unui număr semnificativ de voturi către Mişcarea Populară) nu sunt deloc semnale de bun augur. Simpla retorică anti-PSD are totuşi resurse limitate în spaţiul electoral, mai ales în ceea ce priveşte capacitatea de a-i readuce la urne măcar pe o parte dintre alegătorii care în ultimii doi ani au preferat să stea acasă. În plus concentrarea pe PMP, Elena Udrea, pe dificultăţile intervenite în căsătoria dintre PNL şi PDL, abat evident atenţia de la problemele guvernării şi de la avalanşa de decizii cu caracter electoral luate de guvernul Ponta (un exemplu este eşecul discuţiilor cu FMI) cu consecinţe potenţial dezastruoase în viitor.

Faptul că adversarii actualei puteri afirmă ori de câte ori au ocazia că Ponta nu are şanse să câştige preşedinţia, că nu are de unde să mai colecteze voturi etc. e fără îndoială un lucru util. Instaurarea unui nivel de incertitudine cu privire la rezultatul scrutinului din noiembrie (cu speculaţia suplimentară că eşecul premierului ar putea duce chiar şi la o schimbare de guvern) are darul de a descuraja abuzurile instituţionale şi fraudele electorale pe scară largă. Dar, în realitate, situaţia de pe teren este departe de a fi una încurajatoare. În primul rând pentru că deşi candidatura primului ministru e foarte probabilă, nu e chiar sută la sută sigură. Putem avea surprize care pot schimba semnficativ dinamica electorală din toamnă. În al doilea rând, flancul de opoziţie rămâne fragmentat (nici măcar fuziunea PNL-PDL nu pare să meargă lin, mai ales că grupul Tăriceanu agită cât de mult poate apele în rândul liberalilor) cu cel puţin 4 candidaţi prezidenţiali potenţiali (Cătălin Predoiu, Klaus Iohannis, Cristian Diaconescu şi MRU). În teorie, dintre toţi cei de mai sus, un candidat comun PNL-PDL, foarte probabil Klaus Iohannis, are toate şansele să devină favorit pentru finala de doi, pentru că din start ideea unui candidat unic al "dreptei" pare deja utopică.

Însă lucrurile s-au complicat şi din acest punct de vedere. După cum anticipam nu cu mult timp în urmă, primarul Sibiului începe să aibă probleme de imagine atunci când este "scos din debara". Un proaspăt scandal imobiliar deja face valuri mediatice. Şi acesta este doar începutul. Nu ştim cum va gestiona campaniile mediatice ostile, nu ştim cum va face faţă în dezbaterile televizate! La fel de neclar a devenit şi rolul lui Traian Băsescu. Părerea dominantă, printre adversari, dar chiar şi printre simpatizanţi, e aceea că şeful statului a ieşit în bună măsură din joc. Semieşecul PMP de la europarlamentare cuplat cu impactul negativ asupra partidului în urma ultimului congres ar urma să-i limiteze considerabil capacitatea de influenţă. Faptul că preşedintele s-a ferit să atace public subiecte legate de scena politică autohtonă şi de alegerile din toamnă e până la urmă un semn că şi el încearcă să-şi recalibreze poziţia. O dovadă în acest sens este şi relativa distanţă pe care a păstrat-o în ultima vreme vizavi de PMP, în deplin contrast cu ceea ce s-a întâmplat pe parcursul ultimei campanii electorale. Ar fi probabil însă o greşeală ca impactul lui Traian Băsescu să fie subestimat luînd în calcul scorul PMP de la europarlamentare sau valul de reacţii negative consemnat după congresul partidului. Problema este în ce fel va decide el să acţioneze de acum încolo în condiţiile unui front "de dreapta" fragmentat care pe deasupra îi este, cel puţin în cazul PNL - PDL, şi destul de ostil.

În condiţiile acestui peisaj haotic şi destul de descurajant, cei îngrijoraţi de posibilitatea ca din toamnă PSD să preia controlul absolut asupra statului îşi pun speranţele, după bunul obicei autohton, într-o soluţie venită din exterior. Se speră într-o "mână americană" providenţială. Eventual una europeană, dar din acest punct de vedere uitându-se la palida opoziţie din UE faţă de Rusia în criza ucrainiană oamenii sunt mult mai puţin încrezători. E multă naivitate la mijloc. Washingtonul poate cu siguranţă influenţa anumite decizii luate la Bucureşti, dar marja de manevră e limitată. Au fost situaţii în trecutul nu tocmai îndepărtat în care actuala putere a ales să ignore sugestii venite pe această linie. Aşa că acest gen de "soluţii" pot fi doar cu greu trecute în registrul unor aşteptări realiste. Pare mai degrabă probabil ca începând de anul viitor să asistăm la definitivarea amplului proces de restauraţi, aflat în curs, menit să consemneze în final "eradicarea băsismului remanent". Aşa cum s-a întâmplat deja la ICR, în sfera învăţământului superior, în cea mai mare parte a instituţiilor la nivel central şi local. Se pregătesc justiţia, serviciile secrete şi tot ceea ce a mai scăpat până acum.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri