Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Noutăţi îmbucurătoare despre elevul cu cancer de la Liceul Sportiv din Copou, la început de an

Răducu, sportivul ieşean de 17 ani bolnav de cancer, la cel mai greu meci al vieţii lui

GALERIE
Raducu, in timpul unui meci
  • Raducu, in timpul unui meci
- +

El se tratează la o clinică din Roma. Băiatul a fost diagnosticat cu cancer în august 2013 şi s-a internat acolo de Crăciun

După trei simulări de iradiere, Răducu, elevul de la Liceul Sportiv depistat cu cancer în toamnă, a început de ieri şedinţele de iradiere cu plutoniu în Policlinica Agostino Gemelli din Roma, Italia. Deşi s-a internat de Căciun, a fost nevoie de o serie de proceduri pentru ca medicii să vadă cum reacţionează organismul său la tratament. La cele trei simulări de terapie, ultima având loc pe data de 9 ianuarie, Răducu a reacţionat foarte bine, iar medicii au decis că poate începe radierea tumorii aflate pe nervii optici.

S-au strâns 60.000 de euro

Radu Ionuţ Avasilcăi, în vârstă de 17 ani, junior la echipa de fotbal CSMS şi una dintre cele mai promiţătoare speranţe fotbalistice de aici, a fost diagnosticat cu cancer în august, iar în noiembrie colegii lui de clasă au demarat o campanie de stângere de fonduri pentru el. O campanie care s-a finalizat cu succes, deoarece în urma eforturilor colegilor şi prietenilor săi s-au strâns 60.000 de euro, bani cu care Răducu a putut pleca în Italia să se trateze.

După medicii ieşeni, şansele la viaţă scădeau cu fiecare zi, elevul riscând să nu prindă nici Sărbătorile de Iarnă. Cu toate acestea, Răducu a rezistat şedinţelor de chimioterapie din ţară, şi astfel a ajuns la o clinică unde i se dă a doua şansă la viaţă.
„Prima şedinţă de iradiere a început astăzi la ora 11.15. Înainte de aceasta, ne-a trimis la un consult la stomatolog, deoarece orice problemă dentară trebuie îndepărtată, pentru că iradierea are legătură şi cu asta, şi poate provoca dureri“, ne-a spus Cristinel Avasilcăi, tatăl lui Răducu.
 
Băiatul are emoţii şi speranţă, în acelaşi timp. Nu vrea decât să se facă bine şi să vină acasă, la familia şi prietenii lui. În timp ce tatăl stă alături de el permanent, în ţară mama şi sora stau cu sufletul la gură şi aşteptă modificări notabile în starea de sănătate a lui Răducu. Chiar dacă Crăciunul şi Anul nou nu l-a făcut acasă, până de Paşti se va întoarce, deoarece medicii i-au spus că e posibil ca pe la sfârşitul lunii martie să-i dea drumul acasă.
Oricum ar fi, el trebuie să revină la controale periodice pentru a-i fi monitorizată starea de sănătate. La Clinica din Roma are grijă de el doctorul Massimo Liberatori, medic renumit. Abia la sfârşit, la externare, vor afla preţul pentru acest tratament.

Elveţia, Germania, Italia

Iniţial, Răducu trebuia să meargă la o clinică în Elveţia, însă preţul tratamentului nu a fost deloc estimat. Deşi iniţial medicii le transmiseseră părinţilor că îi va costa în jur de 20.000 de euro, pe ultima sută de metri au trimis un alt preţ, care se ridica la 100.000 de euro, de cinci ori mai mare. Disperat, tatăl lui Răducu a găsit o altă clinică, de astă dată în Germania, unde întreg tratamentul îi costa 40.000 de euro.

Însă şi aici s-au lovit de disperare, deoarece clinica l-a programat pe Răducu abia peste o lună, iar acesta nu are timp. Într-un final, aceştia au găsit clinica din Roma, unde Răducu şi-a petrecut Sărbătorile, departe de casă, deoarece a fost internat chiar în zilele Crăciunului. Cu informaţii despre starea de sănătate a ieşeanului vom reveni în alte ediţii.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri