Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Prima de pe listă, cu nota 9,73, s-a înscris la Litere

Răpuşi de probleme, nu s-au descurajat şi au strălucit la bac-ul de toamnă în Iaşi

GALERIE
rezultate bac
  • rezultate bac
- +

Cei trei absolvenţi de liceu din judeţul nostru, care au obţinut în cea de-a doua sesiune medii de peste 9 la examenul de bacalaureat, sunt elevi de elită ai şcolilor ieşene. Doi dintre aceştia au dat examene în sesiunea din toamnă, nu pentru că au picat la vreo disciplină în vară, ci pentru că problemele de sănătate nu le-au permis. Cel de-al treilea s-a lăsat picat pentru a se pregăti mai bine în toamnă şi a lua o notă mare. Au pierdut astfel startul şi inclusiv un loc la buget la Facultăţile pe care şi le doreau. Primii doi s-au înscris zilele trecute pe locurile rămase libere însă visele lor au fost altele.

Cosmin şi-a dorit să intre la Medicină dar stresul cumulat în preajma bacului l-a răpus şi l-a împiedicat să dea două din probele de examen. „În sesiunea din vară nu m-am prezentat la două probe, deoarece am avut nişte probleme medicale pe fond nervos, nu puteam să dorm noaptea. Probabil din cauza examenelor. După ce am dat şi restul probelor în toamnă, am făcut contestaţii la amândouă deoarece ştiam că am făcut mai mult. M-am înscris la Peisagistică, la Facultatea de Horticultură de la Agronomie. Aş fi vrut totuşi să dau la Medi­cină“, povesteşte Cosmin Tăr­nău­­cea­nu, absolvent al Cole­giului „Mihai Eminescu“ din Iaşi. Acesta recunoaşte că vacanţa nu prea i-a tihnit, deoarece s-a pre­gătit la istorie mai intens, a recitit materia şi a sperat să ia nota pentru care a muncit. El a luat 9,35 la română, iar după con­testaţii a mai primit 25 de sutimi, la istorie 9,60, iar la economie 8,80. A făcut contestaţii şi la această probă şi în urma recorecturii i s-a dat în plus un punct şi 15 sutimi, nota iniţială fiind 7,65. Astfel, Cosmin a promovat bacul cu media 9,25.

Delia a avut toate şansele să se numere printre elevii cu media 10 la bacul din vară. Ea a susţinut atunci doar două probe, la română şi matematică, la care a luat 10. La proba la alegere nu a mai ajuns deoarece nu s-a putut ridica din pat. „La română şi la proba la alegere am dat în prima sesiune şi am luat 10 la amân­două. În toamnă am dat doar la fizică, probă la care am lipsit în vară deoarece am fost bolnavă, am avut febră mare şi nu mă puteam concentra. În vacanţă am lucrat vreo 30 de teste la fizică, nu prea m-am relaxat. Subiectele din a doua sesiune la fizică mi s-au părut similare cu cele din prima sesiune, cel puţin ultima problemă a fost aceeaşi, doar datele au fost diferite, mi s-a părut uşor. M-am înscris la Litere, specializarea română-en­gleză deoarece, chiar dacă sunt de la profil real, am fost mereu pasionată de uman, în special de limba engleză la care mi-am dat şi Cambridge-ul“, ne-a spus De­lia Andrei, absolventă la Colegiul „C. Negruzzi“ din Iaşi. Este pri­ma pe lista cu rezultatele din toamnă, cu o medie de 9,73. La fizică a reuşit să obţină 9,20 iar media de absolvire a fost 9,73.

Cel de-al treilea elev este Mihai Scutaru Alexandru, ab­sol­vent la Liceul „Gr. Moisil“. Acesta a obţinut în toamnă la română 9,70, iar la anatomie 9. În vară a luat doar la matematică nota 8,55 iar media 9,08 îi permite să intre la anul la Medicină. „Eu voiam o medie la examen cât mai aproape de 10 şi pentru că dau la Medicină la anul nu îmi permit să am medie mică. Am avut probleme mari la ro­mână, am cam subestimat ro­mâna, subiectul din vară a fost greu şi am preferat să nu scriu şi să cad ca să dau în toamnă. Înscrierile la Medicină se fac în fiecare an, însă bacul îl dai numai odată. M-am pregătit la română, am învăţat într-o lună jumătate toată materia din patru ani, drept dovadă că am luat aproape 10. Anul acesta mă pregătesc pentru testul la anatomie, la bac nu mă aşteptam să fie aşa greu. Am luat 9 dar pentru mine este notă mică, voiam 10 în capăt“, mărturiseşte absolventul. Alexandru vrea să se înscrie la Facultatea de Medicină Generală şi să ajungă chirurg.

Conform listei cu rezultatele din a doua sesiune, la examen s-au înscris 1.725 de absolvenţi, dintre care 325 nu s-au prezentant şi 771 au căzut. Dintre cei care au reuşit să ia peste 5 la toate disciplinele, trei au obţinut medii peste 9, şapte absolvenţi au obţinut medii între 8 şi 8,99, un număr de 73 de tineri au obţinut medii între 7 şi 7,99, iar un număr de 352 de absolvenţi, medii cuprinse între 5 şi 5,99.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri