Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Războiul nervilor la “Neuro”: Apar noi dezvăluiri în cazul experimentelor cu cântec de la Iaşi

GALERIE
Neuro
  • Neuro
- +

Scandalul studiilor presupus ilegale a degenerat aseară, după ce reprezentanţii Spitalului de Neurochirurgie au declarat că ar mai exista un studiu ce ar fi fost efectuat de medicul Ştefan Iencean (foto medalion), fără aviz din partea Consiliului de Etică şi fără acorduri ale pacienţilor. Medicii de la Neurochirurgie vorbesc despre un studiu derulat în perioada 2011-2013, al cărui raport este publicat pe site-ul Universităţii de Medicină. Respectivul studiu a fost realizat pe un număr de 59 de pacienţi. Aceştia ar fi fost supuşi diferitor manevre medicale, de la administrarea unor medicamente până la efectuarea unor puncţii lombare. Conflictul de la Spitalul de Neurochirurgie pare să se fi transformat într-un război al declaraţiilor, de la distanţă, între unitatea spitalicească şi Universitatea de Medicină şi Farmacie. Rectorul Vasile Astărăstoae a precizat ieri că “fie spitalul nu ştie ce a eliberat, fie dezinformează”. El a spus că administraţia spitalului s-a lansat într-un spectacol mediatic, că trebuie multă prudenţă în analiza cazului şi că nu va mai da declaraţii pe acest subiect până ce nu se va finaliza ancheta. Medicul Iencean e în continuare de negăsit.

Noi detalii ies la iveală în ca­zul studiilor, presupuse nelegale, desfăşurate de medicul Ştefan Iencean în cadrul Spitalului de Neurochirurgie. Reprezentanţii acestui spital au precizat aseară că neurochirurgul destituit săptă­mâna trecută ar mai fi realizat şi alte studii în condiţii similare cu cel invocat în plângerea înaintată deja autorităţilor locale.

Medicul Marius Dabija, purtător de cu­vânt al unităţii spitaliceşti ieşene, a fost cel care aseară a prezentat ipoteza ca Iencean să fi efectuat şi alte studii posibil nelegale. Afir­maţiile acestuia au fost susţinute, ulterior, pentru „Ziarul de Iaşi“, de surse medicale din cadrul instituţiei sanitare. „Se pare că a mai existat un studiu în cadrul că­ru­ia au mai fost efectuate puncţii. Consiliul de Etică a spitalului nu a acordat aprobare pentru desfă­şurarea niciunui studiu“, a declarat dr. Marius Dabija.

CITEȘTE ȘI:

Cazul experienţelor de la „Neuro“: Am vorbit cu familia unui pacient-cobai

Surse din cadrul spitalului spun că a fost vorba de 59 de „pacienţi-cobai“. Studiul la care fac referire repre­zentanţii spitalului ieşean face parte dintr-un proiect intitulat „Neuroprotecţia imediată în leziuni traumatice acute ale măduvei spinării“ finanţat începând cu 2011 de către Uniunea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării. Ştefan Iencean a fost manager de proiect, iar din echipă făceau parte mai mulţi doctori, printre care şi Ion Poeată. De menţionat că proiectul a fost contractat din partea Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Po­pa“, unde Iencean este cadru di­dactic.

Războiul avizelor

Medicul Marius Dabija a precizat că Ştefan Iencean a solicitat la vremea respectivă doar un aviz de principiu, necesar obţinerii finanţării - aviz acordat, însă a spus că Iencean nu a cerut ulterior şi aviz pentru desfăşurarea propriu-zisă a cercetării pe pacienţii spitalului. „Conducerea spitalului şi-a dat avizul de principiu, prin care se menţiona că spitalul asigură sprijinul pentru desfăşu­rarea grantului în cazul în care se aprobă finanţarea. Dar, după aprobarea finanţării, trebuia se ceară avizul Consiliului de Etică al spitalului atunci când a de­ma­rat grantul de cercetare. Repet: Consiliul de Etică al Spitalului nu a aprobat o astfel de cerce­tare“, a adăugat dr. Marius Da­bija.

Munca realizată de medicul Iencean, dar şi de ceilalţi parte­neri ai săi, în cadrul proiectului menţionat, reiese dintr-un raport ştiinţific publicat în 2013 pe site-ul UMF Iaşi. În acest document se precizează că echipa care a rea­lizat studiul a realizat cercetare pe 59 de pacienţi, selectaţi începând din octombrie 2011, pentru o perioadă de 24 de luni. Cei 59 de pacienţi analizaţi ar fi fost împărţiţi pe mai multe grupe şi li s-ar fi aplicat, potrivit raportului, următoarele tratamente terapeutice: tratament chirurgical, neuroprotecţie steroidică şi tratament chirurgical, creşterea perfuziei medulare şi tratament chirurgical, neuroprotecţie imediată cu creş­terea perfuziei medulare şi tratament chirurgical. De asemenea, în cazul a 26 de pacienţi, şi nu a tuturor, s-ar fi aplicat drenaj de lichid cefalorahidian prin puncţie lombară. E vorba de aceeaşi metodă ce ar fi fost folosită şi în cazul primului studiu al medicului Iencean ce ar fi fost efectuat, spun foştii săi şefi, fără avizul Co­misiei de Etică. De altfel, potrivit unor surse medicale, în cadrul Spitalului de Neurochirurgie, din 2009 şi până în prezent, nu s-ar fi acordat niciun aviz privind des­făşurarea unor cercetări medicale pe pacienţi, pentru niciun medic al unităţii. Medicul Iencean a fost în continuare de negăsit în cursul zilei de ieri.

Reacţia lui Astărăstoae

Rectorul Vasile Astărăstoae a contrazis aseară susţinerile repre­zen­tanţilor spitalului. Preşedintele Colegiului Medicilor din Româ­nia a catalogat situaţia ca fiind un „spectacol mediatic“. „Trebuie să fim prudenţi, şi începând de astăzi, până nu se termină an­cheta, nu mai dau nicio decla­ra­ţie, pentru că nu este decât un spectacol mediatic. Recomand acelaşi lucru şi conducerii Spi­talului de Neurochirurgie, şi preşedintelui Consiliului Jude­ţean, pentru că spitalul este a­colo, ca să se înceteze, pentru că până acum, din ce s-a constatat, se înţelege că ori conducerea spitalului nu ştie ce documente a eliberat, ori dezinformează“, ne-a spus Astărăstoae.

Acesta a sus­ţinut că există un document de avizare la Colegiul Medicilor pentru un studiu, fără a putea preciza numele acestuia. „Ori documentul acela să fie un fals, ceea ce mă îndoiesc, dar vom face cercetări. Deocamdată, fie au uitat de el, fie acel document nu există. Trebuie să fie hârtie scrisă de la conducerea spitalului că acceptă să se desfaşoare acel experiment în spital, iar din documentele care le avem aceste lucruri au existat cu privire la acest experiment, dacă este vor­ba de acelaşi experiment“, a încheiat Astărăstoae.

Aseară târziu a apărut şi informaţia că un eventual aviz al co­misiei de etică  de la nivelul mi­nisterului de resort ar fi fost suficient pentru derularea cercetării în spital. Informaţia nu a putut fi confirmată din surse autorizate. Totuşi, indiferent de existenţa avizului comisiei de etică de la spital, consimţământul pacienţilor ar fi fost obligatoriu. În lipsa declaraţiilor medicilor implicaţi, nu se ştie dacă acest consimţă­mânt a existat sau nu. (Ionuţ BENEA, Lucia AMORĂRIŢEI)

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV: Ieşeni morţi în urma unor experimente medicale ilegale? Scandal de proporţii

-------

Declaraţia unui medic-martor în scandal, dată în cadrul plângerii

În plângerea depusă la Parchet de conducerea Spitalului de Recuperare este inserată declaraţia medicului care ar fi sesizat, în august anul trecut, că doctorul Ştefan Iencean efectuează puncţii presupuse ilegale asupra pacienţilor. Este vorba de doctorul Bogdan Iliescu, cel care a catalogat intervenţiile colegului său, potrivit documentului citat, ca fiind brutale. 

În plângere se precizează că neurochirurgul Bogdan Iliescu a mers în dimineaţa zilei de 1 august 2014 la managerul spitalului, Lucian Eva, informându-l de activitatea lui Iencean.

Referitor la acest aspect, în plângere este menţionat următorul pasaj: „Domnul doctor Iliescu era vădit afectat de acest fapt, începând prin a spune «Lucian (n.r., managerul spitalului), am conştiinţa încărcată şi am decis că trebuie să-ţi spun», iar mai apoi, povestind modalitatea brutală în care numitul Ştefan Mircea Iencean efectua aceste puncţii lombare (în timp ce pacientul era pansat de către colegul meu, îl apasa pe ceafă şi introducea cu brutalitate acul în coloana vertebrală «de aveam senzaţia că rupe coloana, iar pacientul ţipa de durere»“, este descrierea neverosimilă a celor ce ar fi fost văzute de medicul Bogdan Iliescu, conform plângerii.

Reporterii „Ziarului de Iaşi“ l-au contactat ieri pe Bogdan Iliescu, însă acesta a precizat că nu poate oferi informaţii suplimentare referitoare la acest aspect. (Ionuț BENEA)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri