Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Reclămi

GALERIE
michael astner
  • michael astner
- +

Bănuiesc eu că nu-s singurul care a observat cum înainte de sărbătorile de iarnă abundă la televizor publicitatea pentru diverse medicamente ori aşa-zise suplimente alimentare menite a te scoate din impasul digestiv cauzat de posibila şi pentru nu puţini probabila abundenţă a meselor grele.

Atunci nu le-am mai băgat în seamă - asta şi pentru că am plecat la ai mei. Revenit, n-am putut să nu remarc reclama asiduă din zilele trecute de pildă la Digenzym plus - şi asta nu pentru c-aş avea ceva împotriva acestor „suplimente alimentare” (n-am folosit vreunul până acum), ci pentru faptul cum sună această reclamă care se-ncheie după cum urmează: „Digenzym - te simţi uşor după o masă grea!”

Iniţial, n-aş fi putut spune ce anume mă deranja la reclama asta. La un moment dat, însă, mi-a picat fisa: stai, dom’le, „masă grea”? Păi, felul cum este ea pusă-n ecuaţia publicitară e aşa, ca şi cum masa grea e o fatalitate, ceva inevitabil. De aceea, cum ar veni, s-a inventat digenzymul ăsta, nu-i aşa, ca să poţi înfuleca după poftă şi liniştit (fără să superi soţia, soţul, gazda care a gătit) mâncarea, fel după fel. Bagi apoi un digenzymuţ pe gâtlej şi gata, „te simţi uşor...”!

Uitându-mă pe net la descrierea susnumitului supliment alimentar, aflu că este o „combinaţie complexă de enzime digestive, fibre solubile şi probiotice care acţionează asupra compuşilor greu digerabili în stomac” şi, întru „stimularea digestiei rapide”, este gândită... „în special pentru gurmanzi sau cei cu digestie slabă”!

Hm, o fi de folos. Totuşi, ceva-mi spune că astfel de suplimente şi medicamente pe de-o parte nu cred că pot reprezenta o soluţie sănătoasă, pe de alta tocmai prin felul cum li se face publicitate induc ideea că-ţi rezolvă dintr-o pastilă ori capsulă excesele.

Scriind asta, mi-am adus aminte de o reclamă similară care face elogiul altui medicament, pardon: supliment alimentar care rezolvă problema unei solicitări excesive - a ficatului, de data asta. Anume reclama aia care-ncepe cu întrebarea „Tu ştii care este vârsta reală a ficatului tău?” şi se-ncheie cu un, recunosc, joc de cuvinte memorabil (mai ales la propriu...): „Ficat fortificat. Cu Fortifikat Forte!”

Mda. Din păcate chiar există mulţi oameni care nu se pot abţine de la diferite excese alimentare, falşi „gurmanzi” (cei adevăraţi nu mânâncă mult, ci bine, adică mâncăruri de calitate în cantitate rezonabilă!), deci mâncăi pofticioşi care se ghidează după prosteasca vorbă din popor cum că decât să-mi pară rău, mai bine să-mi fie rău! Iar aceştia, nu-i aşa, reprezintă publicul ţintă pentru astfel de „reclămi”!

Un alt fel de reclamă este cea ilustrată tot zilele astea de spotul publicitar pentru Coquelet de Bretagne de la Edenia - adică pentru puiul cela care nu creşte într-un an cât alţii în şapte, care, deducem, creşte normal (fără injecţii cu hormoni sau ce naiba o fi - chiar e o animaţie-n reclamă cu o găină injectată cu ceva...), deci bio (sau organic, cum ar spune americanii). Foarte bine, îţi spui, dar apoi afli pe finalul spotului cum că „în ambalajul de Edenia se-ntâmplă doar ce trebuie!”. Poftim? Da’ ce, dom’le, cocoşelul cela de Bretagne creşte direct în ambalaj? Să se fi spus măcar că „în ambalajul de Edenia ajunge doar ce trebuie!” Asta dacă facem abstracţie de cam ceţosul „ce trebuie”...

Şi, în fine, una aşa, cu cârlig spre mine (ca sas): CrisTim are un nou spot publicitar la aşa-zisul salam săsesc. Spotul se joacă cu exerciţiul de dicţie „şase saşi în şase saci” şi reclama la loto („doar şase-s norocoase”), venind cu fraze de genul „doar şase saşi sunt meseriaşi”, respectiv „doar şase saşi ştiu reţeta originală”. În imagine vedem apoi şi şase aşa-zişi saşi care numai ca saşi nu arată, ci amintesc mai degrabă atirolezi ori bavarezi. Sincer să fiu - n-am cumpărat niciodată salam săsesc - şi dacă am gustat vreodată, am făcut-o din întâmplare. Nu ştiu ce treabă are acest produs cu adevăratul salam săsesc - înclin să cred că niciuna, câtă vreme, aşa cum ştiu eu, salamul săsesc adevărat era unul crud-uscat şi afumat, o rudă de salam tare care nu trebuia să stea neam în frigider! „Salamul săsesc”, deci, nu-i decât o găselniţă publicitară şi nimic mai mult.

Mă opresc aici, nu fără a conchide că, deşi mă enervează aproape toate spoturile publicitare, putem totuşi învăţa câte ceva din ele. Aşa că: atenţie la reclămi!

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri