Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

COLŢUL DE MEDIERE

Repatrierea şi problemele pe care le creează

GALERIE
mediere
  • mediere
- +

Adrian este unul dintre românii care au plecat în Spania şi au muncit acolo 7 ani în construcţii. în ultimul an nu a mai găsit de lucru şi s-a întors în ţară. Este în vârstă de 40 de ani, căsătorit şi are un băiat în clasa a VII-a.

“Am venit cu băiatul mai devreme de începerea anului şcolar, să se acomodeze, şi am rugat o profesoară să îi predea gramatica limbii române şi operele literare ale câtorva scriitori români. Băiatului nostru, Horia, i s-a părut nedrept să îl chinuim cu un program mult mai încărcat decât la şcoala unde învăţa, să îl despărţim de prietenii lui şi să nu-i dăm şansa de a urma liceul în Spania. Eu ştiu că are dreptate, dar situaţia noastră financiară era demult precară, trebuia să ne hotărâm să revenim“.

O emigrare produce efecte în timp, părinţii sunt nevoiţi să se acomodeze, să comunice într-o limbă străină, să se adapteze la un alt mod de viaţă, impus de cultura ţării respective şi de regulile sociale scrise şi nescrise pe care trebuie să le asimileze pentru a-şi atinge obiectivele personale. La vârste mici, copiii se pot integra mai uşor în cartier, la grădiniţă sau şcoală şi adaptarea este firească, vorbesc fluent limba ţării unde s-au stabilit părinţii, dar şi limba maternă.

”Dumneavoastră l-aţi consultat şi pe Horia înainte să luaţi hotărârea de a reveni în ţară?”, am întrebat.

”Da, i-am explicat care este situaţia noastră financiară şi că nu ne mai descurcăm cu câştigul pe care îl realizăm în Spania. Măcar acasă nu plătim chirie şi am putea să începem o mică afacere. El a înţeles că asta este o etapă mai grea şi că trebuie să o depăşim cumva”, mi-a răspuns tatăl lui Horia.

”Eu înţeleg din ceea ce-mi spuneţi că hotărârea dumneavoastră era deja luată, doar l-aţi determinat pe Horia să vă susţină decizia şi să coopereze pentru a vă redresa financiar. Nu uitaţi că aţi mai hotărât o dată fără el, când aţi plecat din România. Atunci el era mic şi nu putea să aibă o opinie, dar s-a descurcat foarte bine, evaluarea lui şcolară o dovedeşte. Acum, însă, îi cereţi să facă un efort de adaptare conştient, să se rupă de mediul în care s-a dezvoltat şi, exact la vârsta la care îşi construieşte identitatea socială şi are mai multă nevoie de stabilitate, el se confruntă cu o nouă schimbare majoră”.

”Doamnă, am un singur copil şi vreau tot ce-i mai bun pentru el. Nici nu mi-am închipuit atunci când am plecat în Spania că voi fi nevoit să revin acasa mai devreme de pensie. Şi pentru mine a fost grea hotărârea asta, dar nu aveam de ales. Horia însă s-a închis în el şi nu mai comunică cu noi decât formal”.

”Cheia este la dumneavoastră, pentru că trebuie să-l motivaţi. Astfel va avea şi el un obiectiv personal pentru care să merite efortul cerut de exigenţele învăţământului românesc. De exemplu, să-l susţineţi să aplice pentru o bursă la un liceu din Spania sau altă ţară şi atunci rezultatele lui din România au relevanţă la acceptarea cererii lui. în felul acesta, lui Horia îi revine responsabilitatea de a pune şi el umărul la formarea lui intelectuală, având chiar ocazia să cunoască oamenii din ţara lui, modul de viaţă, obiceiurile şi să-şi umple un gol cultural pe care îl resimt cei care sunt educaţi într-o ţară de adopţie şi nu cunosc literatura, arta autohtonă în general, geografia şi istoria, fără de care este foarte greu să-şi definească identitatea şi apartenenţa la două culturi. Asta înseamnă deschidere. Nu trebuie să vă simţiţi vinovaţi că nu aţi putut să vă gestionaţi situaţia financiară mai bine, ci luaţi partea bună a lucrurilor”.

Mediator Roxana Cozma, www.mediatoriautorizatiiasi.ro Pagina de FB: Mediatori Autorizati Iasi

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri