Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Reprezentanţii universităţilor şi ai autorităţilor locale, la deschiderea anului la UMF

GALERIE
deschidere an umf iasi (1)deschidere an umf iasi (2)deschidere an umf iasi (3)deschidere an umf iasi (4)deschidere an umf iasi (5)deschidere an umf iasi (6)deschidere an umf iasi (7)deschidere an umf iasi (8)deschidere an umf iasi (9)deschidere an umf iasi (10)deschidere an umf iasi (11)deschidere an umf iasi (12)
  • deschidere an umf iasi (1)
  • deschidere an umf iasi (2)
  • deschidere an umf iasi (3)
  • deschidere an umf iasi (4)
  • deschidere an umf iasi (5)
  • deschidere an umf iasi (6)
  • deschidere an umf iasi (7)
  • deschidere an umf iasi (8)
  • deschidere an umf iasi (9)
  • deschidere an umf iasi (10)
  • deschidere an umf iasi (11)
  • deschidere an umf iasi (12)
- +

Festivitatea de deschidere a anului universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa“ din Iaşi a avut loc ieri după-amiază, evenimentele desfăşurându-se în Piaţa Naţiunii, pe Esplanada UMF.

În prima parte a evenimentului, rectorul Universităţii, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, şi invitaţii speciali, şi-au prezentat mesajul pregătit pentru noii studenţi ai universităţii şi pentru cadrele didactice ale instituţiei de învăţământ superior.

Pe scenă au urcat, pe lângă rectorul UMF, şi Ioana Grigoraş, preşedintele senatului Universităţii, dar şi prorectorii şi decanii UMF. Alături de aceştia au fost prezenţi şi prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, rectorul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, prof. univ. dr. Vasile Vîntu, rectorul Univesităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ (USAMV), prof. univ. dr. Atena Simionescu, rectorul Universităţii Naţionale de Arte „Gerge Enescu“, Cătălin Tănase, prorector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

De asemenea, printre invitaţi s-au numărat şi Mihai Chirica, primarul Iaşului, Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean, Marian Şerbescu, prefectul Iaşului, dar şi Genoveva Farcaş, inspector şcolar general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.

Primul care a luat cuvântul a fost rectorul UMF, Viorel Scripcariu, care a transmis celor prezenţi că „educaţia este cea mai puternică armă pentru a schimba lumea, spunea Nelson Mandela. Pentru bobocii de anul trecut am încercat să sintetizez totul într-o frază, în faptul că educaţia este biletul pentru o călătorie reuşită. Educaţia nu înseamnă însă doar însuşirea de informaţii, ci şi o formare morală, şi nu în ultimul rând însuşirea unor principii călăuzitoare. Abdicarea de la normele morale se întoarce şi te loveşte mai apoi ca un bumerang“, a amintit rectorul.

Acesta a vorbit apoi de dificultăţile drumului ales de către studenţii de la medicină, subliniind, de asemenea, şi că rolul profesorilor de la UMF este acela de a le induce studenţilor, pe lângă informaţii, şi dorinţa de a studia pe cont propriu.

Vasile Vîntu, rectorul USAMV,  a fost cel care a vorbit în numele rectorilor universităţilor ieşene. „Mă simt extrem de onorat să fiu mesagerul şi celorlalte universităţi ieşene. Educaţia reprezintă o importantă carte de vizită a oraşului Iaşi, motivat de rezultatele deosebite obţinute de educaţia ieşeană şi de cercetarea din universităţile ieşene. Succesul în educaţie nu mai este de mult timp doar o transmitere eficientă de informaţii, ci şi modul în care acestea sunt aplicate. Având în vedere problemele cu care se confruntă sistemul de învăţământ superior, trebuie să investim mai mult în factorul uman“, a subliniat Vîntu, menţionând totodată că universităţile sunt locurile în care se formează viitorul ţării şi, prin urmare, ar trebui să oferim o atenţie crescută etapei de formare de care beneficiază tinerii în amfiteatrele universităţilor.

La deschidere au mai luat cuvântul şi Mihai Chirica, Maricel Popa, Marian Şerbescu, Genoveva Farcaş, Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, care a transmis mesajul IPS Teofan.

În cadrul festivităţii de deschidere, UMF a oferit şi o serie de premii pentru studenţii care s-au remarcat cu rezultate deosebite în anul universitar precedent, studenţii fiind aleşi de către decanii fiecărei facultăţi.

În cea de-a doua parte, UMF a pregătit pentru cei prezenţi un cadou muzical, fiind invitaţi în acest an soprana Elena Moşuc şi tenorul Mihai Urzicana, acompaniaţi de orchestra „Camerata Regală“, dirijată de Constantin Grigore.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri