Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Revolta fraierilor

GALERIE
cosmin pasca
  • cosmin pasca
- +

Aţi ieşit pentru că aveaţi nevoie de aer. Niciodată n-aţi simţit o dorinţă atât de puternică de a trage aer în piept.

Sunteţi fraieri că nu ştiţi să daţi şpagă. Să strecuraţi plicul într-un buzunar sau să-l lăsaţi, când nu vă vede nimeni, undeva pe birou? Vă e ruşine că un gest atât de mărunt şi murdar, pe care aţi promis să nu-l faceţi vreodată, a ajuns să facă diferenţa dintre viaţă şi moarte pentru părinţii sau bunicii voştri. Vă e ruşine de propria stângăcie. Vă înfioară şi vă amuză în acelaşi timp că o analfabetă ca Maria Grapini a ajuns ministru. Vă amintiţi de toate acele după-amiezi în care aţi spus "pas" colegilor de joacă pentru că trebuia să vă faceţi temele. Şi erau multe, şi unele nici acum nu înţelegeţi la ce foloseau. O întrebare tâmpită vă trece prin cap. Oare Gabriel Oprea îşi făcea temele? Vi-l şi imaginaţi tocind, la lumina albă a unui bec, Tabloul lui Mendeleev. Cum a ajuns individul să conducă lucrări de doctorat? Unii dintre voi abia ce-aţi încheiat ultimul capitol al tezei, după zeci de nopţi nedormite. Simţiţi şi acum mirosul prăfuit al biblioticii. Alţii recunoaşteţi cinstit că nu v-ar fi dus capul. “Nu ştiu, frate. Mai bine mă angajez. Serios acum? Eu, doctor?”. Până vă amintiţi de cele 80 de pagini din “Curtea Penală Internaţională”, semnate dr. Victor Viorel Ponta, şi scâşniţi din dinţi. Dar câţi alţii nu-s ca el? “Personalităţi” care au răzbit prin compromis, impostură, şmecherie şi datul din coate. Datul ăsta din coate… Aşa v-au învăţat şi pe voi părinţii. Că altfel nu se poate. Până aţi vizitat ţări mai civilizate. V-aţi aşezat răbdători la cozi interminabile pe aeroporturi, în muzee sau la chioşcuri de hot-dog şi aţi descoperit, intrigaţi ce-i drept, că stewardesa, Monalisa sau vânzătoare vă aşteaptă. Cu un zâmbet. Aţi înţeles că într-o societatea sănătoasă competiţia are reguli clare, şi nu-s despre coate. Că cei care se bagă în faţă se întorc la capătul rândului. De câteva zile un gând îngrozitor nu vă dă pace. Că în timp ce voi bociţi unii părinţi predau aceeaşi lecţie. “Ai văzut puişor ce au păţit fraierii ăia doi dacă s-au întors să salveze pe alţii? Să nu te prind! Dai din coate, calci pe cadavre şi ieşi!”. Nu înţelegeţi această lipsă de empatie a unor semeni. Ba chiar, reacţia Patriarhului v-a speriat. Cum adică “nu învăţaţi voi Biserica ce rol are ea”? Mai că vă vine să zbieraţi: “Păi noi suntem Biserica!”. Dar reuşiţi să vă păstraţi cumpătul. Vă plac oamenii calmi. De asta aţi şi ieşit la vot în urmă cu un an. Nu pentru că visaţi la miracole, ci pentru că aţi văzut în Iohannis un fraier de-al vostru. V-a atras reacţia civilizată a unui profesor în faţa mizeriilor împroşcate de impertinenţi. Chiar şi tăcerile lui de “mutalău” vă sunt familiare. Ce naiba să-i spui unui imbecil? Şi voi aţi tăcut şi înghiţit atâtea.

Şi aţi fi tăcut şi azi dacă Sistemul nu vă ataca şi ultima redută. Locul ălă în care după o săptămână de muncă/ şcoală vă adunaţi cu ai voştri, trăncăneaţi, dansaţi şi dădeaţi din cap până uitaţi cât de fraieri sunteţi. Locul în care le povesteaţi şoptit, doar vechilor camarazi, că nu te-ai ţinut de promisiune şi s-a-ntâmplat să dai prima şpaga. Locul ticsit de lume unde nu trebuia să dai din coate ca să ajungi la bar. Un “Scuzaţi, mulţumesc” făcea minuni. Locul în care aţi schimbat regimuri politice. |ştia de vă spun generaţia Facebook habar n-au cu câte beri aţi plătit "miracolul de pe 16". Până vineri, eraţi convinşi că locul ăsta va rămâne nealterat de urâţenia lumii. Că acei pereţi înnegriţi de fum vă vor proteja de prostia şi lăcomia din jur. Că o singură uşă, cât mai îngustă, e suficientă să blocheze afară Sistemul. Ce fraieri aţi fost…

Deunăzi aţi ieşit în stradă şi aţi dărâmat un Guvern. Nu vă încălzeşte cu nimic. Ştiţi prea bine că alţi băieţi deştepţi le vor lua locul. Sunteţi prea fraieri să vă mai fraierească cineva. Câteva mii de oameni răspândiţi prin marile oraşe nu pot prăbuşi un Sistem. Şi oricum, nu pentru asta aţi ieşit. Aţi ieşit pentru că aveaţi nevoie de aer. Niciodată n-aţi simţit o dorinţă atât de puternică de a trage aer în piept. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri