Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Rezultate slabe la simulările de iarnă: Jale mare atât la evaluare, cât și la bac

GALERIE
simulare Foto calificativ.ro
  • simulare Foto calificativ.ro
- +

Mai puţin de jumătate din elevii de clasa a VIII-a au obţinut notă de trecere

În urma simulării la evaluarea naţională  pentru clasa a VIII-a, din cele 11 note de 10 înregistrate la română, 7 dintre ele au fost obţinute de copii care învaţă la şcolile de la ţară, iar din cele 60 de note de 10 de la matematică,  4 au fost obţinute în mediul rural. Tot la ţară s-a înregistrat şi o medie de 10, din cele 3 obţinute pe judeţ la acest examen. Acest lucru dovedeşte faptul că şi la şcolile de la sate se învaţă carte, chiar dacă uneori posibilităţile financiare nu le permit tuturor elevilor foarte buni să meargă mai departe la liceu.

Tot în urma acestei simulări din iarnă, s-a observat şi faptul  că un număr de aproximativ 1.500 de elevi au şansa să treacă de examenul naţional dacă se pun pe învăţat până în vară, când se dau probele oficiale. Aceştia au obţinut note şi medii cuprinse între 5 şi 5,99 la simualrea de dinainte de vacanţa de iarnă, ceea ce demosntrează că mai pot recupera materia din urmă.

Confirm statisticilor de la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ), s-au obţinut 1.499 de note între 5 şi 5,99 la limba română, 992 de astfel de note la matematică iar 1.344 de elevi au avut media în acest interval.

„Vestea bună este că aceşti copii sunt recuperabili, ei putând să obţină note şi medii peste 6 dacă se apucă dina cest moment să recupereze. Aceste simulări au rolul să arate nivelul fiecărui elev şi de cât de multă muncă mai este nevoie pentru rezultatul dorit. Evident, perioada de dinainte de Sărbători nu este propice simulărilor, cu vacanţa la uşă, vom vedea rezultatele la cea de-a doua sesiune de simulări care se vor desfăşura în perioada 23 febriarie - 6 martie”, a precizat Camelia Gavrilă, inspector şcolar general în cadrul ISJ.

La această simulare s-au înscris 8.680 de elevi de la şcolile din judeţ, din care s-au prezentat 8.274, 406 dintre aceştia lipsind. Prezenţa la examen a fost de 95,32%, iar gradul de promovabilitate de 47,11%. S-au înregistrat 4.376 de elevi cu medii sub 5, dintre care peste 5.600 au obţinut sub 5 la matematică şi aproape 3.000 la română, însă există şi elevi care au dat tot ce au avut ei mai bun şi au obţinut rezultate de lăudat. Un număr de 11 elevi au obţinut nota 10 la limba română iar un număr de 60 de elevi au luat 10 la proba la matematică. Au fost astfel trei medii de 10. Note între 9 şi 9,99 au obţinut 493 de elevi la proba la română şi 336 de elevi au obţinut nota maximă la matematică. Avem şi în acest interval 270 de medii şi alte 474 de medii cuprinse între 8 şi 8,99.

Bac: Doar 37% au promovat 

Deşi per total, promovabilitatea la simularea de la bac a crescut faţă de cea de anul trecut, în urma examenenlor din aceeaşi perioadă, la şase dintre discipline promovabilitatea a scăzut şi cu 11 puncte procentuale. Este vorba de istorie, unde anul trecut 82,84% dintre elevi au promovat, iar anul acesta procentul a scăzut la 71,59%, de informatică, unde gradul de promovabilitate a ascăzut cu 10 puncte, anul acesta având valaorea de 74,61%. Şi la geografie promovabilitatea a scăzut cu 9 procente, de la 79,78% la 70,78%. Obiectele care au ridicat procentul anul acesta au fost disciplinele de bază, româna şi matematica, unde mai mulţi elevi au obţinut note de trecere dar şi biologia.

S-a înregistrat astfel o promovabilitate totală de 37%, faţă de anul trecut, când aceasta a fost de 36,21%. A crescut numărul elevilor care au luat proba la romănă, de la 62,21% cât era anul trecut la 65,04% cât este anul acesta, la matematică a crescut de la 34,81% la un procent de 40% iar la biologie, de la 35,42% la un procent de 35,85%.

La simularea de la bacalaureat s-au înscris 7.051 de elevi, dintre care s-au prezentat 6.202 de elevi, un număr de 849 lipsind de la probe. Tot în această sesiune au fost eliminaţi din probe patru elevi, doi din mediul rural şi doi din mediul urban.

Cei mai mulţi înscrişi au fost la filiera tehnologică, 3.453, restul fiind la  filiera teoretică, un număr de 2.920 de elevi şi la cea vocaţională unde sunt 570 de elevi. Un singur elev de liceu din judeţ a obţinut media 10 la acest exemen, înregistrându-se 295 de medii cuprinse între 9 şi 9,99, un număr de 581 de medii cuprinse între 8 şi 8,99 şi un număr de 731 de medii cuprinse între 7 şi 7,99. Sub media 5 s-au înregistrat 3.725 de medii iar în intervalul 5 şi 5,99 un număr de 178 de medii, aceştia fiind elevi recuperabili până la examenul din vară. Elevii de liceu vor susţine pe data de 2 martie simulare la română, pe 4 martie proba obligatorie a profilului iar pe 6 martie proba la alegere a profilului. Rezultatele la cea de-a doua simulare de anul acesta se vor afişa pe data de 12 martie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri