Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Rinita alergică se agravează primăvara!

GALERIE
rinita
  • rinita
- +

Simptomele rinitelor sezoniere cauzate cel mai frecvent de polenuri, reapar şi devin mai supărătoare la începutul primăverii. Netratate, acestea pot persista până în toamnă. Cele mai frecvente simptome ale rinitei sezoniere sunt nas înfundat sau dimpotrivă cu secreţie abundentă apoasă, strănut în slave, senzaţia mâncărime la nivelul nărilor; la acestea se pot adăuga lăcrimarea, senzaţie de mâncărime a pleoapelor, senzaţia de corp străin în ochi.

Dr. Liliana Vereş, şefa Secţiei Clinice de Alergologie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon“ Iaşi: „Rinitele alergice sunt inflamaţii ale mucoasei nasului produse prin mecanisme speciale - alergice - şi determinate de contactul repetat cu anumite substanţe - alergeni - din mediul înconjurător. Rinita alergică afectează peste 20% din populaţie, iar existenţa ei creşte de trei ori riscul persoanei să dezvolte astm bronşic. Există două tipuri diferenţiate de rinită alergică:rinita alergică sezonieră şi rinita alergică perenă. Vorbim de rinita alergică sezonieră când simptomele apar în sezoane bine delimitate în raport cu agentul cauzal (polen sau sporii de fungi din atmosferă). Cel de-al doilea tip, rinita alergică perenă prezintă clinic aceleaşi simptome, dar se manifestă pe tot parcursul anului cu exacerbări (intensificări) primăvara sau toamna sensibilizarea fiind determinată de ploen, praf de casă, acarieni, perii animalelor, mucegaiuri, gândaci de bucătărie, etc. Particulele de polen au dimensiuni care le permit să se oprească la nivelul mucoasei nazale şi oculare producând rinite şi conjunctivite, dar rar pătrund în arborele bronşic şi induc astm bronşic. Polenurile cel mai des implicate sunt cele de ierburi (peliniţa, măceş, pătlagina, urzica) gazoniere (iarba de gazon), arbori (mesteacăn, plop, salcie, alun, tei).

De ce este important consultul alergologului

Îndrumarea pentru consult de specialitate la medicul alergolog pentru precizarea diagnosticului corect este foarte importantă. Un diagnostic corect implică o anamneză ( totalitatea datelor pe care medicul le capătă interogând bolnavul cu privire la apariţia şi evoluţia bolii de care suferă, la antecedentele ei, etc). Aceasta are o impotanţă deosebită deoarece de cele mai multe ori reuşeşte să evidenţieze agentul cauzal, cel care provoacă boala. Aceste date sunt coraborate cu celelate examinări: consult ORL, testare cutanată, dozarea imunoglobulinelor totale şi specifice şi exclud alte tipuri de rinite: infecţioase, vasomotorii, medicamentoase, endocrine, imunologice, etc.

Tratamentul corect permite anularea simptomelor şi remisia bolii

Tratamentul medicamentos trebuie să fie administrata la indicaţia şi sub supravegherea medicului. Antihistaminicele orale sunt în general eficiente în ameliorarea rinoreei (curgerea nasului), a strănutuluii, pruritului (mâncărime ), lăcrimare. Dar, acestea au un efect scăzut asupra congestiei, obstrucţiei nazale. Decongestivele orale reduc obstrucţia nazală, dar pot provoca insomnie, nervozitate şi ocazional creşterea tensiunii arteriale. Decongestivele nazale (Bixtonim, Olynt, Rinofug, etc) trebuie limitate în administrare la 3-4 zile din cauza efectelor secundare ce le pot determina: uscăciune, atrofia mucoasei, dependenţă. De asemenea, corticoterapia topică nazală în doze terapeutice la indicaţia medicului are efecte benefice asupra congestiei şi obstrucţiei. Aceasta nu este asociată cu efecte secundare sistemice. Deoarece rinitele determină frecvent anxietate, depresie, oboseală, cefalee (dureri de cap), scăderea abilităţilor psihoemoţionale, ele pot altera randamentul şcolar şi activitatea zilnică. Diagnosticul şi tratamentul corect al rinitelor alergice permite anularea simptomelor, remisia bolii, prevenirea instalării astmului bronşic şi îmbunătăţirea calităţii vieţii. De asemenea, se impun măsuri de evitare a expunerii la alergeni: evitarea zonelor cu concentraţie înaltă de polen, desfăşurarea activităţii cotidiene preponderent în interior cu geamurile închise, folosirea aparatelor de aer condiţionat cu filtre speciale, amenajarea corespunzătoare a spaţiului de locuit - acesta trebuie să fie curat, fără igrasie şi mucegai; aerisirea trebuie să se facă dimineaţa devreme şi seara târziu“.

Simptomele unei rinite alergice sezoniere

  • orice răceală cu debut în sezonul de polen (din luna martie până în septembrie) şi prelungită câteva săptămâni cu nas înfundat sau dimpotrivă secreţie abundentă apoasă, strănut în slave, mâncărime de nas;
  • ascoierea la simptomele de mai sus a următoarelor: lăcrimare, congestie, mâncărime a pleoapelor, senzaţia de corp străin în ochi. Toate acestea pledează pentru o boală produsă de de un agent cauzal comun, frecvent:polenurile;
  • înrăutăţirea manifestărilor nazale şi/sau oculare în timpul plimbărilor în parc, ieşiri la iarbă verde, activităţi în aer liber;
  • accentuarea simptomelor dimineaţa în zilele calde şi cu vânt cât şi ameliorarea în zilele ploioase;
  • răspunsul bun la medicaţia antialergică;
  • existenţa rinitei alergice sau ABA (astm bronşic alergic) la rudele de sânge;
  • consultul ORL nu evidenţiază modificări de structură sau modificări mecanice la nivelul nasului (deviaţie de sept, corpi străini, etc).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri