Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Rituri de trecere

GALERIE
Ioan Milica
  • Ioan Milica
- +

În lumea fantastică a micului ecran, mai mereu înţesată de tot felul de prinţi, prinţese, regi, regine, împăraţi, baroni, moguli şi alte soiuri de aristocraţi, viaţa, obiceiurile şi purtările seniorilor constituie scânteia care aprinde focul din imaginaţia secată şi ostenită a gloatelor.

În introducerea lucrării Nunta la români, Simeon Florea Marian realiza un inventar al rosturilor elementare ale căsătoriei. În primul rând, scria autorul, mariajul îi aduce bărbatului „o consoartă spre ajutorare şi petrecere, spre mângăiere şi alinarea durerilor în caz de nefericire şi suferinţă”. În al doilea rând, căsătoria asigură „urmaşi legitimi”, care duc numele şi averea părintească mai departe, se îngrijesc de părinţi la bătrâneţe şi le păstrează acestora o memorie vie. În sfârşit, al treilea scop al căsătoriei e de a-l face pe om să-şi dea seama că viaţa are sens, că nu trăieşte zadarnic.

Astăzi, după mai bine de un secol de la publicarea primei ediţii a lucrării menţionate, e greu de aflat câţi dintre compatrioţi mai sunt de acord cu observaţiile lui Simeon Florea Marian. Dar, luând aminte la toate câte vedem şi auzim în juru-ne, e limpede că lista scopurilor căsătoriei trebuie completată cu încă un obiectiv: acela de a face audienţă.

Diverse pagini de internet care furnizează ştiri despre emisiunile de televiziune ne sperie că, din toamnă, una din televiziunile centrale, nu spun care, va difuza o emisiune având ca temă organizarea de nunţi. În mod evident, această producţie cu acoperire naţională e urmarea aproape logică a potopului de fericite însoţiri matrimoniale televizate care s-au perindat în ultimii ani pe micile ecrane. Totodată, nu e greu de observat că această reţetă de spectacol televizual se va potrivi de minune cu deja enervantele emisiuni de peţit şi amenajare de căsătorii, gen „Noră pentru maica”, „Ginere pentru taica”, „Socrul mare loveşte din nou”, „Nunţi şi divorţuri legendare” ş.a. Cu alte cuvinte, gustul marelui public pentru ceremonialul tradiţional prelucrat cu efecte speciale noi e factorul decisiv în realizarea „orarului” săptămânal al televiziunilor.

Avem, deci, motive să jubilăm. Nunţile, botezurile şi înmormântările s-au fixat în jurnalele de ştiri pretins serioase şi constituie, de ceva vreme, tematica unor seriale mediatice vizionate de milioane de privitori.

Într-o ţară mică şi tristă, dar cu mult umor involuntar, lovituri de rating precum „nunta lui Pepe” (I şi II) sau „decesul doamnei Zăvoranu” au iscat în masa iubitorilor de telenovele live pasiuni pe care nici o catastrofă politică sau administrativă nu le poate isca. Ce poate fi mai nostim decât să constaţi că, din punctul de vedere al audienţei, zeii, titanii şi eroii ştirilor, analizelor şi comentariilor de prime time sunt, de fapt, nişte pigmei în comparaţie cu mirii şi miresele lunii, decedaţii anului sau bebeluşii secolului? În colţul de rai în care s-a născut veşnicia, viaţa bate politica şi nu cred să fie spectacol tv mai important decât reality show-ul riturilor de trecere.

Observând că acest ésprit balcanic indică, fie şi în parte, de ce confruntările de interes naţional se ofilesc mai repede ca frunza în faţa altor aplecări şi interese mai pământeşti (cine cu cine s-a luat, cine pe cine a lăsat, cine ce-a făcut cu cine), ne exprimăm, totuşi, o mică nedumerire.

Dintre bravii moguli ai României nu s-a gândit nici măcar unul să înfiinţeze un post cu tematică Eros & Thanatos? Televiziuni generaliste avem, posturi de ştiri şi de muzică avem, canale de cultură, sport şi turism avem, de ce nu am avea şi un filon televizual de botezuri/ cumetrii, nunţi/ divorţuri şi spectacole funerare/ praznice?

Presupunem că, până în prezent, doar interesul exagerat faţă de politica mare i-a împiedicat pe magnaţii cu iniţiativă să ia în calcul posibilitatea înfiinţării unei asemenea staţii de divertisment. În mod normal, datele internaţionale şi naţionale de audienţă ar trebui să îi încurajeze pe investitori. Nunta prinţului William Arthur Phillip Louis, duce de Cambridge, (2011) a fost urmărită de aproximativ două miliarde de oameni, iar funeraliile lui Michael Jackson (2009), regele muzicii pop, au fost considerate interesante de peste 2,5 miliarde de telespectatori din întreaga lume.

Revenind pe plaiurile natale, schimbarea de statut matrimonial a d-lui Nicolae Ionuţ Pascu (aşa-i că nu prea ştiţi cine-i persoana?) ar fi atras atenţia a aproape trei milioane de telespectatori, în timp ce înmormântarea fostei soacre a aceluiaşi domn ar fi avut, în minutul de aur, la un singur post de televiziune, aproape un milion de telespectatori.

Mai e nevoie de date? Mai adăugăm. Botezul Irinucăi Columbeanu (2007) a fost gustat de 2,5 milioane de oameni/ zi. Interviul prin care băiatul de la „Meteo” anunţa că divorţează (2014) a fost privit, în medie, de peste două milioane de posesori de televizoare. Mai are rost să scriem că interviurile cu politicieni care au puterea de a influenţa soarta multor milioane de oameni nu ating jumătate de milion de telespectatori?

De veţi gândi că trăim într-o ţară anapoda, vă înşelaţi. În lumea fantastică a micului ecran, mai mereu înţesată de tot felul de prinţi, prinţese, regi, regine, împăraţi, baroni, moguli şi alte soiuri de aristocraţi, viaţa, obiceiurile şi purtările seniorilor constituie scânteia care aprinde focul din imaginaţia secată şi ostenită a gloatelor. Hai, începe „Cumetre de poveste”! Vă las, pe curând!

Ioan Milică este conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii "Al.I. Cuza” Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri