Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Romania a urcat pe locul 52 in clasamentul Paying Taxes 2015

GALERIE
taxe
  • taxe
- +

Romania a urcat pe locul 52 in clasamentul Paying Taxes 2015, arata raportul realizat de PwC si de Banca Mondiala care masoara usurinta platii taxelor in 189 de economii din intreaga lume pentru o companie de dimensiuni medii. "Romania este unul dintre performerii editiei de anul acesta a raportului Paying Taxes, iar acest lucru a fost posibil ca urmare a masurilor luate de autoritatile fiscale in perioada 2010-2013 pentru facilitarea platilor electronice si a depunerii declaratiilor online", a declarat Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania. Anul trecut, Romania s-a clasat pe pozitia 134.

Ca urmare a acestor progrese, Romania este acum printre cele mai bine clasate tari din Europa Centrala si de Est in clasamentul Paying Taxes, inaintea Poloniei (locul 87), Ungariei (88), Bulgariei (89), Slovaciei (100) si a Republicii Cehe (119), dar ramane in urma Tarilor Baltice (Letonia 24, Estonia ¬ 28, Lituania ¬ 44), a Croatiei (36) si a Sloveniei (42).

Companiile din Romania trebuie sa faca in prezent 14 plati de taxe pe parcursul unui an (fata de o medie europeana de 12 plati anuale) si petrec pentru calcularea acestora si completarea si depunerea declaratiilor 159 de ore de munca (media europeana fiind de 176 de ore). In schimb, cand vine vorba de rata totala de impozitare, care masoara ponderea taxelor si contributiilor suportate de catre o firma ca procent din profit, Romania se situeaza usor peste media europeana, cu o rata de 43,2%, fata de medi de 41%.

"In prezent, autoritatile fiscale sunt angajate in procesul deosebit de import de reforma a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, iar mediul de afaceri se asteapta ca aceasta reforma sa duca la cresterea gradului de colectare a veniturilor bugetare, combaterea evaziunii fiscale, dar si la imbunatatirea satisfactiei contribuabililor", a precizat Mihaela Mitroi.
 
La nivel global, media ratei totale de impozitare a unei companii medii este de 40,9% din profitul comercial, aceasta efectueaza 25,9 plati pe an si petrece 264 de ore pentru a se conforma cerintelor fiscale.

In cei zece ani in care a fost efectuat raportul Paying Taxes, timpul petrecut de o companie medie pentru a se conforma cu platile fiscale a scazut cu aproape 10 zile, ceea ce reflecta cresterea utilizarii mijloacelor electronice de plati la nivel global. Din cele 379 de reforme fiscale inregistrate in rapoartele Paying Taxes incepand cu 2004, 105 sunt legate de depunerea electronica a declaratiilor fiscale si platile online.

Raportul Paying Taxe analizeaza usurinta platii taxelor in 189 de economii din intreaga lume prin luarea in calcul a trei mari indicatori: : rata totala de impozitare, care masoara ponderea taxelor si contributiilor suportate de catre o firma ca procent din profit, timpul necesar conformarii cu legislatia fiscala, adica numarul de ore pe care le aloca firma in cauza pentru a respecta obligatiile de raportare si de plata a taxelor impuse, si numarul de plati pe care trebuie sa le faca o companie pentru a-si indeplini obligatiile fiscale.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri