Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Românii se bucură când vad politicieni cu cătuşe

GALERIE
catuse
  • catuse
- +

Un barometru IRES vizând încrederea în Justiţie relevă că DNA beneficiază de multă sau foarte multă încredere în rândul a 63% dintre intervievaţi, DIICOT- peste 50%, ICCJ - 48%, iar 57% spun că sunt interesaţi de transmisiunile televiziunilor pe tema arestărilor şi condamnărilor din ultima perioadă.

În studiul "Barometrul încrederii în instituţii", realizat de IRES în perioada 9-10 martie, 49% dintre persoanele intervievate spun că, în acest moment, lucrurile în România merg într-o direcţie bună, în timp ce 40% consideră că acestea merg într-o direcţie greşită. Majoritatea persoanelor intervievate, 77%, au o părere foarte bună sau bună despre faptul că, în ultimele luni, mulţi oameni politici sunt acuzaţi de corupţie, sunt condamnaţi sau arestaţi preventiv. Despre acest lucru tind să aibă o părere bună în proporţie mai ridicată bărbaţii şi respondenţii cu studii superioare. În acelaşi timp, cumulativ, o proporţie covârşitoare a respondenţilor, 95%, este de părere că în România corupţia este foarte răspândită. Doar 3% dintre aceştia cred că este puţin răspândită, iar 1% spun că nu este răspândită deloc.
Aproape jumătate dintre intervievaţi consideră că este mai răspândită corupţia în administraţia centrală decât în cea locală, în timp ce 16% cred că este invers, iar 31% consideră că, de fapt, corupţia este răspândită în egală măsură.
O proporţie semnificativă a persoanelor intervievate, 57%, consideră că există politicieni care sprijină lupta împotriva corupţiei în mod sincer.
Referitor la reflectarea mediatică a fenomenului, 57% dintre participanţii la studiu se declară interesaţi sau foarte interesaţi de transmisiunile televiziunilor pe tema arestărilor şi condamnărilor din ultima perioadă.

Bărbaţii au mai multă încredere în Kovesi decât femeile

Studiul relevă, totodată, că DNA beneficiază de cea mai ridicată încredere din partea publicului. De altfel, conform comunicatului IRES în care sunt prezentate rezultatele barometrului, toate instituţiile care activează în sistemul juridic din România beneficiază de nivele de încredere superioare majorităţii instituţiilor din România. În justiţia din România, în general, au încredere multă sau foarte multă 41% dintre respondenţi, în timp ce 56% spun că au mai degrabă puţină sau foarte puţină încredere. DNA beneficiază de multă sau foarte multă încredere în rândul a 63% dintre intervievaţi.  În DIICOT, de asemenea, au multă sau foarte multă încredere peste 50% dintre respondenţi. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie beneficiază de multă sau foarte multă încredere din partea a 48% dintre participanţii la acest studiu, cu precădere din partea bărbaţilor şi a persoanelor cu studii superioare.
În tribunale au încredere multă sau foarte multă 37% dintre intervievaţi, în timp ce 57% au mai degrabă puţină încredere în aceste instituţii.


IRES menţionează, totodată, că în privinţa Codruţei Kovesi studiul relevă o încredere fără precedent pentru cineva din sistemul juridic din România.
Astfel, în procurorul şef al DNA, au multă sau foarte multă încredere 43% dintre persoanele intervievate, în timp ce 45% spun că au puţină sau foarte puţină încredere în aceasta. Bărbaţii, în schimb, au încredere în Codruţa Kovesi în proporţie de 52%, iar persoanele cu studii superioare în proporţie de 49%. În Monica Macovei declară că au încredere multă sau foarte multă 23% dintre intervievaţi, proporţia acestora crescând atunci când este vorba doar de persoanele cu studii superioare la 34%.
În Tiberiu Niţu, procurorul general al României, au multă sau foarte multă încredere trei din zece respondenţi.



 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri