Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Romgaz a început procesul celor 240 milioane lei pentru gaze din 2003

GALERIE
romgaz
  • romgaz
- +

Producătorul de gaze naturale Romgaz Mediaş (SNG) a chemat în instanţă Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) pentru recuperarea sumei de 240,3 milioane lei, valoare reprezentând în principal penalităţi de întârziere pentru neachitarea gazelor livrate, calculată în baza unui contract semnat în 2003.

"Creanţa este compusă din: 1) Suma de 230,4 milioane lei, reprezentând penalităţi de întârziere care au fost calculate conform Contractului de vânzare cumpărare gaze naturale nr.38/2003, în raport cu preţul gazelor naturale neachitate. Perioada pentru care s-au calculat aceste penalităţi este 12.07.2011 (data rezilierii convenţiei de eşalonare nr.4045/14.05.2009) - 31.01.2013 (data încheierii actului de dare în plată prin care s-a stins debitul principal). 2) Suma de 5,3 milioane lei, reprezentând dobânda legală aferentă neachitării sumei de 61,2 milioane lei. Perioada pentru care s-a perceput acest debit accesoriu, adiţional convenţiei de eşalonare nr.4045/14.05.2009, este 12.07.2011 - 31.01.2013", se arată într-un comunicat transmis vineri de Romgaz Bursei de Valori Bucureşti. Creanţa include şi suma de 4,4 milioane lei, reprezentând dobânda aferentă ratelor eşalonării stabilite, iar perioada pentru care se pretinde această sumă este 28 februarie 2011 (scadenţa primei rate de eşalonare neachitată la termen) şi 31 ianuarie 2013 (data încheierii actului de dare în plată prin care s-a stins debitul principal). Cererea de chemare în judecată a fost înaintată Tribunalului Sibiu. Romgaz a preluat centrala Iernut, din judeţul Mureş, în luna februarie a anului trecut de la Electrocentrale Bucureşti, în contul unor datorii neonorate de 653 milioane lei aferente gazului cumpărat dar neplătit de la compania din Mediaş. Termocentrala Iernut a produs anul trecut aproape 1 TWh de electricitate, generând Romgaz venituri de 237,4 milioane lei (53,7 milioane euro). În luna noiembrie a anului trecut, conducerea Romgaz aprecia că vor fi necesare investiţii "substanţiale" pentru a menţine în funcţiune termocentrala de la Iernut, iar până în 2016 va trebui redusă puterea unităţii, de la 800 MW la 600 MW, întrucât două grupuri energetice vor trebui scoase din funcţiune din cauz că nu mai îndeplinesc cerinţele de mediu. Cifra de afaceri a Romgaz a crescut cu 1,5% anul trecut, la 3,89 miliarde lei (881,2 milioane euro), deşi cantităţile de gaze interne şi din import livrate s-au redus, iar profitul a scăzut cu 16,8%, la 930,7 milioane lei (210,6 milioane euro). Romgaz este controlat de stat, prin Departamentul pentru Energie, care deţine 70% din acţiuni. Un acţionar important al companiei este Fondul Proprietatea, cu aproape 15% din titluri. Acţiunile Romgaz au încheiat şedinţa bursieră de joi în scădere cu 0,12%, la 34,26 lei. La acastă cotaţie, capitalizarea bursieră a companiei este de 13,204 miliarde lei (2,955 miliarde euro).

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri