Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Rusia acuza Google, Twitter si Facebook si le ameninta cu blocarea

GALERIE
Facebook Rusia Foto rt.com
  • Facebook Rusia Foto rt.com
- +

Serviciului federal pentru monitorizarea comunicaţiilor Roskomnadzor, "cainele de paza" al Rusiei, a transmis catre Google, Twitter si Facebook cate o scrisoare prin care ii acuza de incalcarea legilor ruse cu privire la internet, iar un purtator de cuvant al agentiei a declarat miercuri ca acestea risca sa fie blocate daca nu se supun legilor, scrie Reuters.

Roskomnadzor a comunicat ca a trimis scrisori saptamana aceasta catre cele trei companii Americane cerandu-le sa se supuna reglementarilor asupra internetului, reglementari pe care criticii presedintelui Vladimir Putin le-au descris drept masuri de cenzura.

"In scrisorile noastre amintim in mod repetat companiilor despre consecintele incalcarii legislatiei", a declarat purtatorul de cuvant al serviciului federal Vadim Ampelonsky.

Acesta a mai declarat ca, datorita tehnologiei de criptare folosita de cele trei companii, Rusia nu a avut cum sa blocheze anumite site-uri si astfel reusind doar sa elimine o mica parte din continut. Faptul ca autoritatea nu a avut acces la toate serviciile celor 3 site-uri este catalogata drept o incalcare a prevederilor legale.

Pentru a se supune legislatiei, cele trei companii trebuie sa puna la dispozitia statului date despre bloggerii rusi cu mai mult de 3000 de accesari pe zi si sa inchida site-urile pe care Roskomnadzor le considera drept continand apeluri la "proteste neanuntate si framantari sociale", a declarat Ampelonsky.

Putin, un fost spion KGB, descria candva internetul drept un proiect CIA, evidentiind neincrederea dintre Moscova si Washington.

Acesta promitea la sfarsitul anului trecut sa puna internetul sub control guvernamental total, insa criticii Kremlinului vad legislatia cu privire la internet drept o portita catre libertatea de exprimare de la reintoarcerea lui Putin la Kremlin in 2012.

O lege publicata anul trecut da procurorilor rusi dreptul de a bloca fara hotarare judecatoreasca site-uri ce contin informatii legate de proteste.

Conform altor legi, bloggerii cu un numar mare de cititori trebuie sa treaca printr-o procedura de inregistrare oficiala si sa isi confirme identitatile agentiei guvernamentale. 

Facebook spune ca raspunde la cerintele guvernului punand la dispozitie date despre utilizatori, date conforme politicilor companiei si legislatiei locale, si ca urmaresc standardele internationale cu privire la procesul legal.

Un site ce publica statistici cu privire la modalitatile prin care Facebook gestioneaza cererile de date personale arata ca acesta a respins ambele cereri ale guvernului rus, anul trecut. In schimb, a onorat 80% dintre cele 14000 de cereri inaintate de curtile americane, politie si agentiile guvernamentale, doar in a doua jumatate a lui 2014.

Twitter a avut o rata de raspuns similara in Statele Unite insa a respins 108 cereri ale guvernului rus in ultimele 6 luni ale anului trecut, conform Raportului de transparenta a companiei.

In raportul semestrial, Google a declara ca pune la dispozitie o parte din informatiile ce ii privesc utilizatorii, raspunzand unui procent de 5% din cele 134 de cereri guvernamentale ruse - din nou, mult mai putin decat in cazul Statelor Unite. Compania a declarat ca nu raspunde cererilor care nu urmares procedurile legale si politicile Google.

"Realizam faptul ca sunt inregistrate sub jurisdictia Statelor Unite. Insa consider ca, in acest caz, companiile ar trebui sa demonstreze supunere egala in fata legislatiilor nationale", a spus Ampelonsky.

Daca cele 3 companii nu urmaresc cu mai mult interes cererile de date ale guvernului rus, "va trebui sa aplicam sanctiuni", a mai adaugat acesta. (Hotnews.ro)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri