Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

S-a deschis Târgul de oale şi ulcele pline

GALERIE
cip
  • cip
- +

De-abia a trecut o săptămână de la celebrul târg de ceramică, aşteptat de ieşeni cu drag şi cu nerăbdare încă de după ediţia precedentă din 2014, de când s-au spart primele ceşcuţe din set, de când scrumierele în formă de palmă au început să miroasă a scrum ud, de când cucii de lut în care copiii suflă, scoţând triluri, au fost sfărâmaţi din greşeală, cu ciocanul, de părinţii care voiau să doarmă etc.

A trecut o săptămână în care dorul de oale şi ulcele a pus din nou stăpânire pe moldoveni; din fericire, mai există târguri asemănătoare, chiar dacă nu atât de mediatizate; unul se desfăşoară în aceste zile, "fiindcă lumea are ce vinde", după cum a precizat organizatorul Târgului Cocoteni, primarul Victor Ciobea...

- De unde ideea unui târg de oale şi ulcele? E predestinarea numelui, de bună seamă, nu?

- Dacă faci şi matale poanta cu Ciobea, care râde de oală spartă, nu mai răspund la nici o întrebare!

- Dar de unde ideea, totuşi?

- Fetele din sat au plecat în străinătate, la muncă: balerine, dansatoare, meserie veche, cum se spune. Din cauza asta, cei din alte sate ne-au poreclit Cocoteni, iar noi am zis că măcar să schimbăm porecla în prenume, cum zicea poetul.

- V-aţi gândit că porecla Cocoteni aduce cu Cucuteni, de-aia aţi zis să faceţi oale şi ulcele... Aveţi tradiţie în branşă, nu?

- Cu fetele nu, că au plecat recent, dar avem alte tradiţii, legate de cultură!

- Care cultură?

- Cultura viţei! Viticultoritul, vinicultoritul, consumatoritul... Iar târgul n-are legătură cu porecla Cocoteni, ci scop de îmbunare a electoratului greu încercat.

- Greu încercat? Aţi avut inundaţii, v-a luat apa agoniseala aţi rămas sinistraţi?

- Am avut o pupăză, în teii de pe uliţă: pu-pu-pu, pu-pu-pu, naiba să mai doarmă de răul ei! Am tăiat copacii: acu' s-o văd cum mai cântă în salcâmi, hăăă-hă!

- Şi de asta s-a supărat electoratul din comună?

- Şi de asta!

- Şi de mai ce?

- Păi, fiindcă când a venit căldura n-am dat mici cu bere, că nu-i an electoral, aşa că m-am gândit la vechea vorbă, să dăm poporului pâine şi spirt...

- Pâine şi ce-aţi zis? Spirt?

- M-a luat gura... Deci, pâine şi circ. Cum pâine n-avem, că a folosit-o lumea de-a dat spirtul prin ea, am zis că măcar circul să fie, deci am organizat târgul ăsta...

- Şi cumpără sătenii oale şi ulcele?

- Cumpără, dacă au bani. Alţii vând, iar cei mai mulţi cască gura.

- Unii vând? Aveţi olari în sat?

- Avem familiile Olaru şi Olariu, da' nu-s olari, ci şmenari, la oraş. Mulţi au oale şi ulcele de vânzare. Second hand, că lumea n-are bani.

- De ce şi-ar vinde careva oala?

- Ce să mai bage în ea? Purcel n-are, vita a băut-o, găinile le-a vândut pe vin sau le-a mâncat dihorul...

- Dar cel care o cumpără are ce băga în ea?

- De obicei, o cumpără ca oală de noapte pentru copii, deci are...

- Ce fel de ulcele se vând la târg?

- Ulcelele sunt ambalaje, ca să fiu exact. Şi mai exact, se cumpără ulcele pline: alb, roşu, amestecat de regiune, cocârţ...

- Deci e un târg de consumat, nu?

- Orice târg e de consum. Măcar am reuşit să organizez cadrul, să fie toată lumea mulţumită că nimeni nu pierde, nimeni nu câştigă, totul se transformă...

- Am văzut un domn care vindea nu oale, ci oase, materiale pentru studenţii de la medicină, cred: ce legătură au cu oalele şi ulcelele?

- Vai! E Gică! Povestea la bufet despre bunelul lui, că e oale şi ulcele, dar am crezut că vorbeşte prostii la beţie!

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri