Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

S-a întors roata! Şeful mascaţilor din Iaşi, Toader Roman, săltat de alţi... mascaţi

GALERIE
romanroman 2
  • roman
  • roman 2
- +

Unul dintre cei mai importanţi oameni din Poliţia ieşeană a fost dus ieri cu mascaţii la sediul DIICOT pentru a da declaraţii într-un dosar în care este acuzat că a sprijinit infractorii. Toader Roman, şef al Serviciului de Acţiuni Speciale (SAS) Iaşi, a fost pus sub acuzare la orele prânzului atunci când a şi plecat de la sediul procurorilor de crimă organizată. Roman este acuzat că ar fi informat un cunoscut traficant de ţigări şi alcool din Târgu Frumos despre acţiunile derulate de alţi pioni ai lumii infracţionale. Prietenul şefului de la SAS, structura de intervenţie rapidă a Poliţiei din Iaşi, este Cristian Doleanu, unul dintre principalii capi ai reţelei de trafic de ţigări destructurată în toamna anului trecut de DIICOT Iaşi.

Cutremur la vârful Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi. Unul dintre cei mai importanţi oameni ai acestei instituţii a fost dus ieri cu mascaţii la sediul DIICOT într-un dosar în care este acuzat că ar fi sprijinit infractorii din judeţ. Toader Roman, până ieri şef al Serviciului de Acţiuni Speciale (SAS) din cadrul Poliţiei ieşene, a fost pus sub acu­zare pentru omisiunea sesizării unei infrac­ţiuni şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor după mai multe ore petrecute la sediul procurorilor ieşeni.

Anchetatorii au efectuat ieri-dimineaţă patru parcheziţii, una dintre acestea fiind la casa comisarului-şef ieşean. În jurul orei 8.30, Toader Roman a fost dus la sediul DIICOT, unde a dat declaraţii în faţa procurorilor de la crimă organizată. El ar fi sprijinit unul dintre cei mai importanţi tra­ficanţi de ţigări din zona Târgu Frumos, cer­cetat într-o altă anchetă a DIICOT derulată în toamna anului trecut. În acelaşi dosar cu ofiţerul ieşean, potrivit informaţiilor „Ziarului de Iaşi“, a mai fost pus sub acuzare şi cumna­tul acestuia, D. Vulpe, acuzat că ar fi împrumutat de la poliţist o armă pentru care nu există acte legale.

Ponturi pentru traficanţi

Procurorii ieşeni au pus în mişcare acţiunea penală împotriva lui Toader Roman încă de pe 26 ianuarie, informaţia nefiind transmisă nici măcar reprezentanţilor IPJ Iaşi. Ieri, anchetatorii ieşeni au efectuat percheziţii şi la domiciliul a două persoane din Târgu Frumos, suspectate că ar fi primit informaţii de la ofiţerul ieşean în scopul de a scăpa basma curată în urma unor percheziţii. La descinderile de ieri, procurorii aveau să descopere şi o armă de vânătoare fără acte legale, extinzând astfel acuzaţiile împotriva şefului de la SAS. La sediul DIICOT, pe lângă Toader Roman, au mai fost aduse şi cele două persoane la domiciliul cărora s-au efectuat percheziţii, acestea plecând de la Parchet după câteva ore. Toader Roman a părăsit şi el sediul DIICOT, cu o maşină a Jandarmeriei, în jurul orei 13.00, el fiind lăsat să plece acasă după ce împotriva sa a fost emisă o ordonanţă de punere sub control judiciar.

Procurorii DIICOT susţin că Toader Ro­man ar fi ţinut legătura cu traficantul Cristian Doleanu, furnizându-i acestuia date „cu privire la momentele în care alte persoane urmau să primească marfa de contrabandă şi locurile de depozitare, primind asigurări din partea primului că îi va proteja activitatea de contrabandă“. De asemenea, mai spun procurorii DIICOT, Toader Roman ar fi interogat direct, sau prin intermediul unor angajaţi, bazele de date ale Ministerului Afa­cerilor Interne cu privire la persoanele despre care primise informaţii că se ocupă cu prelucrarea sau depozitarea unor mărfuri de contrabandă.

Reacţia IPJ Iaşi

La percheziţiile de ieri, s-a descoperit că Toader Roman împrumutase o puşcă de vâ­nătoare marca ZB cumnatului său, D. Vulpe, care a fost şi el pus sub acuzare pentru in­frac­ţiunea de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor. De remarcat că în acest caz procurorii DIICOT au colaborat cu structuri diferite de cea în care lucrează Toader Roman. Astfel, percheziţiile au fost efectuate cu sprijinul Direcţiei de Operaţiuni Speciale, instituţiei subordonate direct Inspectoratului General al Poliţiei Române, dar şi cu ajutorul Jandarmeriei.

După ce a părăsit sediul DIICOT, Toader Roman şi-a dat demisia din funcţia de şef al SAS, ulterior acesta fiind pus la dispoziţie. „Urmare a măsurilor luate în data de 29 ia­nuarie de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Iaşi, respectiv punerea în mişcare a acţiunii penale îm­potriva unui ofiţer din cadrul Inspec­to­ratului de Poliţie Judeţean Iaşi, conducerea instituţiei a dispus punerea la dispoziţie a poliţistului, conform prevederilor legale“, au precizat reprezentanţii IPJ, prin intermediul Biroului de Presă. Chestorul Ioan Scripniciuc, şeful Poliţiei din Iaşi, nu a putut fi contactat ieri pentru a comenta punerea sub acuzare a subalternului său.

Remember 2010

Cazul de ieri readuce în discuţie un scandal izbucnit în 2010, atunci când fotografiile mai multor poliţişti au fost prezentate interlopilor din clanul Corduneanu pentru ca aceştia să declare care au fost persoanele din Poliţie care le-au sprijinit activitatea. La vremea res­pectivă, unul dintre cei în faţa cărora pro­cu­rorii au prezentat imagini cu diferiţi poliţişti a fost Ciprian Panagachi, un locotenent al clanului. Acesta a avut în faţă şi poza lui Toader Roman, însă a declarat atunci că acesta nu ar fi avut nicio legătură cu interlopii, disculpându-l vehement pe fostul şef de la SAS. De altfel, Roman a avut o activitate cu rezultate bune în cadrul IPJ Iaşi, acesta primind calificative pozitive în ultimii ani. În trecut, înainte de a ajunge la SAS, Roman a lucrat la Serviciul de Arme, Explozibili şi Substanţe Periculoase.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri