Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Sănătatea femeilor: Complicaţii cronice din cauza anexitei netratate!

GALERIE
anexita femei
  • anexita femei
- +

După 3 episoade de anexită, 40% dintre femei riscă o sarcină extrauterină. Anexita reprezintă atât o inflamaţie a trompelor cât şi a ovarelor. Diagnosticarea cât mai precoce a inflamaţiilor pelvine (anexita) şi tratamentul eficient al acestora sunt necesare pentru a împiedica afectarea nereversibilă a sistemului reproductiv. Incidenţa infertilităţii după primul episod de anexită este de 12%. Atenţie: diagnosticarea şi instituirea tramentului antibiotic cât mai precoce şi cu spectru larg, va reduce incidenţa complicaţiilor, mai ales dacă ţinem cont că riscul de infertilitate creşte cu cât procesul inflamator este mai intens şi extins 

Prof. dr. Mircea Onofriescu, Maternitatea „Cuza Vodă“ Iaşi: „Ane­xita reprezintă atât o inflamaţie a trompei cât şi a ovarului. Termenul de boală inflamatorie pelvină este, de asemenea, un termen general folosit pentru infecţia acută, cronică, subacută sau recurentă a trompei şi ovarului, cât şi a structurilor adiacente. Anexita se prezintă sub două forme: acută şi cronică. În ambele cazuri este cauzată de o floră microbiană mixtă: germeni aerobi şi anaerobi. Un aspect important de menţionat este faptul că în perioada menstruală are loc o ruptură a barierei antibacteriene reprezentate de mucusul cervical ceea ce favorizează transmiterea ascendentă a agenţilor infecţioşi.

De asemenea, agenţii infecţioşi se pot fixa de spermatozoizi ajungând în tractul genital superior. O situaţie particulară este reprezentată de transmiterea infecţiei localizate la nivelul endometrului, secundare inserţiei unui sterilet (DIU - dispozitiv intrauterin) către mucoasa trompei şi ovarului. Chiuretajul uterin pentru avort spontan sau la cerere, alte manevreme intrauterine precum histerosalpingografia (care verifică permeabilitatea trompelor), histeroscopia pot reprezenta, de asemenea, factori de risc pentru pentru infecţii anexiale.

Prevenire şi tratament

Există atât tratament profilactic cât şi curativ al anexitei. În ceea ce priveşte profilaxia este foarte importantă utilizarea prezervativului pentru evitarea contractării de boli sexual transmisibile în caz de parteneri multipli, de debut precoce al vieţii sexuale. Tot la capitolul profilaxie nu trebuie uitată respectarea regulilor de igienă intimă. La care se adaugă diagnosticarea precoce şi tratamentul corect al oricărei afecţiuni simptomatice sau asimptomatice a tractului genital inferior: cervicita, vaginita. Consultul ginecologic anual periodic este foarte util pentru a depista astfel de probleme. Tratamentul curativ constă alături de administrarea de antibiotice şi în administrarea de analgezice, antiinflamatorii, repaus la pat, eventual îndepărtarea DIU dacă este cazul, evitarea frigului. Tratarea partenerului este foarte importantantă în cazul prezenţei unor infecţii cervico-vaginale cu transmitere sexuală.

De ce trebuie diagnosticată la timp şi tratată corect 

Recunoaşterea cât mai precoce a inflamaţiilor pelvine (anexita) şi a tratamentului eficient al acestora este necesară pentru a împiedica afectarea nereversibilă a sistemului reproductiv. Incidenţa infertilităţii după primul episod de anexită este de 12%. Însă diagnosticarea şi instituirea tramentului antibiotic cât mai precoce şi cu spectru larg va reduce incidenţa complicaţiilor, mai ales dacă ţinem cont că infertilitatea creşte cu cât procesul inflamator este mai intens. Anexita cronică este de obicei secundară modificărilor induse de inflamaţia acută iniţială. Anexitele acute neindentificate şi netratate corespunzător, utilizarea DIU şi menţinerea lui o perioadă îndelungată determină instalarea unui proces inflamator cronic“.

Simptomele anexitei acute 

Diagnosticul unei anexite acute se susţine pe următoarele simptome:

- durere în etajul abdominal inferior al abdomenului, cu iradiere pe faţa internă a coapsei;

- febră de obicei mai mare de 38 grade Celsius;

- greaţa, uneori însoţită de vărsături;

- cefalee (dureri de cap)

- secreţie vaginală purulentă. 

Complicaţii

Dacă procesul infecţios continuă fără a se realiza un tratament, pot apărea complicaţii din cauza faptului că organele pelvine încearcă să limiteze procesul infecţios şi se vor forma aderenţe între acestea. Există şi complicaţii cronice şi acestea sunt obstrucţia trompei (40% din cazuri după 3 episoade de anexită), sarcina extrauterină şi sindromul dureros pelvin cronic (15% din cazuri ). Un mit întâlnit foarte des este cel al frigului. Însă frigul este doar un factor favorizant care se suprapune peste altă patologie deja existentă la nivelul aparatului reproductiv.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri