Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Şapte metode de păstrare a plantelor medicinale

GALERIE
pastrare plante medicinale
  • pastrare plante medicinale
- +

Ceaiuri, tincturi, plămădeli, vinuri şi oţeturi din plante şi fructe de pădure.

Vremea plantelor medicinale nu a trecut încă. Încă mai putem aduna frunze, scoarţe sau ramuri de plante pentru a le păstra apoi în farmacia verde de acasă. Tot acum mai putem recolta şi unele fructe de pădure care, uscate sau preparate în diferite moduri, vor fi de un real ajutor în iarna care vine. Afinele, murele şi cătina sunt numai câteva dintre minunile pădurii ce vin să îmbogătească farmacia verde personală. Pregătirea plantelor medicinale, a florilor sau fructelor pentru conservare se poate face foarte uşor.

Astfel, florile se pot usca în strat subţire la soare sau la umbră în camere aerisite. Frunzele sau planta întreagă se aşează pe hârtie în strat subţire, la umbră tot în camere aerisite. Fructele vor fi „ajutate“ să se usuce repede prin ridicarea temperaturii în camerele unde sunt puse la uscat sau, în zilele foarte călduroase, expuse la soarele puternic. Rădăcinile vor fi curăţaţe bine de pământ apoi vor fi rupte în bucăţi mai mici şi uscate într-un singur strat în camere aerisite şi uscate. Rămurelele şi scorţele se vor usca la fel ca şi rădăcinile. Uscarea fructelor, scoarţelor şi rădăcinilor se mai poate face însă şi cu ajutorului unui aparat special. Toate produsele uscate obţinute se păstrează în saci de hârtie sau din pânză din fibre naturale.

Din plantele uscate se vor prepara ceaiuri: infuzii sau decocţii, macerate, vinuri sau oţeturi medicinale precum şi alifii sau unguente.

Infuzia este o licoare care se obţine din apa clocotită care se toarnă peste planta aşezată într-un vas smălţuit. Vasul se acoperă şi se lasă între 2 minute şi 15 minute, în funcţie de plantă, apoi se filtrează.

Decocţia este un ceai „tare“ care se deosebeşte de infuzie prin aceea că planta se fierbe în clocote timp de 10-30 minute sau până la 40 de minute când e vorba despre rădăcini, coji, scoarţe sau ramuri. După răcire, decocţia se filtrează.

Un alt tip de ceai este cel preparat la rece. Seara se pun plantele sau fructele într-un vas smălţuit peste care se adaugă apă rece de izvor la temperatura camerei. După circa 10-12 ore lichidul se filtrează şi ceaiul poate fi consumat.

Tinctura este preparatul care utilizează alcool de 70-90 grade. Peste planta uscată se toarnă alcool şi apoi se lasă la macerat între 7 şi 14 zile. În acest timp sticla sau vasul va fi în fiecare zi agitat. Apoi se filtrează lichidul şi se păstrează în sticluţe închise la culoare.

Digestia este o plămădeală la cald, la o temperatura 50-60 grade Celsius. Prin acest procedeu se obţin uleiurile din diferite plante. Într-un vas se aşeaza planta, peste care se toarnă ulei de floarea soarelui sau de măsline. Acest vas se pune la aburi fierbinţi, timp de două ore iar compoziţia se amestecă din când în când. După preparare şi răcire, uleiul se strecoară, păstrându-se la loc răcoros în sticluţe astupate.

Vinurile medicinale şi oţeturile medicinale se fac din planta uscată peste care se toarnă vin natural sau oţet din mere sau din vin. Timpul pentru macerat este de şapte zile, apoi se strecoară şi se păstrează în sticle închise la culoare.

Un preparat de un real folos în lunile de iarnă este cel din fructe de pădure şi miere de albine. Se curăţă şi spală fructele de pădure (mure, cătină sau afine) se pun într-un borcan peste care apoi se toarnă miere de albine polifloră, iar vasele se vor acoperi. Păstrarea se face în locuri răcoroase şi întunecoase sau în frigider.

Manuela ANDREI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri