Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Sarcină: cum se tratează corect infecţiile urinare?

GALERIE
femei gravide
  • femei gravide
- +

Gravida nu trebuie să înceapă un tratament antibiotic fără a cere sfatul specialistului, deoarece varianta aleasă de ea poate fi incorectă şi poate afecta dezvoltarea normală a fătului.

Prof. dr. Ştefan Buţureanu, Maternitatea „Elena Doamna“ Iaşi:

„Infecţiile tractului urinar (vezica urinară, uretra, rinichi) sunt determinate de diferiţi agenţi microscopici, în special bacterii. Cel mai frecvent, infecţiile tractului urinar (de la vezica urinară până la rinichi) se manifestă la nivelul vezicii urinare. Inflamaţia de cauză bacteriană a vezicii urinare sau cistita le este familiară multor femei. Simptomele comune includ eliminarea frecvenţă a unor mici cantităţi de urină, senzaţia permanentă de urinare, disconfort la finalul jetului. Deşi este normal pentru multe femei însărcinate să simtă nevoia de a urină frecvent, nu este normal ca gravida să simtă arsuri la urinare sau, mai grav, să observe sânge în urină. Oricând o gravidă are aceste simptome, trebuie să meargă la medic pentru depistarea unei posibile infecţii urinare. Tratamentul administrat de timpuriu poate preveni răspândirea infecţiei către rinichi. O infecţie netratată a vezicii urinare poate cauza contracţii uterine, ceea ce poate duce la naştere prematură. La femeile însărcinate, riscul de a dezvolta infecţii ale tractului urinar creşte între săptămânile 6 şi 24 de sarcină, în principal din cauza creşterii în dimensiuni a uterului şi a modificărilor hormonale (progesteron), care favorizează staza urinară şi dezvoltarea acestor infecţii.

Simptomele infecţiei urinare

Disconfortul la nivel pelvin sau abdominal inferior, însoţit de durere sau senzaţii de arsură la urinare pot fi simptomele de debut ale infecţiilor urinare. Mai pot apărea: senzaţia imperativă de urinare, deşi cantitativ redusă comparativ cu normalul, senzaţii dese de urinare pe parcursul nopţii, frisoane, transpiraţii, pierderi involuntare de cantităţi mici de urină, modificarea mirosului urinii, modificarea culorii urinii şi a transparenţei sale. La gravidă, toate aceste semne pot fi diminuate, de aceea este necesară o depistare activă a bacteriuriilor asimptomatice printr-un examen sumar de urină efectuat lunar, pe tot parcursul sarcinii.

Cum ştim că infecţia urinară s-a agravat

Apariţia febrei, a durerilor în regiunea lombară, a senzaţiilor de greaţă şi vomă şi prezenţa sângelui sau a puroiului în urină sunt semne că infecţia urinară a ajuns la nivelul rinichilor, fapt de o gravitate deosebită, deoarece creşte riscul de naştere prematură dar şi de greutate mică la naştere, chiar dacă aceasta se produce la termen.

Tratamentul trebuie recomandat de specialist

Trebuie ştiut că această afecţiune diagnosticată la timp şi urmată de un tratament corespunzător şi bine condus nu va afecta în nici un fel fătul în viaţa intrauterină. Din cauza faptului că agenţii cauzatori ai infecţiilor urinare sunt bacteriile, tratamentul va include antibiotice pe o durată de aproximativ 7-10 zile. Pentru iniţierea tratamentului, pacienta trebuie să se adreseze medicului; gravida nu trebuie să înceapă un tratament antibiotic fără a cere sfatul specialistului, deoarece varianta aleasă de ea poate fi incorectă şi poate afecta dezvoltarea normală a fătului. Medicul stabileşte tratamentul optim în raport cu vârsta sarcinii şi perioadele de dezvoltare ale copilului în viaţa uterină, astfel încât acesta să nu aibă cu nimic de suferit în urma tratamentului. În ceea ce priveşte tratamentul naturist, o gravidă poate încerca aşa ceva, dar pe riscul ei. Ca să nu mai spun că supune şi copilul la acest risc. Medicamentele naturiste nu pot înlocui antibioticele.

Ce antibiotice nu sunt indicate în timpul sarcinii

În ceea ce priveşte administrarea de medicamente în timpul sarcinii, acestea sunt împărţite în mai multe categorii, de la cele care sigur nu au nici un efect nociv asupra fătului la cele care sunt cu totul contraindicate. Medicul specialist este cel care poate stabili balanţa între gradul de risc pentru copil şi beneficiul pentru mamă în cazul folosirii unui anumit antibiotic. Antibioticele care nu trebuie administrate în timpul sarcinii sunt: aminoglicozidele (de tip gentamicină), tetraciclina, biseptolul, metronidazolul, cloramfenicolul. În funcţie de antibiograma se pot administra: ampicilina, amoxicilina, unele cefalosporine, oxacilina, eritromicina, claritromicina. Pacientele care au prezentat infecţii urinare recidivante în timpul sarcinii vor fi trimise obligatoriu pentru un examen de specialitate“.

Cum pot fi prevenite infecţiile urinare

- consumă cel puţin 8 pahare de lichide pe zi, de preferat băuturi necarbogazoase;

- urinează ori de câte ori simţi nevoia şi ai grijă să elimini toată cantitatea de urină;

- fii atentă la igiena intimă, ai grijă ca mişcările de curăţare a zonei să pornească dinspre faţa spre spate şi nu invers, utilizează şerveţele intime sau spală zona cu apă călduţă şi săpun moale;

- se recomandă igiena intimă înainte şi după actul sexual precum şi eliminarea urinii atât înainte, cât şi după contact;

- evită produsele destinate igienei intime ce pot produce iritaţie locală, deoarece aceasta poate favoriza dezvoltarea bacteriilor;

- evită dulciurile rafinate, cofeina şi alcoolul;

- poartă lenjerie intimă din bumbac şi schimb-o zilnic;

- nu purta pantaloni strâmţi care prin frecare produc iritaţie locală;

- evita să stai în cadă mai mult de 30 de minute.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri