Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Şase veterani de război vor primi la Iaşi cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei

GALERIE
Capitan Harca V. Gheorghe_foto1Capitan Harca V. Gheorghe_foto2Capitan Harca V. Gheorghe_foto3
  • Capitan Harca V. Gheorghe_foto1
  • Capitan Harca V. Gheorghe_foto2
  • Capitan Harca V. Gheorghe_foto3
- +

Pe 14 octombrie, şase veterani de război din judeţele Moldovei vor primi din partea IPS Părinte Teofan Crucea Moldavă pentru mireni, cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Dacă anul trecut, de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, o familie cu 13 copii din Roznov (judeţul Neamţ) a primit Ordinul Patriarhal „Sfinţii Martiri Brâncoveni”, anul acesta şase veterani de război vor fi decoraţi cu distincţia „Crucea Moldavă”.

UPDATE ORA 19:15

Colonelul Pascal Gheorghe Ilie (93 ani; judeţul Botoşani) nu va mai putea fi prezent mâine la eveniment. În locul domniei sale va fi prezent Colonel (rtr.) Ardeleanu Constantin (88 ani; Botoşani).

UPDATE ORA 18:30

Spre finalul Sfintei Liturghii de miercuri, 14 octombrie, de Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi, vor primi din partea IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, această distincţie:

General de brigadă Dimofte Gheorghe Ştefan (93 ani; judeţul Suceava): născut la data de 15.03.1922 în satul Făgheni, judeţul Bacău. Militar de carieră, a participat la luptele de la Iaşi şi de pe frontul de Vest (1944), până în Ungaria şi Cehoslovacia. Are 4 copii, 3 nepoţi şi 2 strănepoţi. După război a profesat ca inspector la Inspectoratul Teritorial de Muncă – regiunea Iaşi.

Colonel Adam Vasile (93 ani; judeţul Vaslui): născut la data de 22.10.1922 în comuna Tanacu, judeţul Vaslui. A participat pe front în perioada 1942-1945 în luptele de la Arad, Păuliş, Minis, Cuvin, Ghioroc ş.a., până la eliberarea graniţei de Apus. După război a lucrat ca asistent principal de statistică la Inspecţia Sanitară de Stat şi Direcţia Sanitară a judeţului Vaslui. Are trei copii, 8 nepoţi şi 4 strănepoţi.

Colonel Pascal Gheorghe Ilie (93 ani; judeţul Botoşani): născut la data de 03.12.1922 în satul Şendreni, judeţul Botoşani. A participat în cel de-al Doilea Război Mondial pe frontul de Vest: Transilvania, Ungaria şi Cehoslovacia. A scris 16 cărţi şi a desfăşurat o amplă activitate cultural artistică. Este membru al Uniunii de Creaţie şi Muzică din România (violonist). A fost căsătorit, având 2 copii şi 4 nepoţi.

Sublocotenent Pădureanu D. Dumitru (101 ani; judeţul Bacău): născut la data de 22.07.1914 în comuna Agăş. Judeţul Bacău. A participat la acţiuni specifice frontului timp de 13 ani (1936-1949), ca militar în termen. În anul 1941, a căzut prizonier la Odessa, fiind închis în lagăre din Munţii Urali şi în Siberia până în anul 1948. Are 4 copii, 10 nepoţi şi 16 strănepoţi.

Locotenent-colonel Ioniţă Ion Vasile (102 ani; judeţul Neamţ): născut la data de 05.09.1913 în comuna Filioara, judeţul Neamţ. A participat pe front între anii 1941-1943. A căzut prizonier de război la Cotul Donului şi a fost ţinut în prizonierat în U.R.S.S., timp de un an. După război şi până în prezent, fiind agricultor, a desfăşurat activităţi în gospodăria proprie. Are 5 copii şi 6 nepoţi.

Căpitan Hârcă V. Gheorghe (103 ani; judeţul Iaşi): născut la data de 19.09.1912 în comuna Ţibăneşti, judeţul Iaşi. Participant la lupte, rănit, în data de 23.08.1944 este dat dispărut în luptă, fiind luat prizonier de către armata U.R.S.S., până în data de 12.04.1945. Are 7 copii, iar nepoţi şi strănepoţi, aşa cum spunea un membru al familie sale, „câtă frunză şi iarbă”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri