Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Lupu îi ia locul lui Adomniţei

Scandalul suspendării! Iaşul are de azi un nou preşedinte al Consiliului Judeţean

GALERIE
cristian-adomnitei
  • cristian-adomnitei
- +

Ieri, prefectul l-a suspendat pe preşedintele Consiliului Judeţean. În sprijinul deciziei, Dan Cârlan a invocat faptul că „voinţa instanţei de judecată a fost clar orientată“. Curtea de Apel a avut o reacţie rarisimă şi a emis un comunicat în care se arată că instanţa nu se implică în această problemă, măsura fiind „în competenţa exclusivă a prefectului“. Dan Cârlan a solicitat convocarea plenului CJ, azi, de la ora 7.30. Liberalii au explodat: „Dan Cârlan a încălcat Legea administraţiei publice locale“. Aceştia susţin şi că prefectul „va forţa legea“ pentru a nu-l suspenda pe primar. Cârlan respinge acuzele şi se întreabă de ce nu vine comunicarea de la instanţă în cazul lui Nichita.

Iaşul va avea din această dimineaţă un nou preşedinte al Consiliului Judeţean. Prefectul Dan Cârlan a semnat ieri ordinul de suspendare din funcţie a lui Cristian Adomniţei. Gestul este o premieră pentru judeţ, fiind pentru prima oară când un preşedinte al CJ se regăseşte într-o astfel de situaţie. Ordinul emis de prefect şi felul în care acesta a fost adus la cunoştinţa publicului au stârnit o adevărată furtună în care s-au implicat PNL, PSD şi
Curtea de Apel.

Prima mutare a fost făcută ieri de prefect, care a semnat în jurul prânzului ordinul de suspendare a lui Adomniţei, ca urmare a faptului că acesta se află în stare de arest la domiciliu. Con­form art. 22 din Legea 255/2013 privind punerea în aplicare a nolui cod de procedură penală, arestul la domiciliu este echivalent cu arestul preventiv propriu-zis, legea administraţiei pu­blice locale impunând în această situaţie suspendarea din funcţie.

„Instanţa de judecată a înţeles să indice în mod expres luarea măsurii suspendării mandatului, prin aplicarea corelativă a art. 22 din Legea 255/2013. În conse­cinţă, voinţa instanţei de judecată a fost clar orientată şi explicată ca atare spre aplicarea măsurii preventive a arestului la domiciliu, însoţită de întreruperea exercitării mandatului, pe durata măsurii preventive, prin suspendarea de drept a acestuia“, a declarat prefectul.

Or­dinul de suspendare din funcţie va fi valabil până pe 12 iunie, când va înceta starea de arest preventiv în care se află preşedintele CJ. Dacă aceasta nu este prelungită sau înlocuită cu arestul preventiv, Adomniţei ar urma să se întoarcă în biroul său din Casa Pătrată.

Victor Chirilă va fi vicepreşedinte

Ca urmare a ordinului de suspendare dat de prefect, plenul CJ a fost convocat în această di­mineaţă, la ora 7.30, pentru a încredinţa atri­buţiile de preşedinte unuia dintre vicepreşedinţi. Biroul Permanent Judeţean al PSD s-a întrunit ieri de urgenţă pentru a stabili atât numele vice­pre­şedintelui care îl va înlocui pe Adomniţei, cât şi pe cel al consilierului care îi va lua locul vice­preşedintelui promovat. Reprezentanţii PSD au anunţat că îl vor propune ca preşedinte interimar pe vicepreşedintele Victorel Lupu. În locul acestuia ar urma să fie instalat ca vicepreşedinte liderul consilierilor judeţeni PLR, Victor Chirilă.

„Sunt la Bucureşti, dar am auzit ce s-a întâmplat azi. Mă bucur că sunt propus ca vicepreşedinte, dar este doar o chestiune de moment, pentru o lună, până se întoarce Adomniţei. El a fost ales de cetăţeni în 2012 şi trebuie să-şi termine treaba şi să-şi încheie mandatul. Voi accepta postul de vicepreşedinte, dar este doar o conjunctură. Pe mine mă interesează să ocup definitiv postul de vicepreşedinte, din care am fost debarcat nelegal. Pentru asta mă judec în continuare cu CJ“, a precizat Chirilă.

Promovarea lui Lupu şi cea a lui Chirilă nu ar trebui să întâmpine nicio problemă în plenul CJ. PSD dispune singur de 19 din cele 36 de voturi din CJ, pentru adoptarea celor două propuneri fiind suficient un număr de voturi egal cu jumătate plus unu din cel al consilierilor judeţeni în funcţie, respectiv 19. La voturile PSD ar trebui să se adauge însă şi cele 8 voturi ale partidelor aliate, PLR, PPDD şi PC.

Curtea de Apel: „Măsura suspendării este în competenţa exclusivă a prefectului“

Sugestia prefectului că măsura suspendării a fost dispusă ca urmare a poziţiei adoptate de că­tre Curtea de Apel a atras reacţia acesteia. „Curtea de Apel s-a pronunţat numai asupra măsurii arestului la domiciliu în ceea ce-l priveşte pe preşedintele CJ. Încheierea a fost comunicată prefectului în baza art. 71 alin. 1 şi art. 102 din Legea nr. 215/2001 şi art. 22 din Legea nr. 255/2013, texte de lege care impun această co­municare. Măsura suspendării din funcţie a preşedintelui CJ este în competenţa exclusivă a prefectului judeţului, conform textelor de lege sus citate“, se menţionează într-un comunicat al Curţii de Apel.

Articolul 22 din Legea 255 stabileşte echivalenţa între arestul preventiv şi cel la domiciliu. Art. 71 din Legea 215 stabileşte con­diţiile suspendării din funcţie, iar art. 102 face referire la atribuţiile generale ale preşedintelui CJ. Tocmai invocarea în textul informării făcute de Curtea de Apel a procedurii de suspendare din funcţie l-a făcut pe prefectul Cârlan să aprecieze că instanţa i-a sugerat calea de urmat.

„Instanţa a avut în vedere la comunicarea hotărârii nu doar simpla informare a prefectului, ci a şi indicat în mod clar procedura de urmat, şi anume constatarea suspendării mandatului. Acest argument a consolidat opinia noastră potrivit căreia singura măsură care se poate dispune de către prefect este aceea a constatării suspendării mandatului“, a replicat prefectul.

„Anticipăm un abuz din partea domnului Cârlan“

Şi liberalii l-au atacat pe prefect, reproşându-i faptul că, în comunicarea trimisă CJ, a precizat ora 7.30 pentru desfăşurarea şedinţei în plen. Precizarea a fost interpretată de reprezentanţii PNL ca fiind o depăşire clară a atribuţiilor prefectului.

„Dan Cârlan a încălcat legea administraţiei publice locale, pe care tocmai el trebuie să o apere, pentru că ai săi colegi PSD au mâine (azi - n.r.) şedinţă de partid la Bucureşti (Comitetul Executiv Naţional - n.r.) pentru a face scut în jurul lui Liviu Dragnea, iar avionul decolează de la ora 9.30. Dan Cârlan pune înainte de interesul judeţului interesul PSD“, au apreciat liberalii.

Aceştia l-au acuzat pe Cârlan şi că ar intenţiona să nu îl suspende din funcţie pe primarul Gheorghe Nichita, aflat şi el în arest la domiciliu. În cazul acestuia, prefectul a spus în mai multe rânduri că aşteaptă încă o informare oficială din partea Curţii de Apel Bucureşti.

„Anticipăm un abuz din partea domnului Cârlan care dă de înţeles că aşteaptă ca în motivarea Curţii de Apel Bucureşti să se regăsească indicarea măsurii suspendării din funcţie. Anticipăm că Dan Cârlan va forţa legea pentru a nu îl suspenda din funcţia de primar pe Gheorghe Nichita. PNL nu comentează deciziile instanţelor de judecată, dar condamnă comportamentul de satrap manifestat de Dan Cârlan, care abuzează de atribuţiile funcţiei de prefect“, au adăugat liberalii.

Conform explicaţiilor date de Cârlan, ora 7.30 a fost avansată pentru desfăşurarea şedinţei CJ la propunerea vicepreşedintelui Lupu. „Eu voiam ca şedinţa să aibă loc de urgenţă, chiar după-amiază, pentru că acum CJ este paralizat. Lupu a zis că 7.30 este cel mai devreme posibil, aşa că am propus şi eu această oră. Nu mă privesc motivele. Cealaltă chestiune invocată de liberali este o su­gestie care nu are niciun fundament. Cine îşi poate închipui că în situaţii similare pot adopta altă soluţie? Nu aştept decât o scrisoare de comunicare din partea Curţii de Apel. Mă gândesc foarte serios să cer chiar eu această comunicare, pentru că nu înţeleg de ce ea nu a venit până acum“, a încheiat prefectul.

Suspendare vs. încetarea mandatului

Suspendarea din funcţie nu are efecte deosebite în ce-l priveşte pe demnitarul împotriva căruia este dispusă măsura, ea având practic rolul de a nu bloca activitatea instituţiei în lipsa acestuia. Conform legii, suspendarea din funcţie este aplicată pe durata arestării preventive, caz în care este necesară desemnarea altei persoane care să gestioneze CJ sau Primăria. Dacă primarul sau preşedintele CJ suspendat din funcţie este găsit nevinovat, el are dreptul la plata drepturilor salariale corespunzătoare perioadei în care a fost suspendat. În această situaţie, suspendarea reprezintă practic un concediu forţat, dar plătit. Preşedintele CJ şi primarul riscă însă şi încetarea de drept a mandatului. Aceasta este dispusă de prefect, tot prin ordin, în caz de deces, demisie, incompatibilitate, boală prelungită, condamnarea la o pedeapsă privativă de libertate sau dacă mandatul nu este exercitat timp de 45 de zile consecutiv, nejustificat.

Legea nu precizează însă care sunt situaţiile în care se poate considera că mandatul nu a fost exercitat din motive imputabile demnitarului. Primarul şi preşedintele CJ ar lipsi peste 45 de zile de la birou dacă starea de arest la domiciliu ar fi prelungită. „În principiu, «nemotivat» înseamnă să nu mai ştii de el. Arestarea preventivă ar trebui să intre la categoria «motivat», întrucât nu este vorba de un act de voinţă al primarului sau preşedintelui CJ, ci starea juridică nu îi permite să-şi exercite mandatul. Oricum în cele 45 de zile nu se numără şi concediul, care este într-o astfel de situaţie o găselniţă care suspendă curgerea termenului indiferent cum s-ar interpreta termenul de «nemotivat». Pe astfel de situaţii este însă necesară o practică judiciară, pe care nu o avem încă. Practic, sunt primele cazuri de acest fel, pe care instanţele trebuie să le judece“, a spus conf. dr. Florin Oprea, din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza“.

Acesta a apreciat că măsura dispusă în cazul lui Adomniţei va trebui luată de prefect şi în cazul primarului Nichita, după primirea comunicării din partea Curţii de Apel Bucureşti. „Nu am urmărit dezbaterile din jurul celor doi, întrucât nu mă pasionează politica. Dar, strict pe normele de drept, suspendarea este o necesitate obiectivă în ambele situaţii. Nu poţi spune, «da, are pălărie, dar dintr-aia de vară, nu de toamnă, ca celălalt»“, a spus Oprea.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri