Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

AVOCATUL POPORULUI

Schimbarea şi modificarea pe cale administrativă a actelor de stare civilă

GALERIE
dosare
  • dosare
- +
„În actul de căsătorie şi titlul de proprietate al tatălui meu defunct a fost greşit trecut prenumele acestuia, deşi este corect înscris atât în certificatul de naştere, cât şi în cel de deces. În temeiul prevederilor constituţionale privind dreptul la informaţie vă solicit să îmi comunicaţi prevederile legale care permit schimbarea pe cale administrativă a acestei erori materiale. H.D, Vaslui”

Potrivit prevederilor O.G. nr. 41/2003 privind dobândirea şi schimbarea pe cale administrativă a numelor persoanelor fizice, aprobată prin Legea nr. 323/2003, cu modificările şi completările ulterioare, prenumele se stabileşte la data înregistrării naşterii, pe baza declaraţiei de naştere făcute de persoana care declară naşterea.. Persoanele îndreptăţite să ceară schimbarea numelui sunt cetăţenii români cu domiciliul în ţară sau în străinătate (conform prevederilor art.4 alin. (1) al Ordonanţei), precum şi orice persoană fără cetăţenie (apatrid) domiciliată în România, care are capacitate de exerciţiu deplină, deci o persoană în viaţă. Prin urmare acest act normativ nu permite moştenitorilor unei persoane să solicite schimbarea numelui pe cale administrativă.
Rectificarea erorii înscrierii corecte a prenumelui în certificatul de căsătorie şi actul de căsătorie este reglementată de art. 100, alin. (3) din Codul Civil, art. 58 din Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, republicată, art. 125, alin. (2) din Hotărârea de Guvern nr. 64 din 26 ianuarie 2011 pentru aprobarea Metodologiei cu privire la aplicarea unitară a dispoziţiilor în materie de stare civilă. Potrivit acestor prevederi procedura administrativă a rectificării actelor de stare civilă şi a menţiunilor înscrise pe marginea acestora se realizează în temeiul unei dispoziţii a primarului care are în păstrare actul de stare civilă. În practică s-a constat că, atunci când sunt înregistrate faptele şi actele de stare civilă, se pot produce erori, care pot afecta conţinutul actului de stare civilă.
De regulă, orice greşeală materială de înregistrare poate fi îndreptată pe calea rectificării. Trebuie însă specificat, cu privire la rectificare, că aceasta poate fi folosită numai în cazul în care a fost săvârşită o greşeală materială. Rectificarea urmăreşte deci să pună de acord actul de stare civilă cu ceea ce ar trebui să exprime înregistrarea.
Calitatea de titular al cererii de rectificare este persoana interesată, deci persoana fizică la care se referă actul de stare civilă, cu menţiunea că exercitarea acestei acţiuni de către aceasta presupune existenţa deplinei sale capacităţi de exerciţiu, unica excepţie constituind-o certificatul de deces eliberat în baza actului de deces, a cărui rectificare poate fi solicitată de succesorii celui decedat.
Însă, dat fiind că problema relatată priveşte eroarea înscrierii prenumelui în certificatul de căsătorie al părinţilor defuncţi, prevederile legale mai sus menţionate nu pot susţine cererea de rectificare.
În acest caz devine incidentă procedura modificării acestui act de stare civilă, care, potrivit Legii nr. 119/1996 şi ale Codului civil, se poate face numai în temeiul unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile care, împreună cu înregistrarea făcută în temeiul acesteia, este opozabilă oricărei alte persoane, atâta timp cât printr-o nouă hotărâre nu s-a stabilit contrariul.
În ceea ce priveşte rectificarea prenumelui înscris în titlul de proprietate şi în hotărârea Comisiei judeţene de fond funciar devine incidentă procedura plângerii la judecătoria în a cărei rază teritorială este situat terenul, potrivit art. 55 din Legea fondului funciar nr. 18/1991, pentru modificarea erorii referitoare la prenume.
 
 
Consilier Carla Cozma - Coordonator Biroul teritorial Iaşi, Instituţia Avocatul Poporului

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri