Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

SCHIMBĂRI MAJORE! Mai multe şcoli din judeţ vor dispărea din toamnă

GALERIE
camelia gavrila
  • camelia gavrila
- +

Inspectorul şef al ISJ a prezentat ieri la Prefectură planul de şcolarizare pentru 2016-2017. „Elevii din sate mai mici vor fi duşi la şcolile unde se poate face un învăţământ de calitate“, spune Camelia Gavrilă.

Reorganizarea reţelei şcolare şi noul plan de învăţământ aduc elemente noi în peisajul învăţământului preuniversitar ieşean. În cadrul întâlnirii Colegiului Prefectural, care a avut loc ieri la Prefectura Iaşi, pe ordinea de zi, şcoala şi problemele ei au ocupat un loc prioritar. S-a discutat despre analiza propunerilor pentru planul de şcolarizare 2016-2017 şi de reorganizarea reţelei de învăţământ preuniversitar.

Noutatea ar fi aceea că din judeţ vor dispărea o serie de şcoli, ca structuri cu personalitate juridică, din cauza numărului mic de elevi. Aceştia vor fi transportaţi în fiecare zi cu microbu­zele puse la dispoziţia primăriilor la şcolile mai mari. Conform reprezentanţilor ISJ, această schimbare va duce la creşterea calităţii şcolare, elevii putând fi pregătiţi de cadre didactice specializate, şi nu de supli­nitori, cum este cazul în multe sate mici.

Eficientizarea cheltuielilor

„În noul an şcolar dispar anumite structuri. Aproape toate comunele au pri­mit microbuze, care să-i aducă pe elevii din satele mai mici la şcolile unde se poate face un învăţământ de calitate. Dar nu de fiecare dată primarii înţeleg acest lucru, ei rezumându-se la nevoile sociale din zonă. Avem unităţi care şi-au întrerupt activitatea, de exemplu, şcoala din Buznea a fost co­masată cu Războieni, care are persona­litate juridică, iar şcoala Petru Poni din Iaşi a fost absorbită de Şcoala Ion Crean­gă. De asemenea, Şcoala Carol se rupe de Colegiul Negruzzi, la fel şi Şcoala Asachi, de Liceul Alecsandri. Motivul principal constă în clasele pregătitoare dorite de părinţi, care afectau spaţiul şi calitatea educaţională din şcolile mari. Le-am separat, pentru a le da un traseu propriu. Re­structurarea reţelei înseamnă însă şi eficentizarea cheltuielilor“, a declarat Ca­melia Gavrilă, inspector şcolar general.

Vor fi comasate un număr de opt unităţi şcolare (Şcoala gimnazială Frăsuleni, Grădiniţa Frăsuleni, Şcoala Profesională Coarnele Caprei, Grădiniţa Coarnele Caprei, Şcoala Primară Deleni, Grădiniţa Deleni, Şcoala Şerbeşti şi Grădiniţa Şerbeşti). Toţi elevii din aceste instituţii vor merge din toamnă, respectiv, la Liceul Tehnologic „Ionel Teo­doreanu“ Victoria, la Şcoala Profesională Coarnele Caprei şi la Şcoala Ciorteşti.

Tot din toamnă, se va suspenda activitatea la grădiniţele din Chilişoaia şi Fântânele, dar şi la şcolile din Obrijeni, Iacobeni şi Sticlăria.

Alte patru instituţii îşi vor schimba denumirea din licee în şcoli profesionale şi din şcoli gimnaziale în grădiniţe sau şcoli primare. Şcoala din Cucuteni, unde ar fi trebuit să înveţe 50 de elevi, a fost arondată şcolii gimnaziale din Leţcani, unde sunt înscrişi aproape 540 de elevi. La Osoi se va înfiinţa şi o grădiniţă, alte trei şcoli îşi pierd perso­nalitatea juridică (Buznea, Sodomeni şi Petru Poni Iaşi), iar alte două şcoli se vor înfiinţa juridic (Carol I şi Gh. Asachi).

Cerere pentru şcoli profesionale

Şefa ISJ a mai vorbit şi despre importanţa şcolilor profesionale şi traseele pe care le aleg tinerii după terminarea gimnaziului. La nivel de judeţ, la clasa a IX-a vor fi 212 clase, din care 95 la filiera teoretică, 36 la uman şi restul la filiera vocaţională şi cea tehnică. La aceasta din urmă, elevii tind să aleagă servicii şi turism, în defavoarea celor clasice, deoarece le oferă o siguranţă mai mare la angajare, după absolvire.

Reprezen­tanţii ISJ au mai menţionat şi faptul că, dacă agenţii economici ar fi mai implicaţi, şcolile profesionale ar fi şi mai vizibile în alegerea opţiunilor elevilor. În anul şcolar viitor, planul de şcolarizare pentru învăţământul profesional cu durata de trei ani s-a făcut pe baza solicitărilor agenţilor economici. Vor fi astfel 87 de clase, adică 2.436 de locuri.

„Şcoala profesională este considerată soluţia de avarie, dar începe să aibă succs. Este greu să reuşim să orientăm copiii spre această şcoală, dar cu o bursă profesională şi o şansă de a-şi găsi un loc de muncă ulterior, în ţară ori în afară, reuşim să-i atra­gem. 20% dintre elevii de clasa a VIII-a şi-au exprimat opţiunea pentru o şcoală profesională, în scecial în profilul tehnic. Băieţii optează pentru mecanica auto, iar fetele spre textile, pielărie... Nu ştiu cât de bine sunt plătite aceste meserii. La clasele de liceu, majoritatea elevilor îşi doresc filieră teoretică, în special profilul de ştiinţe“, a declarat Camelia Gavrilă.

Scade şi numărul claselor

Din cauza scăderii polulaţiei şcolare în judeţ, o tendinţă resimţită de ani de zile şi la nivel naţional, s-a diminuat şi numărul de clase, nu doar cel de şcoli. Şi în învăţământul liceal, la seral, vor fi înregistrate 5 clase de-a IX-a şi 11 clase de-a XI-a.

„Am diminuat numărul de clase deoarece, de la an la an, un număr de 200-300 de elevi nu se mai regăsesc în planul de şcolarizare. Sunt şi clase de seral care considerăm că sunt necesare, chiar dacă sunt puţini elevi, la vârsta aceasta majoritatea regăsindu-se în învăţământul liceal la zi, dar care oferă această posibilitate adulţilor, să-şi continue studiile. Vor exista 12 şcoli postliceale pentru cei care nu au dat bacalaureatul şi care vor o specializare suplimentară. De exemplu, la Postliceala Sanitară de Stat Ghica Vodă este cerere mare; ar fi de preferat ca absolvenţii să rămână la noi, însă ei îşi găsesc loc în altă parte“, a mai precizat Camelia Gavrilă.

În anul şcolar 2-16-2017, la clasa pregătitoare vor fi 370 de clase cu 8.172 de locuri, la clasa a V-a vor fi 336 de clase cu un număr de 8.109 locuri, iar în învăţământul preşcolar un număr de aproximativ 900 de grupe, în care încap în jur de 20.000 de copii.

Astăzi, de la ora 11, la Biblioteca Cen­trală Universitară „Mihai Eminescu“ va avea loc Consfătuirile directorilor din învă­ţă­mântul preuniversitar ieşean. În cadrul reuniunii vor fi analizate rezultatele din semestrul I al acestui an şcolar şi vor fi puse în discuţie strategiile educaţionale pentru semestrul II.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri