Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Scriitoarea Florina Ilis, câştigătoarea Premiului Naţional de Proză “Ziarul de Iaşi” 2012

GALERIE
florina ilis
  • florina ilis
- +

"«Vieţile paralele», un roman pasionant, scris de o romancieră care s-a impus ca una din revelaţiile prozei româneşti", apreciază cartea premiată preşedintele juriului, criticul Alexandru Călinescu.

Romanul „Vieţile paralele” semnat de Florina Ilis a fost ales de juriu câştigător al Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi”. Volumul, publicat în 2012 la editura Cartea Românească, s-a aflat pe lista scurtă a nominalizărilor alături de alte patru titluri de incontestabilă valoare: „Nepotul lui Dracula” (Alexandru Muşina), „Cronicile genocidului” (Radu Aldulescu), „Toate bufniţele” (Filip Florian) şi „Hotel Universal” (Simona Sora).

„Vieţile paralele” este o carte apreciată de cunoscători drept o construcţie narativă ambiţioasă şi originală. „Florina Ilis reconstituie viaţa lui Eminescu pe baza unui impresionant efort documentar, dar documentaţia este absorbită în ficţiune. Romanul propune o vertiginoasă navetă temporală care face legătura între existenţa lui Eminescu şi posteritatea lui. Un roman pasionant, scris de o romancieră care s-a impus ca una din revelaţiile prozei româneşti din ultimul deceniu. Sunt convins că juriul a făcut o alegere fericită”, subliniază Alexandru Călinescu, critic literar şi preşedinte al juriului.

Florina Ilis, originară din judeţul Bihor, dar stabilită în Cluj, a absolvit Facultatea de Litere şi Şcoala de Înalte Studii Postuniversitare de la „Babeş - Bolyai”. Debutul în lumea literară l-a făcut în anul 2000, cu volumul „Haiku şi caligrame”. Au urmat „Coborârea de pe cruce” în 2001 şi „Chemarea lui Matei” în 2002. În atenţia publicului iubitor de lectură s-a aflat şi romanul „Cruciada copiilor”, distins cu numeroase premii – Cartea Anului 2005, Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România, Premiul „Ion Creangă“ acordat de Academia Română, Premiul Courrier International pentru cea mai bună carte străină.

Pentru a-l evoca pe scriitorul şi ziaristul ieşean Aurel Leon, fost director onorific al cotidianului, în fiecare an „Ziarul de Iaşi“ acordă un premiu şi celui mai interesant debut literar al unui autor local. De data aceasta, distincţia ajunge la Mircea Păduraru, pentru volumul „Reprezentările Diavolului în imaginarul literar românesc”. „Premiul pentru debut răsplăteşte o carte care aduce în prim plan un cercetător de autentică vocaţie. E o lucrare de erudiţie scrisă totodată cu inteligenţă şi nerv”, mai arată Călinescu. Cartea face parte din colecţia „Biblioteca de Istorie Literară” şi a apărut în cadrul proiectului Editurii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” pentru ANCS din anul 2012. Autorul, Mircea Păduraru, este asistent universitar doctor la Facultatea de Litere.

Din juriul care a ales câştigătorii fac parte criticul ieşean Alexandru Călinescu (preşedinte), precum şi cunoscuţii oameni de litere Emil Brumaru, Bogdan Creţu, Codrin Liviu Cuţitaru, Antonio Patraş, Doris Mironescu şi Valeriu Gherghel. Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” a fost înfiinţat în 2003, din dorinţa redacţiei de a-i premia pe cei mai buni scriitori români şi de a oferi repere valorice cititorilor pasionaţi de literatură. Decernarea premiilor va avea loc pe data de 19 aprilie, la ora 17.00, in Aula UMF, Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr.T. Popa" fiind partenerul Ziarului de Iasi la acest eveniment.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri