Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Se încinge cursa spre Primăria Iași. PNL şi PSD se amenință reciproc cu ”banii”

GALERIE
alegeri
  • alegeri
- +

Chirica vrea să ceară ca PNL să nu poată deconta cheltuielile electorale. Liberalii reclamă faptul că primarul interimar îşi face campanie cu bani publici 

Social-democraţii vor depune o sesizare la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) împotriva liberalilor ieşeni. Preşedintele organizaţiei PSD Iaşi, Mihai Chirica, candidat la funcţia de primar, a declarat ieri că va solicita ca AEP să nu deconteze cheltuielile de campanie ale liberalilor la nivelul întregului judeţ. În schimb, PNL intenţionează să-l denunţe pe primarul interimar la DNA pentru conflict de interese şi deturnare de fonduri publice. Chirica a precizat că demersul PSD vine în urma deciziei Biroului Electoral Municipal Iaşi (BEM) de a interzice distribuţia unui material electoral al PNL care ar avea „un caracter defăimător” la adresa liderului social-democrat.

De precizat că, hotărârea BEM nu este definitivă, ea fiind contestată la Biroul Electoral Judeţean. „Vom sesiza AEP şi vom cere interzicerea rambursării tuturor banilor cheltuiţi în această campanie electorală de către organizaţia judeţeană a PNL Iaşi, motivat de faptul că, nerespectând legea, au tipărit şi distribuit un material ilegal”, a spus Chirica.

În replică, unul dintre liderii PNL Iaşi, Eduard Boz, a susţinut că problema reală constă în faptul că primarul interimar cheltuie fonduri publice în actuala campanie electorală, făcând referire la dezbaterea publică pe tema strategiei de dezvoltare a Iaşului pe următorii 15 ani şi la Festivalul Internaţional al Educaţiei. „Domnul Chirica poate să spună multe, nu avem nicio emoţie. Toate cheltuielile noastre sunt transparente, sunt trecute prin contabilitatea partidului, toate materialele difuzate de noi sunt asumate. Problema este cu campania electorală pe bani publici pe care o face dumnealui. Toată campania lui este făcută pe bani publici şi intenţionăm să depunem o plângere penală la DNA pentru conflict de interese şi deturnare de fonduri publice, a precizat Boz.  

Chirica spune că PNL a depăşit cheltuielile maxime în campanie 

Mihai Chirica a mai susţinut, ieri, că liberalii ar fi încălcat şi normele ce ţin de cheltuielile maxime pe care le poate face un partid în campania electorală. „S-au depăşit în mod flagrant plafoanele prevăzute de lege şi ştim că aceste cheltuieli nu pot fi rambursate din banii ieşenilor”, a mai spus candidatul PSD la funcţia de primar.

De remarcat că, un partid cu liste complete de candidaţi poate cheltui, legal, în actuala campanie, la nivelul judeţului Iaşi, peste 800.000 lei, iar jumătate din această sumă poate fi alocată tipăriturilor. Broşura care a fost interzisă de către BEM are opt pagini, un tiraj de 100.000 exemplare şi a fost tipărită pe hârtie lucioasă. Liberalii nu au dat detalii despre nivelul costurilor, în timp ce social-democraţii au susţinut că preţul mediu pe exemplar ar fi de 0,5 lei, respectiv o valoare totală de 50.000 lei. Chirica a mai spus că liberalii ar fi continuat să distribuie broşura şi după afişarea hotărârii BEM în zone precum Nicolina sau Frumoasa.

Decizia BEM de interzicere a broşurii a fost adoptată prin votul reprezentanţilor din biroul electoral ai PSD (2), UNPR, PMP şi ALDE, în timp ce PNL şi PSI s-au opus. De asemenea, cei doi judecători ai biroului electoral au avut opinii diferite, fiecare votând de partea unei „tabere”. În broşura incriminată de PSD sunt relatate mai multe aspecte ce ţin de legăturile lui Chirica cu firma de construcţii Conest, unul dintre acestea constând în faptul că primarul interimar locuieşte într-o casă din cartierul de vile al firmei, în contextul în care Conest este unul dintre principalii constructori cu care municipalitatea a încheiat contracte de lucrări.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri