Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Şeful ISJ Vaslui: Nu văd ca pe o problemă că Chevron a împărţit rucsacuri cu rechizite în şcoli

GALERIE
rechizite
  • rechizite
- +

Şeful Inspectoratului Şcolar Vaslui spune că nu vede ca pe o problemă că Chevron a împărţit în unităţile de învăţământ din Băceşti rucsacuri cu rechizite şi scrisori "de curtoazie" celor 600 de elevi care învaţă în comună, în condiţiile în care regulamentele şcolare nu interzic astfel de acţiuni.

Conducerea ISJ Vaslui consideră că distribuirea de rucsacuri cu rechizite, dulciuri şi scrisori "de curtoazie" de către compania Chevron în şcolile din comuna Băceşti este normală, în condiţiile în care unităţile de învăţământ au liber să colaboreze cu agenţii economici, dacă este în interesul elevilor.

 
În opinia şefilor învăţământului vasluian, directorii de şcoli sunt cei care hotărăsc, conform regulamentului de funcţionare al unităţilor de învăţământ, cu cine să colaboreze, în acest sens putând fi solicitată şi opinia părinţilor elevilor.
 
"Regulamentul de funcţionare al unităţilor de învăţământ precizează foarte clar că în şcoli nu se face politică şi prozelitism. În rest, colaborarea şcolii cu alte instituţii sau agenţi economici nu este interzisă. Directorul şcolii este cel care hotărăşte cu cine face parteneriate. Noi am fost informaţi de situaţia de la Băceşti, iar recomandarea inspectoratului a fost ca directorul unităţii de învăţământ să ceară şi acordul părinţilor. Din moment ce l-a făcut şi l-a obţinut, nu văd ca pe o problemă că Chevron a împărţit rucsacuri cu rechizite în şcoli", a declarat inspectorul general al ISJ Vaslui, Gabriela Plăcintă.
 
Reprezentanţii Chevron România au împărţit rucsacuri cu rechizite, dulciuri şi scrisori "de curtuoazie" celor 600 de elevi ai şcolilor din comuna vasluiană Băceşti, unde compania petrolieră a obţinut acordul de mediu pentru explorarea gazelor de şist. Pe lângă o pungă cu dulciuri, rucsacurile împărţite elevilor conţin caiete de limba română, matematică şi biologie, un penar şi acuarele, precum şi o scrisoare în care compania americană susţine, printre altele, că "Chevron a fost întotdeauna un susţinător al educaţiei" şi este plăcerea companiei să dea "o mână de ajutor în realizarea activităţilor şcolare de zi cu zi".
 
În aceste condiţii, reprezentanţii Chevron susţin că această campanie derulată în şcolile din Băceşti nu are nicio legătură cu explorarea sau exploatarea gazelor de şist.
 
Contactat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Chevron România, Răzvan Mitroi, a declarat că rucsacurile au cuprins rechizite şi dulciuri pentru 600 de elevi şi că această acţiune "nu poate fi tratată ca o propagandă în ceea ce priveşte gazele de şist".
 
"Derularea acestui program nu poate fi tratată ca o propagandă în ceea ce priveşte gazele de şist, în condiţiile în care în acele scrisori de curtuoazie nu vorbim despre aşa ceva. Evident, distribuirea acelor rucsacuri cu rechizite şi dulciuri s-a făcut cu acordul directorului de şcoală coordonatoare din comuna Băceşti", a declarat purtătorul de cuvânt al Chevron România.
 
De altfel, compania Chevron arată, într-un comunicat de presă, că îşi reiterează angajamentul de a avea relaţii constructive cu comunităţile unde îşi desfăşoară activitatea.
 
"Chevron are o istorie vastă în ceea ce priveşte susţinerea comunităţilor prin investiţii de natură socială şi prin activităţile de voluntariat ale angajaţilor noştri. Compania noastră construieşte parteneriate pe termen lung cu comunităţile în care ne desfăşurăm activitatea. Ne propunem să fim vecini buni pe întreaga durată a proiectelor noastre şi să susţinem activităţile care sunt importante pentru comunităţile în care operăm. Având în vedere acest angajament, Chevron investeşte în programele axate pe trei domenii strategice: sănătate, educaţie şi dezvoltare economică. Compania noastră colaborează cu comunităţile vizate pentru a direcţiona resurse către proiectele importante pentru localnici, în funcţie de nevoile lor. În urma unor consultări cu comunităţile locale, Chevron susţine accesul copiilor la educaţie, prin sprijinirea acestora cu rechizite necesare în activităţile şcolare. Chevron îşi reiterează angajamentul de a avea relaţii constructive şi pozitive cu comunităţile unde îşi desfăşoară activitatea şi de a continua dialogul cu publicul interesat, comunităţile locale şi autorităţile, despre proiectele sale", se arată în comunicatul Chevron.
 
Chevron a obţinut acordul de mediu pentru explorarea gazelor de şist în trei localităţi vasluiene - comuna Băceşti, satul Păltiniş, comuna Pungeşti, satul Siliştea, şi comuna Găgeşti, satul Popeni.
 
Până în prezent, compania a început lucrările pentru amenajarea platformei petroliere pe care urmează să fie amplasată sonda de explorare a gazelor de şist doar la Pungeşti.
 
În 19 decembrie, Chevron va organiza o dezbatere publică în localitatea Puieşti, pentru obţinerea unui nou acord de mediu pentru explorarea gazelor de şist şi în această comună.
 
În comuna Pungeşti au avut loc mai multe acţiuni de protest ale localnicilor faţă de proiectul Chevron de explorare a gazelor de şist, ultimele acţiuni de protest fiind înregistrate în 7 decembrie. Atunci, aproape 400 de persoane au protestat pe drumul judeţean Vaslui-Gârceni, în zona în care se află terenul de 20.000 de metri pătraţi luat în concesiune de către compania petrolieră. Iniţial, protestul a fost paşnic, însă la un moment dat protestatarii au trecut drumul judeţean şi au ajuns în poarta suprafeţei îngrădite deţinută de către Chevron, o parte dintre ei intrând pe terenul companiei petroliere şi aruncând cu pietre în camioanele frmei angajate de către Chevron. Totodată, oamenii au început să tragă de gardurile împrejmuitoare, reuşind să le dărâme aproape în totalitate.
 
Câţiva dintre protestatari au fost ridicaţi şi duşi în maşinile Jandarmeriei pentru a da declaraţii, în timp ce alţii s-au întins pe jos, pe şosea, pentru a nu permite acestor autovehicule să iasă din zonă, manifestanţii îmbrâncindu-se cu jandarmii. Protestatarii care s-au întins pe şosea au fost luaţi pe sus de către jadarmi şi duşi pe marginea şoselei.
 
În urma acestor incidente, Poliţia a constituit o "zonă specială de siguranţă" în localităţile Siliştea şi Pungeşti, iar printr-o dispoziţie a şefului Poliţiei Municipale Vaslui în cele două localităţi, precum şi pe sectorul de drum judeţean care leagă cele două sate, a fost suplimentat considerabil numărul forţelor de ordine care patrulează, fiind vorba în special de jandarmi.
 
De asemenea, Jandarmeria şi Poliţia au instituit filtre pe drumul judeţean Vaslui - Gârceni, la Siliştea şi la Pungeşti, iar orice persoană care trece prin zonă este legitimată de către forţele de ordine. Totodată, jandarmii nu permit oprirea maşinilor sau a persoanelor care merg pe jos în dreptul perimetrului deţinut de Chevron.
 
Într-un comunicat transmis sâmbătă, Avocatul Poporului anunţă că s-a sesizat din oficiu în legătură cu situaţia de la Pungeşti, unde reprezentanţii instituţiei s-au deplasat pentru a discuta cu oficialităţile din cadrul primăriei, cu reprezentanţii Jandarmeriei şi cu participanţii la proteste, verificările fiind în curs de desfăşurare.
 
Mediafax

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri